Reacție în societatea civilă după ironia lui Marcel Ciolacu privind fusta: „Misoginie şi masculinitate fragilă”

Asociația Accept a reacționat la recentele declarații ale premierului Marcel Ciolacu, care a exprimat temerea că va fi „obligat” să porte fustă în eventualitatea în care Nicușor Dan ar ajunge la Cotroceni. „Când o „fustă” devine amenințare națională, știm că nu vorbim despre politică, ci despre misoginie și masculinitate fragilă”, au susținut reprezentanții organizației neguvernametale.
„Această declarație nu este doar o glumă neinspirată, ci reflectă o problemă profundă în societatea noastră: o masculinătate fragilă care se simte amenințată de orice simbol feminin și de vulnerabilitate”, au scris reprezentanții Asociației într-o lungă postare pe Facebook.
Organizația subliniază că acest tip de discurs perpetuează stereotipuri negative și limitează progresul social.
În plus, reprezentanții Accept au reamintit declarațiile anterioare ale premierului, care a afirmat că „are prieteni gay, dar România nu este pregătită” pentru recunoașterea cuplurilor de același sex, evidențiind o contradicție majoră între afirmații și acțiunile concrete.
„Nu este vorba despre progres, ci despre regres. De la „am prieteni gay, dar nu le dau drepturi” la „mi-e frică să nu ajung să port fustă” este o distanță periculoasă”, au subliniat reprezentanții asociației care luptă pentru protecția și recunoașterea drepturilor persoanelor LGBTQIA+ din România.
Asociația Accept atrage atenția asupra impactului negativ pe care îl au asemenea declarații asupra societății, evidențiind că „masculinitatea fragilă nu este doar o problemă personală; atunci când devine o viziune politică, afectează întreaga comunitate”. Declarând că „fusta nu este o amenințare, ci un articol vestimentar inofensiv”, asociația cere o discuție publică mai matură și mai respectuoasă.
Ei subliniază că masculinitate fragilă nu înseamnă doar „teama” de a purta fustă, ci este o formă de putere nesigură care se exprimă prin misoginie – dispreţul faţă de tot ce e perceput ca feminin. „Prin homofobie şi transfobie – ura faţă de persoanele care sfidează normele de gen şi sexualitate. Prin xenofobie – teama de tot ce e diferit. Şi, mai ales, printr-o nevoie disperată de control, dominare şi uniformitate. În context electoral toate acestea sunt împachetate în discursuri care invocă „tradiţia”, „Dumnezeu” şi „valorile familiei”.Masculinitatea fragilă la politicieni prinde glas prin glume „nevinovate”, atacuri la persoană şi apeluri la „Dumnezeu” ca pretext pentru excludere. Se invocă religia, dar nu şi dreptatea. Se cere „respect pentru familie”, dar nu se respectă drepturile tuturor familiilor”, argumentează ONG-ul.
Asociția mai subliniată cetăţenii şi politicienii au tot dreptul să-şi exprime susţinerea sau dezaprobarea faţă de candidaţi, însă, în 2025, o pot face fără să recurgă la declaraţii misogine, fără să instrumentalize în mod oportunist religia şi pe Dumnezeu şi fără să dezgroape frici patriarhale.
„Cetățenii și politicienii pot să își exprime opiniile fără a recurge la misoginie și fără a instrumentaliza religia pentru a susține excluderea. Este timpul să facem un pas înainte și să ne eliberăm de prejudecățile ancestrale”, au concluzionat reprezentanții Asociației Accept.