Sari direct la conținut

Reacție la cald după dezbaterea Biden-Trump. Profesor român de filozofie politică de la Universitatea din Houston: „A fost dureros de privit”

HotNews.ro
Reacție la cald după dezbaterea Biden-Trump. Profesor român de filozofie politică de la Universitatea din Houston: „A fost dureros de privit”
Donald Trump, în prima dezbatere prezidențială din 2024 Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Trump a bătut câmpii practic necontrazis, Biden a pierdut pe toată linia. Nu m-aș mira ca democrații să caute acum să-și înlocuiască candidatul”- spune Alin Fumurescu, profesor român de filozofie politică de la University of Houston, într-un interviu „la cald” pentru HotNews.ro.

Dezbaterea prezidențială care a avut loc în această noapte la Atlanta între Joe Biden și Donald Trump a dat senzația că actualul președinte nu-i mai poate face față contracandidatului său, ca în urmă cu patru ani. Potrivit CNN, democrații s-ar gândi chiar la retragerea lui Biden în vârstă de 81 de ani din cursa electorală la Convenția care va avea loc între 19 și 22 august. 

HotNews a solicitat și o reacție la cald despre dezbatere și lui Alin Fumurescu, profesor asociat de filozofie politică la Universitatea din Houston. Acesta este un cunoscător al politicii americane și este unul dintre autorii Contributors.ro, platforma de comentarii și analize a HotNews. 

E greu să negi evidența. A fost un dezastru”

Alin Fumurescu spune că, în opinia sa, Joe Biden a pierdut pe linie această confruntare, deși a avut unele momente mai izbutite și chiar a avut dreptate pe unele subiecte. 

I-am văzut pe cei doi candidați contrându-se dur pe câteva subiecte mari: economia în primul rând, dar și sistemul de sănătate, migrația etc. Care credeți că este subiectul care va decide soarta acestor alegeri prezidențiale americane și de ce?

Din păcate, cred că, la fel cam ca la toate dezbaterile, cel mai important lucru pentru privitori este „impresia artistică”. Oamenii spun că vor să audă despre anumite politici specifice – și vor – dar mult mai important în formarea unei decizii pro sau contra e aceasta „impresie artistică”, cu atât mai mult cu cât vârsta candidaților e principala preocupare a americanilor.  

Aici, democrații sperau că Biden va avea o performanță egală sau chiar mai bună decât la „State of the Union Address”. N-a fost cazul. Mai ales în prima parte, Biden a fost aproape dureros de privit. Nu intru în detaliile tehnice, dar e greu să negi evidența. A fost un dezastru.

Revenind la subiectele propriu-zise, cred ca economia și imigrația sunt cele mai „fierbinți” subiecte. Iar aici Trump a reușit să fabuleze cu grație fără a fi prea mult atacat sau contrazis de Biden.

Din această dezbatere, eu am reținut că mersul economiei este un subiect important în America. Ca cineva care trăiește în această țară, cum vi se pare viața acolo: se trăiește mai bine acum decât în perioada lui Trump?

Obiectiv, puțin mai rău să spunem, decat acum câțiva ani. Benzina e ceva mai scumpă, alimentele „de bază” ceva mai scumpe, dar nu chiar cu mult – să zic 15%. Casele sunt clar mai scumpe, ca rezultat al creșterii dobânzilor pe fondul inflației. Pe de altă parte, inflația s-a redus, nu încă și dobânzile, șomajul este la doar 4%, bursele urcă, s.a.m.d.

Ceea ce contează în ziua de astăzi, însă, chiar și când vine vorba despre ceva atât de concret ca și economia, este interpretat prin prisma percepțiilor. Or, în ziua de astăzi, toata lumea e nemulțumită – și nu doar în America.

„Stânjenitor a fost momentul cand au început să se certe ca doi băieței despre cine joacă mai bine golf”

Alin Fumurescu, profesor asociat de filozofie politică la Universitatea din Houston. FOTO: Arhiva personală

Dezbaterea dintre cei doi a părut una destul de joasă, cu atacuri la persoană, jigniri, am auzit de multe ori „ești cel mai prost președinte din istoria Americii”. De ce credeți că s-a întâmplat asta? Atât pot cei doi sau acestea au fost așteptările audienței?

Partea cu „ești cel mai prost președinte din istoria Americii” nu e nici pe departe ceva neobișnuit. Ceea ce mi s-a părut de-a dreptul stanjenitor a fost momentul cand au început să se certe ca doi băieței despre cine joacă mai bine golf, cine poate căra crosele, etc. Dureros de privit.

Ca profesor de științe politice, este ceva ce ați reținut în mod special, despre care veți vorbi cu studenții la facultate?

Din fericire, eu predau filosofie politică, așa că mă uit la aceste evenimente politice de undeva mai de sus. Mi se pare îngrijorător că am ajuns, ca societate, aici – și, repet, nu mă refer doar la Statele Unite. Dar America rămâne centrul atenției lumii.

Trump și războiul

Ce ați înțeles în poziționarea celor doi pe subiectul războiului din Ucraina? Trump a spus că acest război nu ar fi existat, dar nu e clar ce va face mai departe dacă va ieși președinte. De fapt, la ce să ne așteptăm în cazul Ucrainei dacă Trump va ieși președinte?

În cazul Ucrainei, Trump a procedat ca în majoritatea subiectelor neplăcute pentru el – a răspuns altceva, in ciuda insistenței moderatorilor. În repetate randuri, moderatorii întrebau ceva, dar Trump continua să vorbească despre ceea ce vroia.

La ce să ne așteptăm dacă Trump va ieși președinte? Cred că nici Trump nu știe dimineața ce va face seara. Iar această imprevizibilitate poate prezenta deopotrivă un avantaj în relațiile cu dictatorii, dar și un real pericol.

Trump pare că reduce totul la bani: cât a cheltuit America pe războiul din Ucraina, cât plătește la NATO etc, în timp ce Biden vorbește despre mai degrabă idealuri: democrație și așa mai departe. Sunt republicanii mai atenți la cheltuielile statului decât democrații? Acesta este profilul celor două categorii de alegători?

Da, observația este corectă în termeni generali, deși încap o mulțime de nuanțe aici, pe care n-are rost sa le discutam acum.

Unde credeți că a punctat Trump în această dezbatere și unde Biden?

Trump a bătut câmpii, practic necontrazis. Tare mi-e teama că, în ciuda câtorva momente mai „izbutite” să spunem, Biden a pierdut cam pe toată linia – deși de multe ori avea dreptate. Dar asta nu prea mai contează. Să nu uităm ca niciunul dintre candidați nu a fost confirmat oficial de convențiile celor două partide, deci, teoretic, mai pot fi schimbați. Nu m-aș mira ca înlocuirea lui Biden să devină un subiect de discuție printre democrați. Dar cu cine? Și cu ce riscuri, pe ultima sută de metri, ca sa spunem așa?

Mulți se întreabă de ce America nu are în acest moment alți candidați la prezidențiale decât exact aceiași oameni ca acum 4 ani: unul foarte în vârstă, celălalt controversat, anchetat penal, chiar condamnat. De ce nu au găsit cele două partide alți candidați?

Aici este, într-adevăr, o chestiune foarte serioasă! Establishmentele celor doua partide au redevenit într-atât de puternice, încât de facto controlează nominalizările. De ce spun re-devenit? Pentru că Obama, pe de-o parte, și Trump, pe de alta parte, au reușit să se impună în finală, din motive diferite, dar asta nu contează, în ciuda „establishment-ului”.

Vă așteptați la niște alegeri la fel de agitate ca în 2020? Cu acuzații de fraudă, proteste în stradă, nu spun o nouă invazie a Capitoliului etc?

Dacă ați observat, Trump a fost întrebat direct – și insistent – dacă va accepta rezultatul alegerilor. La început s-a eschivat, apoi,  în stilul caracteristic, a spus: „Absolut, DACĂ alegerile vor fi corecte!” Adică exact ceea ce a negat ultima oară.

INTERVIURILE HotNews.ro