Reacție rapidă la raportul FMI care „a irosit o criză bună”

În decembrie 2008, cu economia în plină criză de mare recesiune, președintele ales Barack Obama și-a convocat consilierii principali pentru o întâlnire la biroul său din Chicago. Ei încercau să formuleze un discurs încurajator al președintelui când viitorul șef de personal, Rahm Emanuel, a rostit celebra frază: „N-ar trebui niciodată să lași să se irosească o criză bună!”.
Mi-am amintit replica lui Rahm Emanuel citind raportul FMI din 5 iunie. El conține o analiză sofisticată a economiei noastre, făcută după cum se arată acolo „la solicitarea Ministerului de Finanțe”.

Numai că operația pe care Fondul vrea s-o facă pacientului numit economia României e bazată pe radiografii vechi de cel puțin un an. FMI vorbește în raport de deficitul de „aproximativ 8% din PIB în 2024”, care a fost, de fapt, 9,3%.
Recomandă cu seriozitate scăderea pragului la microîntreprinderi, deși acesta a fost scăzut de anul trecut, prin Ordonanța trenuleț.
Vorbește de creșterea impozitării dividendelor la 10%, ceea ce e caduc, acesta fiind și nivelul în vigoare al respectivei impuneri.
Reia ideea progresivității taxării salariilor, cu care a venit încă din rapoartele din 2022.
Vorbește de echitate fiscală (acum taxarea capitalului e egală cu cota unică de impunere a venitului), dar un impozit progresiv vs impozit pe dividende la cotă constantă ar dezechilibra această echitate.
E drept, recomandările Fondului au ceva din personajul Bubulina din romanul „Zorba” al lui Kazantzakis: ea se crede în continuare tânără și frumoasă, deși realitatea o contrazice.
Una peste alta, raportul Fondului nu a împlinit speranța lui Rahm Emanuel: tocmai a irosit o criză bună!