Sari direct la conținut

Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda: O companie chineza si canadienii de la Candu Energy au semnat un memorandum de intelegere.

HotNews.ro
Centrala de la Cernavoda, Foto: AGERPRES
Centrala de la Cernavoda, Foto: AGERPRES

Compania candiana Candu Energy (subsidiara a SNC Lavalin) a semnat un memorandum de intelegere cu China Nuclear Power Engineering Company (subsidiara a General Nuclear Power Corporation – CGN), au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii companiei canadiene. Compania canadiana „saluta” intentia Chinei de a se implica in construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, dar avertizeaza ca este deja in desfasurare un proces de selectare a partenerului strain pentru construirea celor doua reactoare. Compania canadiana nu confirma insa declaratia ministrului Constantin Nita, care spusese saptamina trecuta ca exista deja „un consortiu” intre compania chineza si cea canadiana.

Memorandumul intre compania chineza si cea canadiana a fost semnat „pentru o posibila colaborare viitoare”, arata reprezenantii Candu Energy, compania canadiana care detine in acest moment tehnologia Candu – cea utilizata deja la reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda.

Informatia despre acest memorandum vine la citeva zile dupa ce SN Nuclearelectrica si General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat la Bucuresti, cu ocazia vizitei premierului chinez in Romania, o scrisoare de intentie.

Proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda este in discutie publica de citiva ani, dar el nu a trecut de stadiul de proiect din cauza lipsei finantarii. Reprezentantii Candu fac trimitere in declaratia data pentru HotNews.ro tocmai o posibila implicare a partii chineze in componenta de finantare a proiectului: „Recent, China General Nuclear Power Group (CGN) si-a exprimat intentia de a participa activ la dezvoltarea (inclusiv pe partea de finantare) Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, pe baza tehnologiei CANDU. Exprimandu-si angajamentul profund pentru acest proiect, SNC-Lavalin saluta aceasta noua initiativa si eforturile guvernului roman pentru a realiza un obiectiv strategic si anume dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda”.

In acelasi timp, reprezentantii Candu/Lavalin atrag atentia ca in acest moment este in derulare un proces initiat de Romania in 2010, „in conformitate cu normele UE”, pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. In acest proces de achizitie publica, singurul ofertant a fost consortiul format din SNC-Lavalin Nuclear (Canada) / Ansaldo Nucleare (Italia) / Elcomex IEA (Romania).

  • „In septembrie 2010, Energonuclear a lansat un proces de achizitii in conformitate cu normele UE in vigoare, invitand companii sa prezinte oferte in vederea calificarii ca dezvoltator EPC (inginerie, achizitii si constructii) pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Candu Energy Inc., subsidiara a SNC-Lavalin , a fost solicitata de Energonuclear sa puna la dispozitia oricarui ofertant tehnologia CANDU. In cele din urma, singurul ofertant a fost consortiul format din SNC-Lavalin Nuclear (Canada) / Ansaldo Nucleare (Italia) / Elcomex IEA (Romania). Acest proces este inca in curs de desfasurare. In ceea ce priveste procesul de achizitii EPC, SNC-Lavalin constientizeaza ca, in beneficiul proiectului, diferitele parti interesate trebuie sa isi uneasca fortele pentru finalizarea cu succes a acestuia” – reprezentantii Candu.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro