Sari direct la conținut

Recep Erdogan face acuzații grave: Biden și SUA, complice la crime de război

HotNews.ro
Recep Erdogan, Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia
Recep Erdogan, Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Președintele turc Recep Erdogan a lansat joi acuzații grave la adresa președintelui Joe Biden și a administrației sale, afirmând că Statele Unite sunt complice la crime de război din cauza susținerii acordate Israelului pentru operațiunea sa militară din Fâșia Gaza, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat la Washington jurnaliștilor de la Newsweek în timpul summitului NATO ce are loc în capitala americană, Erdogan a declarat că „crimele brutale” ale Israelului împotriva unor civili, loviturile forțelor sale armate împotriva spitalelor, centrelor umanitare și a altor ținte civile constituie crime de război.

„Însă administrația SUA trece cu vederea aceste încălcări [ale dreptului internațional] și furnizează Israelului cel mai mare sprijin. Ei fac asta cu prețul de a fi complici la aceste încălcări”, a spus el.

„În acest punct, cine va impune ce fel de sancțiuni împotriva Israelului din cauza încălcării dreptului internațional? Aceasta este întrebarea reală și nimeni nu îi răspunde”, a mai declarat președintele turc.

Israelul neagă comiterea oricăror crime de război

Israelul neagă ferm acuzațiile potrivit cărora trupele sale au comis crime de război în timpul luptelor din Fâșia Gaza împotriva grupării teroriste Hamas, precum și faptul că ar ținti deliberat obiective civile.

Cu toate acestea, în luna mai procurorul-șef al Curții Penale Internaționale a cerut emiterea unor mandate de arestare internaționale pentru premierul Benjamin Netanyahu și ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, pentru acuzații de crime de război și crime împotriva umanității comise.

Aceleași acuzații au fost aduse de procurorul-șef al curții internaționale și față de doi lideri ai Hamas pentru crimele comise de militanții săi în timpul asaltului pe teritoriul israelian.

Ministerul sănătății din exclava palestiniană susține că peste 38.000 de palestinieni, majoritatea civili, au murit în timpul ripostei militare a Israelului pentru atacul fără precedent comis de Hamas pe teritoriul său în data de 7 octombrie a anului trecut.

Deși ministerul sănătății din Gaza este controlat de Hamas, Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat în luna mai încrederea deplină în bilanțul publicat de acesta.

Erdogan l-a numit pe premierul Israelului „criminal de război” și „măcelarul Gazei”

Turcia a denunțat în termeni duri asaltul israelian asupra Fâșiei Gaza și Erdogan a declarat de mai multe ori că Hamas nu este o organizație teroristă, ci o „mișcare de rezistență” față de ocupația israeliană. În schimb, în noiembrie anul trecut Erdogan a calificat Israelul ca fiind un „stat terorist”.

El l-a atacat în termeni furioși pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, despre care a spus că este un criminal de război și „măcelarul Gazei”. În decembrie anul trecut el a acuzat că țările occidentale sunt complice la crimele de război pe care le comite Israelul în Fâșia Gaza și că Netanyahu nu este cu nimic mai bun decât Hitler.

„Obișnuiau să-l vorbească de rău pe Hitler. Cu ce sunteți diferiți de Hitler? Ne vor face să îi simțim dorul lui Hitler. Este ceea ce face acest Netanyahu mai prejos decât ceea ce a făcut Hitler? Nu este”, a spus Erdogan.

„Este mai bogat decât Hitler, primește sprijin din Occident. Tot felul de sprijin vine din Statele Unite. Și ce au făcut ei cu tot acest sprijin? Au ucis peste 20.000 de locuitori din Gaza”, a spus el, cu referire la bilanțul de victime din Gaza vehiculat la momentul respectiv.

Însă comentariile sale de joia aceasta par a fi primele în care el acuză explicit Statele Unite și administrația de la Casa Albă de complicitate la crime de război.

INTERVIURILE HotNews.ro