Sari direct la conținut

Reclamat de AUR la DIICOT pentru o postare ștearsă cu erori, jurnalistul Vlad Petreanu vine cu noi demonstrații despre traseismul unora dintre liderii AUR

HotNews.ro
Reclamat de AUR la DIICOT pentru o postare ștearsă cu erori, jurnalistul Vlad Petreanu vine cu noi demonstrații despre traseismul unora dintre liderii AUR

„Câteva precizări despre postarea de pe Facebook cu tabelul câtorva traseiști care, în legislatura anterioară, au trecut și pe la AUR. Înțeleg că AUR a făcut și o sesizare la DIICOT pe subiect – cu adevărat, un domeniu de crimă organizată, nu? Păi, să vedem care e situația”, scrie Vlad Petreanu pe blog

Potrivit unei investigații pe surse publice făcută de Expert Forum (EFOR) și Centrul pentru Democrație și Bună Guvernare, SOS și AUR sunt pe primele două locuri în privința cooptării de traseiști politici la alegerile parlamentare de anul trecut, fiecare cu o cotă mai mare de 11% de traseiști de pe listele lor (link în comentarii). Asta, ca să înțelegem cât de ipocrită este „indignarea” față de expunerea publică a acestei metehne. În privința tabelului propriu-zis, cum am spus pe Facebook, el conținea o serie de erori factuale și confuzii, de aceea l-am șters și nu am de gând să-l mai public”, scrie Petreanu.

Acesta revine cu biografia corectată a celor menționați în tabelul șters de pe Facebook.

„Dar: tabelul se referea la traseismul politic al unor parlamentari în perioada 2021-2024, deci în precedenta legislatură.

Pentru corecta informare a cititorilor, iată care este povestea cu persoanele menționate în tabelul respectiv. Veți observa că marea lor majoritate au migrat la un moment dat la AUR, venind de la alte partide, că unii au plecat mai departe iar alții au rămas. Nu toți, de aceea și corectura.

Fenomenul e binecunoscut. Traseismul politic nu e ilegal, dar mulți îl consideră imoral – inclusiv eu, în cazul în care nu e vorba despre evenimente politice majore care provoacă o falie de netrecut între convingerile parlamentarului respectiv și cine știe ce nouă orientare a partidului care l-a dus în Parlament. Dar, după cum știm prea bine, de obicei e vorba doar despre mercantilism și oportunism pe banii cetățenilor.

Iată, deci, cum stăm cu persoanele din tabel (text lung):

Călin Gheorghe Matieș: a fost senator PSD în legislatura 2020–2024. A fost președinte interimar al organizației municipale PSD Alba Iulia și prim-vicepreședinte al organizației județene Alba. Trebuia să fie candidatul PSD pentru primăria orașului. În noiembrie 2023 a trecut la AUR. Tot de atunci a devenit membru al grupului parlamentar AUR, iar în iunie 2024 a devenit liderul grupului parlamentar AUR. A candidat la primăria orașului Alba Iulia din partea AUR și s-a plasat pe locul al treilea, cu 15% voturi. Dl. Matieș este acum deputat AUR. (surse: 1, 2, 3)

Daniel Florea: fostul primar de sector din București a trecut printr-o mulțime de partide, printre care PD, PSD, Partidul Republican. În 2020 a fost ales deputat pe listele PSD. Doi ani mai târziu, a trecut formal la Partidul Republican, dar a activat în grupul parlamentar al AUR. În 2024, a trecut la partidul DREPT, apoi s-a întors la PSD. (surse: 1)

Dumitru Viorel Foșca: a fost ales deputat AUR în 2020. În ianuarie 2023, a fost exclus din AUR, ca urmare a unui incident de violență domestică. În noiembrie 2023, a anunțat că s-a întors în AUR. În aprilie 2024 a trecut la PRM. (surse: 1, 2)

Ilan Laufer: Laufer a fost membru PSD și a ocupat funcția de ministru pentru Mediul de Afaceri în guvernul Mihai Tudose. Ulterior, a fondat un partid, Forța Identității Naționale, și s-a afiliat polului suveranist, condus de AUR, în 2023. În martie 2024 s-a retras din alianța cu AUR, acuzându-l pe George Simion că face presiuni asupra membrilor formațiunilor din alianță să se înscrie direct pe platforma AUR și să predea evidența membrilor, „subminând astfel autonomia juridică și integritatea partidelor componente”. (surse: 1, 2)

Sorin Ilieșiu: a trecut pe la multe partide, inclusiv PNL și PSD. În 2012 a fost ales ca senator pe listele USL (PSD+PNL). În 2018 a devenit membru în CA al TVR. În noiembrie 2023, a trecut la AUR și a fost numit la conducerea “Senatului AUR”, o structură internă a partidului. În mai 2024, a demisionat din AUR, nemulțumit că nu fusese implicat în conducerea efectivă a partidului. (surse: 1)

Cornel Vasile Folescu: și el a trecut pe la multe partide – Partidul Noua Generație, PSD, PNL. În 2020, a fost ales deputat din partea PSD. În februarie 2024, Folescu a trecut la AUR și a activat în grupul parlamentar al acestui partid. În aprilie, a trecut la PNL. (surse: 1)

Lista completă poate fi citită aici.

Pe final, jurnalistul explică care e diferența între o eroare și o dezinformare. „În fine, pentru cei care au ajuns până la acest punct: există o diferență fundamentală între o știre eronată și dezinformare. În cazul știrii eronate, e obligatoriu să publici o corectură când îți dai seama că ai greșit. Se cheamă, de obicei, erată. Asta arată ce știm cu toții, că nu suntem perfecți, ci perfectibili. În cazul dezinformării, nu recunoști c-ai spus o minciună nici când tot adevărul îți este pus în față”, adaugă Petreanu.

„Am văzut că dl. Simion îi zice „marketing”, dar eu cred că-i doar minciună în formă continuată și circumstanță agravantă din punct de vedere moral”, mai spune jurnalistul făcând trimitere la promisiunea cu 35.000 de euro pentru o casă făcută de candidatul AUR.

INTERVIURILE HotNews.ro