Recomandari de vara de la librarii Humanitas
Librariile Humanitas au aparut ca entitate juridica in anul 1993, insa primele doua librarii au fost deschise sub egida Editurii Humanitas inca din 1991. Cu peste 25 de ani in piata de distributie si vanzare de carte din Romania, compania isi propune sa ramana in continuare lantul de librarii cu cea mai mare pondere de carte din Romania, acordand editurilor nationale si locale, dar si autorilor romani, sansa de a ajunge la public.
- Brand distins cu statutul de Superbrand*
Librariile Humanitas detin librarii in 11 orase din Romania: Bucuresti, Cluj, Oradea, Sibiu, Alba, Valcea, Iasi, Piatra Neamt, Galati, Ploiesti si Brasov, cea mai recenta librarie fiind Libraria Humanitas Magheru, in incinta careia se afla si magazinul de produse japoneze Takumi. Societatea administreaza si un magazin online www.libhumanitas.ro, unul dintre putinele care livreaza carti si in strainatate, in comunitatile cu un numar mare de cititori romani precum Israel, Canada, Belgia sau Australia.
Fiecare librarie Humanitas merita vizitata ca parte a experientei dintr-un oras si a unei calatorii in care poti intalni librari minunati, care pun suflet in fiecare recomandare pe care o fac clientilor. Trecerea de la registrul cu carti vandute tinut de Maria Moga de la Sibiu (librar Humanitas de 25 de ani), la sistemele moderne de gestiune si de fidelizare, s-a facut fara sa altereze din experienta unica pe care o are un client intr-o librarie. Pentru ca intr-o librarie Humanitas, nu esti un simplu cumparator, ci te afli intr-un adevarat spatiu cultural, unde au loc evenimente, te intalnesti cu prietenii la o cafea sau petreci o dupa-amiaza cu librarii pentru a afla care sunt cele mai noi aparitii editoriale. Asa cum spune unul din mottourile companiei : ”Marfa noastra este spiritul”.
Va propunem acum cateva recomandari de lectura de vara, cate una de la fiecare echipa de librari din tara:
Vecin cu viata. Poezia ortonima. 1911-1935 – Fernando Pessoa
”La inceput s-a numit Fernando, pessoa, persoana ca toti ceilalti. Dar intr-o zi ii trecu prin cap sa anunte iminenta aparitie a unui super Camoes, unul mult mai mare decat primul; fiind insa limpede ca el era o persoana discreta, obisnuind sa treaca nebservat pe Strada Aurarilor invesmantat intr-un impermeabil de culoare deschisa, cu papion si cu o palarie fara pana, nu a spus ca acel super Camoes era el insusi.” (JOSE SARAMAGO)
Povestea lui Genji – Murasaki Shikibu
„Precum in proza unui Joyce ori a unui Nabokov, stilul Povestii lui Genji abunda in aluzii literare, simboluri si imagini. Romanul lui Murasaki Shikibu e o tragicomedie de moravuri, scrisa de o vaduva cu minte stralucita, care cunostea neastimparul inimii la fel de bine precum tainele vietii la Curtea Imperiala.” (THE WASHINGTON POST)
Zodia Cancerului. Jurnal 2012-2015 – Radu Vancu
”Daca inainte de acest jurnal era doar credinta, acum mi s-a transformat in convingere: poezia e un gen al biograficului – iar jurnalul e un gen al liricului. Tot ce e mai intens in noi intra aici. Iar aceasta intensitate face, exact ca-n poezie, o dubla miscare: pe de-o parte, ne falsifica viata, pe de alta, ii aduce adevarul decisiv. Din punctul acesta de vedere, mon semblable, mon frere, jurnalul acesta e doar un lung poem. Nici mai mult, nici mai putin de atat.” (RADU VANCU)
Lumea explicata. Descoperirea stiintei moderne – Steven Weinberg
”Sunt fizician, nu istoric, insa de-a lungul timpului istoria stiintei a ajuns ma fascineze tot mai mult. Este o poveste extraordinara, una dintre cele mai interesante din istoria omenirii. Este, de asemenea, o poveste care, pentru oamenii de stiinta ca mine, are o miza personala. Cercetarea actuala poate fi ajutata si limpezita de cunoasterea trecutului ei, iar pe unii savanti cunoasterea istoriei stiintei ii stimuleaza in activitatea lor.” (STEVEN WEINBERG)
Fata cu fragi – Lisa Strømme
Lisa Strømme da viata tumultoasei povesti de dragoste care a inspirat unul dintre cele mai faimoase tablouri din toate timpurile „Strigatul lui Edvard Munch”, intr-un roman plin de viata si culoare despre inocenta, creativitate si dorinta.
1913. Vara secolului – Florian Illies
”Illies este un cercetator minutios, dar si un bun observator al spiritului unui inceput de secol. 1913: Vara secolului iti da senzatia ca citesti o poveste rupta din realismul magic.„ (THE GUARDIAN)
Imparatul Portugaliei – Selma Lagerlof
Selma Lagerlof reconstruieste in acest roman atmosfera asprelor tinuturi nordice, in care oameni simpli si onesti isi traiesc tacut dramele. O poveste plina de invataminte pentru copii si parinti.
Inocentii – Ioana Parvulescu
Doua viziuni asupra lumii: cea a unei fetite care vede lucrurile intr-un fel extrem de personal si cea a femeii care descopera secretele inecate in trecut. Naivitatea comica a primei voci invinge melancolia celei de-a doua.
Metamorfoza. Integrala prozei antume – Franz Kafka
”Era un visator, iar creatiile sale poetice sunt concepute de cele mai multe ori ca prin vis si iau forma viselor… Imita cu exactitate lucrurile nebunesti si lipsite de orice logica a caror aparitie se petrece in vis, acest joc de umbre al vietii, facandu-ne sa amutim de spaima si pana la urma sa radem.” (THOMAS MANN)
Aviatorul – Evgheni Vodolazkin
Autorul bestsellerului international Laur, Evgheni Vodolazkin, revine cu o poveste coplesitoare despre memorie si vina, despre o iubire atat de puternica, incat invinge haosul si chiar moartea. Aviatorul a fost finalist la principalele premii literare din Rusia si a castigat, in 2016, Bolsaia Kniga – Premiul al doilea.
;
Iata-ma – Jonathan Safran Foer
Punand in discutie ce inseamna sa fii uman, Iata-ma e un mare roman american al vremurilor noastre, avand in centrul lui disolutia unei familii si disparitia valorilor morale, o capodopera despre cum traim acum.
Obosit de viata, obosit de moarte – Mo Yan
Magistrala transpunere in limba romana a romanului realizata de Dinu Luca a primit premiul pentru traducere al Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2012. Roman total, in care magicul se intrepatrunde cu realismul cel mai dur, ”Obosit de viata, obosit de moarte„ este destinat sa devina un clasic al literaturii actuale.
Extraconjugal – Mihai Radu
Mihai Radu panorameaza, printr-o miscare fluida, o lume contemporana in care intra si neoanele metropolei, si praful in suspensie al provinciei, si scenetele vietii corporatiste, si scenariile erotice inutil elaborate ale adolescentei, si nervii plesniti ai casniciilor, si teasing-ul extraconjugal; si piste false, si elegii, si comedii, si drame. Totul e alert, sclipitor, profund, memorabil.
Cel care cheama cainii – Lucian Dan Teodorovici
O poveste reala despre incercarea de a supravietui prin fictiune, o naratiune alerta si acaparanta despre lumi care se construiesc acolo unde limitele organismului nu te lasa sa ajungi. Romanul autobiografic al lui Teodorovici este locul in care, rind pe rind, superstitiile se transforma in miracole, iar miracolele pot fi oricind luate drept coincidente, lasindu-i cititorului libertatea de a umple cu sens intimplarile.
*Superbrands este organizatia mondiala care ofera prestigiosul statut de Superbrand, brandurilor evaluate de catre un juriu larg de personalitati reprezentative pentru domeniu, denumit Consiliu Superbrands, si validate de consumatori, in urma unui studiu de piata. Criteriile luate in considerare sunt Calitate, Incredere, Diferentiere pe Piata, alaturi de alti indicatori care definesc profilul de consum din diferite piete, la nivel global.
In Romania, studiul este realizat cu sprijinul IPSOS pe un esantion reprezentativ la nivel national. Brandurile prezentate in aceasta sectiune sunt distinse cu statutul de Superbrand, in urma evaluarii generale a Consiliului Superbrands, precum si a studiului realizat la nivel national in Romania, in 2017 care este axat doar pe brandurile de consum. Selectia de branduri include modele de succes in branding, marketing, comunicare si business in sectoarele lor de activitate, fiind inalt evaluate de catre public si de catre specialistii in branding, marketing si comunicare si de reprezentanti la varf ai societatii civile si ai comunitatii de afaceri din Romania.