Sari direct la conținut

Recomandări Drink Insider: Călătorului îi şade bine cu vinul: cum să vizitezi Corcova, Ceptura, Vişani şi Cogealac, cu doar 4 sticle de vin. Bonus: Abruzzo şi Bordeaux, la 2 sticle distanţă

HotNews.ro
Recomandările Drink Insider pentru luna ianuarie 2023, Foto: Wineful.ro​
Recomandările Drink Insider pentru luna ianuarie 2023, Foto: Wineful.ro​

​​Dragi prieteni ai vinului, a venit vremea pentru recomandările lunii ianuarie 2023 – o selecţie de vinuri româneşti şi internaţionale, pe care au primit-o deja, prin curier, toţi „abonaţii la vin” de pe Wineful.ro.

Trei precizări importante:

În primul rând, nu există nicio garanţie că oricare dintre aceste vinuri ar putea fi pe placul vostru – singura cale de a vă lămuri este să le încercaţi.

În al doilea rând, vă putem garanta că vinurile sunt impecabil realizate din punct de vedere tehnic, sunt ceva mai greu de găsit (chiar şi pentru un pasionat de vin) şi încearcă să satisfacă, din punct de vedere stilistic, preferinţe cât mai diverse.

În al treile rând, dacă citiţi rândurile de mai jos şi vă bate gândul să încercaţi vinurile propuse pentru luna aceasta (şi, de ce nu, poate şi pe cele de luna viitoare), există o soluţie foarte la îndemână: un abonament lunar recurent pentru 2, 4 sau 6 sticle, pe Wineful.ro. Încercaţi abonamentul, fiindcă nu aveţi nimic de pierdut: vă puteţi dezabona oricând, fără nicio obligaţie, dacă vă răzgândiţi.

Acestea fiind spuse, iată cele 6 vinuri selectate în luna ianuarie 2023, de către Drink Insider, pentru Wineful.ro:

Vinuri româneşti (două albe şi două roşii):

Freamăt Alb 2021, Domeniul Catleya (vin alb sec din regiunea Corcova, jud. Mehedinţi)

Un cupaj pur românesc de Fetească Alba (68%) şi Fetească Regală (32%), originar din Mehedinţi (Corcova), un vin voluptos şi expresiv, care declină cu succes florile albe şi fructele galbene bine coapte. Are un nas foarte ofertant, cu flori de salcâm şi portocal, dublat de un corp amplu, cu o textură onctuoasă şi o aciditate bine dozată. Gustul aduce piersică albă, lime şi pomelo, la care se adaugă senzaţii dulci-amărui, o fină astringenţă şi misterioase aluzii condimentate.

Val Vârtej Alb 2022, Casa Rotărescu (vin alb sec din regiunea Ceptura/Dealu Mare, jud. Prahova)

Un “asamblaj secret” de soiuri albe din Dealu Mare, pe care Silviu Rotărescu, autorul vinului, nu a dorit (încă) să le divulge, lăsând în seama noastră să ghicim combinaţia corectă. Judecând însă după efluviile florale (soc, iasomie şi lămâie), după mixul exuberant de fructe tropicale (grapefruit, mango şi kiwi), dar şi după notele ceva mai neaoşe (pepene galben, piersică şi ardei verde), am putea, totuşi, bănui câte ceva…

Cuvée Vişan Roşu 2020, Gramma Wines (vin roşu sec din regiunea Vişani, jud. Iaşi)

Un cupaj de Merlot (80%) şi Fetească Neagră (20%), provenind de pe dealurile de la Vişani (lângă Iaşi), care dovedeşte că şi în nordul Moldovei se pot face vinuri roşii memorabile. Culoarea este vişiniu închis, iar nasul aduce prune pârguite, piper şi note balsamice. Corpul este plin, cu taninuri ferme şi alcool bine evidenţiat. Gustul vine cu un amestec de vişine şi cireşe negre, la care se adaugă senzaţii de lemn dulce, vanilie şi praf de cacao. Postgustul, lung şi proaspăt, lasă impresii de fructe negre confiate, trufe de pădure şi tabac.

Negru de Histria 2020, Crama Histria (vin roşu sec din regiunea Cogealac, jud. Constanţa)

Un cupaj dobrogean de Fetească Neagră (73%), la care se adaugă puţin Cabernet Sauvignon (27%), un vin proaspăt şi elegant, cu un discret aport al baricului. Culoarea este vişiniu închis, cu bordură purpurie, iar nasul aduce fructe negre şi senzaţii de scorţişoară şi cuişoare. Corpul plin se sprijină pe taninurile frumos rotunjite şi pe alcoolul bine evidenţiat. Gustul este centrat pe cireşe negre, coacăze şi mure, totul delicat învăluit în tonuri de ciocolată amară şi lemn afumat. Postgustul este lung şi intens, cu note balsamice şi aluzii de condimente dulci amărui.

Vinuri internaţionale (un alb şi un roşu):

Sessanta Passi Pecorino 2021, Azienda Marramiero (vin alb sec din regiunea Pescara, Abruzzo/Italia)

Viticultorii din regiunea italiană Pescara (Abruzzo) au o veche poveste care explică denumirea soiului local Pecorino: strugurii săi foarte dulci erau mereu “atacaţi” de către oile (pecora) din zonă. Vinul din Pecorino are o culoare galben strălucitor şi un nas extrem de proaspăt, cu flori de tei, soc şi fructe tropicale. Aciditatea este excelentă, corpul suplu şi alcoolul impecabil integrat. Gustul e centrat pe ananas, lime şi ierburi condimentate. Postgustul, lung şi citric, lasă note amărui, elegante şi aluzii minerale.

D de Dauzac Rouge 2019, Châteaux Dauzac (vin roşu sec din regiunea Margaux, Bordeaux/Franţa)

Un cupaj clasic de Bordeaux, din regiunea Margaux, cu Cabernet Sauvignon şi Merlot în proporţii aproape egale. Un vin foarte tânăr, dar totuşi bine echilibrat şi gata de băut. Culoarea este rubiniu strălucitor, iar nasul aduce fructe negre proaspete şi note de condimente. Corpul este amplu, cu o textură compactă, taninuri ferme şi alcool bine evidenţiat. Gustul vine cu cireşe negre, mure şi coacăze, la care se adaugă senzaţii de lemn dulce, scorţişoară şi piper. Postgustul e lung şi suculent, lăsând impresii de tabac, piele tăbăcită şi aluzii minerale.

PS: Dacă nu vă e teamă să experimentaţi (desigur, cu plasa de siguranţă oferită de Drink Insider), vă recomandăm un abonament lunar recurentpentru 2, 4 sau 6 sticle, pe Wineful.ro. Încercaţi abonamentul, fiindcă nu aveţi nimic de pierdut: vă puteţi dezabona oricând, fără nicio obligaţie, dacă vă răzgândiţi.

Articol susţinut de Wineful.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro