Sari direct la conținut

Record. Suma fabuloasă la care a fost vândută o parte din colecţia de bijuterii a unei miliardare din Austria. Controverse privind proveniența bijuteriilor

HotNews.ro
Bijuterie cu diamante, Foto: Stasche | Dreamstime.com
Bijuterie cu diamante, Foto: Stasche | Dreamstime.com

Vânzarea bijuteriilor miliardarei austriece Heidi Horten a strâns deja peste 200 de milioane de dolari, în pofida controversei legate de relaţiile soţului acesteia cu Germania nazistă, a anunţat luni casa de licitaţii Christie’s, potrivit AFP.

Suma de 202 milioane de dolari depăşeşte cu mult precedentul record stabilit la vânzarea, în 2011, a colecţiei de bijuterii a vedetei hollywoodiene Elizabeth Taylor. Bijuteriile actriţei au adus încasări de aproape 116 milioane de dolari.

Peste 700 de bijuterii fac parte din colecţia Horten, estimată la peste 150 de milioane de dolari, însă mai puţin de 100 dintre acestea au fost scoase la vânzare miercurea trecută şi alte 150 în cursul zilei de vineri. Licitaţia s-a desfăşurat online până pe 15 mai. O a doua licitaţie online, pentru restul colecţiei, va avea loc în noiembrie.

Controverse legate de originea averii soţului

Pentru a răspunde criticilor, Christie’s a explicat într-un comunicat că, în conformitate cu dorinţa miliardarei Heidi Horten, toate încasările obţinute din vânzare vor fi donate în scopuri caritabile.

Prestigioasa casă de licitaţii a dat asigurări că provenienţa bijuteriilor este ireproşabilă, adăugând că „Christie’s va oferi o contribuţie semnificativă” din suma rezultată din vânzare unor instituţii evreieşti şi programe educaţionale despre Holocaust, „care au o importanţă vitală”.

„Nu-i răsplătiţi pe cei ale căror familii au reuşit să se îmbogăţească de pe urma evreilor disperaţi, vizaţi şi ameninţaţi de nazişti”, a declarat rabinul Abraham Cooper, unul dintre responsabilii Centrului Simon Wiesenthal, care urmăreşte criminalii nazişti.

Christie’s a subliniat însă interesul mondial suscitat de această colecţie excepţională. Potrivit comunicatului, din cele 98% loturi vândute, jumătate au fost vândute în Europa şi Orientul Mijlociu, 28% în America şi 22% în Asia.

Unele dintre cele mai frumoase piese s-au vândut însă sub estimările casei de licitaţii. Este cazul unui inel Cartier, încrustat cu un rubin „sânge de porumbel” de 25,59 de carate, estimat între 14 şi 18 milioane de franci elveţieni (aproximativ aceeaşi sumă în euro), care a ajuns să fie achiziţionat cu „doar” 11 milioane de euro, circa 13 milioane cu tot cu comision. (Sursa: Agerpres / Foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro