Sari direct la conținut

Recorder: Extrase din cutia neagră a elicopterului IAR 330 prăbușit după ce a plecat în misiunea de salvare a unui pilot de MiG-21

HotNews.ro
Elicoptere IAR 330 Puma SOCAT ale Fortelor Aeriene, Foto: Fortele Aeriene Romane
Elicoptere IAR 330 Puma SOCAT ale Fortelor Aeriene, Foto: Fortele Aeriene Romane

Tragedia din județul Constanța din luna martie, atunci când șapte militari au murit când elicopterul IAR-330 PUMA s-a prăbușit în timpul unei misiuni de salvare a unui pilot de MiG-21 ce picase de pe cer cu puțin timp înainte, a avut loc pe fondul unei lipse de coordonare, susține Recorder care a intrat în posesia informațiilor de pe cutia neagră a elicopterului, precum și a notelor explicative olografe date la cald de cadrele militare implicate în coordonarea misiunii.

  • „Din toate aceste documente iese la iveală o lipsă de coordonare și o stare de degringoladă îngrijorătoare pentru Armata care ar trebui să ne apere în caz de război”, scrie publicația. Aici mai multe detalii și transcriptul integral.

Potrivit acesteia, Generalul Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, și generalul Valerică Vrăjescu, adjunctul său, au emis ordine contradictorii în privința decolării elicopterului, în condițiile unei situații meteorologice în care zborul era extrem de riscant.

Când au căzut de acord și au decis să anuleze misiunea, elicopterul tocmai se ridica de la sol. Piloții n-au mai apucat să primească ordinul de întoarcere la bază, tot din cauza unor erori în lanțul de comunicare.

Elicopterul IAR 330 Puma a stat în aer numai 9 minute.

Fragmente din ultimele replici ale piloților elicopterului și turnul de control:

Robot: Ice…Caution Ice… Caution Ice… Caution Ice…

Lt. cmdr. Bogdan Florin: Ce vrea ăsta, mă?

Lt. cmdr. Vârșan Iulia: Puma57….aproach… întrebare de la Operații Curente Borcea…. Condițiile meteo permit această misiune?

Lt. cmdr. Bogdan Florin: Cam nasol, un pic așa dar încercăm să venim pe sud și să găsim o altă gaură.

(…)

Robot: Ice…

Maistru militar Banu Gelu: Nu, nu, nu, suntem la orizontală…

Robot: Ice…

Maistru militar Banu Gelu: Nu, nu, suntem… înclinat, stânga, stânga… acuma orizontală.

Robot: Ice…

(…)

Lt. cmdr. Bogdan Florin: Pușca mea…

Maistru militar Banu Gelu: Ce vrei mă…?

Maistru militar Banu Gelu: Înclinat….„neinteligibil”…. înclinat nașpa de tot! Nu mai avem pământ.

Lt. cmdr. Bogdan Florin: Dă-mi voie.

Maistru militar Banu Gelu: Suntem răsturnați, nu se poate, băga-mi-aș…

Lt. cmdr. Bogdan Florin Dă-mi voie… Sorin!*

*ultimele cuvinte înregistrate de cutia neagră ale elicopterului

Mai multe detalii și transcriptul integral, pe Recorder.ro

Despre înregistrările cutiei negre ale elicopterului prăbușit la Constanța a scris miercuri și Libertatea.

Tragedia de la Cogealac: 8 militari morți după ce un elicopter IAR-300 și un avion MiG-21 LanceR s-au prăbușit unul după altul

Reamintim că în 2 martie, la ora 20.00, o aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriană, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, prăbușindu-se în zona localității Cogealac.

Un elicopter militar IAR-330 al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a decolat în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG-21 LanceR.

Elicopterul a pierdut și el legătura radio cu baza şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom. Pilotul avionului MiG-21 LanceR şi cei șapte membri ai echipajului elicopterului IAR-330 și-au pierdut viața în urma acestor accidente.

Primele concluzii ale anchetei MApN privind cauzele prăbușirii aeronavelor MiG-21 LanceR şi IAR-330 arătau că accidentele s-au produs cel mai probabil, din cauza unui cumul de factori umani şi de mediu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro