Rectificarea bugetara va avea loc in cel mult doua saptamani. Se asteapta ok-ul dat de finantatorii internationali
- Redactia Hotnews
Rectificarea bugetara va avea loc in urmatoarele doua saptamani, cel tarziu pana la finalul acestei luni, a anuntat miercuri premierul Victor Ponta, la o intalnirea cu reprezentantii presei pe teme efectelor reducerii TVA la paine si produse de panificatie. „Discutiile de la Bruxelles cu delegatia FMI, CE si BM sunt legate de rectficarea de acum, rectificare care va avea loc pana la sfarsitul lunii septembrie. Misiunea oficiala a CE, FMI si Banca Mondiala va veni in Romania la sfarsitul lunii noiembrie”, a mai spus premierul.
Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu confirmase anterior ca tinta convenita de deficit bugetar pentru anul 2014 nu se modifica. „Vom avea discutii cu reprezentanti ai Fondului Monetar International /FMI/, Comisiei Europene si Bancii Mondiale in principiu pe a doua rectificare bugetara, pe reformele structurale pe care le avem in vedere cu FMI si care sunt in scrisoarea de intentie si practic o updatare la situatia economica pe care o avem azi, relativ cu iulie, cand a fost ultima misiune tehnica a FMI in Romania”, a afirmat Ioana Petrescu.
Reprezentantii Guvernului si cei ai BNR merg in aceasta saptamana la Bruxelles pentru evaluarea acordului cu FMI, CE si Banca Mondiala, discutiile avand loc in premiera in afara tarii si fara participarea Presedintiei, a partidelor politice sau a sindicatelor, potrivit programului.
Decizia a fost legata de contextul intern al campaniei electorale, ambele parti intelegand ca discutiile sa nu fie folosite in scopuri politice, fiind mai degraba discutii tehnice. FMI are ca regula sa nu se implice in politicile interne pe perioada campaniilor electorale, dar era necesar ca aceasta misiune de evaluare sa aiba loc”, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.
Spre deosebire de misiunile de la Bucuresti, care se intindeau pe o perioada cuprinsa intre zece zile si doua saptmani, discutiile de la Bruxelles vor fi foarte concentrate, pe parcursul a patru zile, de marti pana vineri.
Delegatia FMI va fi condusa de Andrea Schaechter, cea a CE de catre Istvan Szekely, iar delegatia Bancii Mondiale de Elisabetta Capanelli, directorul de tara pentru Romania si Ungaria.
Guvenrul Romaniei va fi reprezentat la nivel de ministri. Banca Nationala a Romaniei va fi reprezentata la nivel de conducere de catre guvernatorul Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu si viceguvernatorul Cristian Popa.
Negocierile din primele doua zile se vor purta la nivelul staffurilor tehnice si vor privi exclusiv executia bugetara de pana in prezent si cea de-a doua rectificare bugetara din acest an, care va include si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, incepand cu 1 octombrie.
Joi, 18 septembrie, vor incepe discutiile la nivel de ministri, printra care se numara ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu si ministrul Transporturilor, Ioan Rus.
In ultima zi figureaza o intalnire la nivel de conducere executiva a BNR cu misiunile complete ale FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale, urmata de o discutie ampla pe rectificarea bugetara, proiectul de buget pentru 2015, taxarea energiei (redeventele) si prognozele privind evolutia incasarilor ANAF.
O alta tema importanta a ultime zile o reprezinta reforma in sectorul energetic, unde va participa ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
Autoritatile romane intentioneaza sa amane cu doi ani calendarul de liberalizare a pretului la gazele naturale furnizate populatiei, negociat in cadrul acordului cu FM, CE si BM.
Misiunea FMI a plecat din Romania la finele lunii iulie fara a-si da acordul pe masurile promovate de Guvern, principala discutie vizand reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, chiar daca fusese amanata de la 1 iulie la 1 octombrie.
Misiunea comuna a aratat in acele discutii ca planurile autoritatilor sunt nerealiste, mai ales din perspectiva executiei bugetare de pana atunci, dar si in ceea ce priveste bugetul pentru 2015, cand trebuie realizata o noua reducere a deficitului bugetar, de la 2,2% din PIB la 1,4% din PIB, concomitent cu cresterea cheltuielilor pentru aparare.