Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, despre cererea de suspendare a președintelui Iohannis: „Rusia are interes”

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, consideră că demersurile din Parlament ale unor partide „extremiste”, precum AUR și SOS, care vizează suspendarea președintelui Klaus Iohannis sunt nejustificate și iraționale, în contextul unei instabilități politice crescute.
- Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului analizează luni a treia cerere depusă de opoziție privind suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis.
„Rusia are interes ca în România – la fel ca și în celelalte state UE și NATO – să inducă haos politic, economic și social. În această notă trebuie înțeles și demersul din Parlament al partidelor extremiste (AUR, SOS, POT) prin care se încearcă suspendarea Președintelui României, demers fără temei constituțional și irațional. Într-un moment de instabilitate politică, determinată de atacul hibrid al Rusiei, cu ocazia alegerilor din noiembrie 2024, mecanismele constituționale și legale ale statului trebuie să funcționeze în sensul întăririi echilibrelor instituționale, în interesul cetățenilor, și nu în sensul slăbirii acestora”, a scris Pricopie pe pagina sa de Facebook.
Cu mai puțin de 100 de zile înaintea alegerilor din luna mai 2025, el a argumentat că mecanismele constituționale ar trebui să protejeze echilibrele instituționale și să prevină acțiunile care ar putea submina stabilitatea acestei instituții. El a subliniat că legea fundamentală nu are precizări distincte pentru suspendarea unui președinte aflat în „prelungire de mandat”.
„Spiritul Constituției, însă, se referă la stabilitatea instituțiilor statului. Constituția limitează orice acțiune care ar putea, în mod neargumentat și nejustificat, să perturbe activitatea unei instituții, în interiorul unui mandat atribuit legal. De exemplu, Art. 89 din Constituție stabilește o serie de limitări, în situația în care Președintele Republicii ar avea în vedere dizolvarea Parlamentului. În oglindă, și Parlamentul României are limitări constituționale legate de un eventual demers strict politic de destituire a Președintelui, adică fără să existe acele elemente de încălcare a Constituției”, a mai susținut rectorul SNSPA.
El a criticat politicienii care, în fața provocărilor externe, par indeciși și ezitanți, îndemnându-i să acționeze cu curaj și în conformitate cu valorile europene, împotriva intereselor pro-ruse din Parlament.
„Avem în Parlamentul Românei politicieni pro-ruși care subminează constant fundația României Suverane, deși ei clamează în fiecare zi „suveranitatea”. Aceștia încalcă Constituția, în timp ce, în mod demagogic, invocă „valorile constituționale”. Totodată, acționează subversiv împotriva intereselor românilor, deși discursul lor public mimează o falsă „grijă pentru români”.
Toate acestea lucruri pot fi contracarate prin acțiuni hotărâte ale politicienilor care se consideră pro-europeni și democrați și prin aplicarea fermă a legii. În vremuri tulburi, ca cele pe care le trăim azi, este nevoie de inteligență, curaj și patriotism pentru a proteja interesele țării și ale românilor”, a mai arătat Pricopie.
Pricopie a cerut Parlamentului României și partidelor politice care se consideră pro-europene să investigheze ingerințele străine în politica românească, precum și legalitatea înființării, funcționării și finanțării unor partide, inclusiv parlamentare.
„Acest demers este o obligație, nu o opțiune, dacă vrem să păstrăm România în sfera statelor democratice și prospere. Cealaltă variantă, clamată de Georgescu, Simion, AUR, SOS, POT, este așezarea țării sub „înțelepciunea rusească”. Eu îmi exprim adeziunea și acționez în sensul primei opțiuni. Aștept ca și președinții partidelor politice pro-europene (PSD, PNL, UDMR, USR) și candidații la prezidențiale care se declară PATRIOȚI, CREDINCIOȘI și ONEȘTI să facă același lucru”, a conchis Pricopie.
A treia solicitare pentru suspendarea președintelui Iohannis
Partidul Oamenilor Tineri (POT) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au redepus miercuri seară, din nou, cererea şi semnăturile pentru suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, la Camera Deputaţilor şi la Senat.
Solicitarea lor este însoţită de cele 178 de semnături ale unor parlamentari de la POT, AUR, S.O.S. România şi Uniunea Salvați România (USR), a anunțat liderul AUR, George Simion, în contextul în care numărul minim necesar de semnături pentru acest demers este de 155.
Aceasta cea de-a treia încercare a opoziţiei de a aduce pe ordinea de zi a plenului Parlamentului solicitarea privind suspendarea președintelui Iohannis.
Lidera POT, Anamaria Gavrilă, a afirmat, pe pagina ei de Facebook, că au fost adăugate 26 de semnături ale unor parlamentari ai USR.
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat vineri că nu va susține inițiativa opoziției pentru că este un „nonsens instituțional”.
„Dacă trece cererea, am avea un referendum de demitere care s-ar organiza în perioada alegerilor prezidențiale, ceea ce ar însemna că s-au organizat alegeri prezidențiale după data alegerilor prezidențiale din mai. Ar fi un nonsens instituțional. Nu e vorba că-l aperi pe Klaus Iohannis, aperi stabilitatea instituțională”, a declarat Ilie Bolojan.