Sari direct la conținut

Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara: Comisia de Invatamant a Camerei a decis sa nu se implice in lupta anti-coruptie din mediul universitar/ Demersurile anti-plagiat trebuie dublate de sanctiuni adecvate

HotNews.ro
Marilen Pirtea, Foto: Agerpres
Marilen Pirtea, Foto: Agerpres

„Pentru cei mai sceptici, nu este surprinzator modul in care Comisia de Invatamant a Camerei Deputatilor a decis sa nu se implice in lupta anti-coruptie din mediul universitar”, ridicand in schimb mingea la fileu pentru institutiile de invatamant superior care ar urma sa devina „varful de lance in lupta anti-frauda academica”, considera rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, Marilen Pirtea, referindu-se la modificarile aduse miercuri de comisa de invatamant unei legi de aprobare a unei ordonante de urgenta a ministrului Adrian Curaj, OUG nr. 4/2016, care ar fi urmat sa solutioneze afacerea plagiatelor.

Rectorul UVT considera ca „decizia Comisiei de Invatamant a Camerei Deputatilor este in contradictie cu spiritul propunerilor din OUG. De asemenea, se poate spune ca este in contradictie cu presiunea publica pentru integritate si eliminarea faptelor de coruptie din societatea romaneasca.”

Marilen Pirtea critica deputatii pentru decizia de a se extrage din lupta anti-coruptie care afecteaza mediul universitar, aratand ca plagiatul se asimileaza faptelor de coruptie, pentru ca aduce foloase nemeritate, nefiind doar o incalcare a eticii.

Prin modificarile aduse OUG, parlamentarii au ridicat, voit sau nevoit, mingea la fileu pentru universitari. In cazul in care lucrurile ar ramane conform deciziei de ieri, cel putin in privinta transferarii deciziei privind plagiatul la nivelul universitatilor, institutiile de invatamant superior ar deveni varful de lance in lupta anti-frauda academica. Problema este capacitatea universitatilor de a face fata acestei situatii, iar pe de alta parte, de a le oferi instrumentele de care au nevoie„, considera rectorul UVT, intr-un punct de vedere transmis HotNews.ro.

Profesorul universitar atrage atentia ca, desi exista universitati care au facut „investitii importante in construirea unor sisteme de prevenire a plagiatului – solutii software care detecteaza plagiatul si altele„, exista si „universitari care sunt ingaduitori cu plagiatul, ba chiar il gireaza„.

In ceea ce priveste instrumentele, avem nevoie sa ii convingem pe politicieni ca demersurile anti-plagiat trebuie dublate de sanctiuni adecvate. In caz contrar, solutia ar putea fi ca universitatile sa faca diferenta prin angajament pentru integritate, introducand sanctiuni prin carta universitara si prin regulamentele de etica. Insa universitatile sunt vulnerabile fara un cadru legal adecvat. Diplomele retrase din ratiuni de frauda intelectuala ar putea fi recastigate usor in instanta in lipsa unui cadru legal care prevede sanctiuni care merg pana la desfacerea contractului de munca, in cazuri justificate„, subliniaza semnatarul mesajului.

Acesta le propune, in final, universitatilor, ca in cazul in ca OUG ramane in forma adoptata miercuri, „sa arate ca au inteles de ce au primit autonomie si sa isi asume prin masuri concrete pozitia de varf de lance in lupta anti-plagiat.

  • Universitatea Bucuresti solicita reintroducerea sancţiunilor pentru coordonatorii de doctorate plagiate

Universitatea din Bucuresti (UB) solicita Senatului sa reintroduca in lege, sanctiunile aplicate profesorilor si cercetatorilor care coordoneaza teze de doctorat dovedite a fi plagiate, care au fost eliminate de Camera Deputatilor, informeaza Mediafax.

Constatam cu ingrijorare ca forta acestui act legislativ este serios diminuata prin faptul ca din propunerea de modificare au fost eliminate sanctiunile care, in documentul prezentat de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, se aplicau profesorilor si cercetatorilor care coordoneaza teze de doctorat ce se dovedesc a fi plagiate: retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea; destituirea din functia de conducere din institutia de invatamant superior; desfacerea disciplinara a contractului de munca. Singura sanctiune care a fost pastrata este aceea care prevede interzicerea, pentru o perioada determinata, a accesului la finantarea din fonduri publice destinata cercetarii-dezvoltarii„, se arata in pozitia oficiala a Universitatii.

Potrivit unormodificari aduse la Legea educatiei nationale care au fost votate miercuri de deputati, coordonatorii de doctorate plagiate nu vor mai risca sa li se retraga titlul didactic universitar sau retrogradarea, sa fie dati afara din conducerea universitatii sau sa aiba contractul de munca desfacut. Proiectul urmeaza sa ajunga in dezbatere la Senat, care este camera decizionala in acest caz. Modificarea legislativa a trecut de Camera Deputatilor cu 216 voturi pentru si nici unul impotriva.

Mai exact, comisia de invatamant din Camera Deputatilor a modificat Legea educatiei nationale prin mai multe amendamente aduse uneilegi de aprobare a unei ordonante de urgenta a ministrului Adrian Curaj. Este vorba de OUG nr. 4/2016, care stabilea ca „diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice, din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului” si care stabilea abrogarea a doua alineate dintr-un articol din Legea educatiei nationale, pentru ca prevederile se regasesc la un alt articol.

Vezi aici raportul de admitere care contine amendamentele

Insa comisia de invatamant din Camera Deputatilor a profitat de aceste modificari si, printr-un amendament votat in raportul de admitere la proiectul de lege de aprobare a ordonantei, a eliminat alte trei sanctiuni pe care le risca cei care coordoneaza doctorate plagiate.

Amintim ca pe 10 martie 2016, in Monitorul Oficial au fost publicateOrdonanta de urgenta nr. 4 din 2016care modifica legea educatiei siHotararea de guvern nr. 134 din 2016, ambele semnate de premierul Dacian Ciolos si de ministrul Educatiei Adrian Curaj. Este vorba despre acte normative despre care guvernul Ciolos a promis ca vor solutiona afacerea plagiatelor, care au fost adoptate in forme total diferite de cele puse in dezbatere (vezi aicisiaici variantele initiale puse in dezbatere).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro