Sari direct la conținut

REFERENDUM TVR: Mai e nevoie de presă tipărită în România? SONDAJ LIVE

HotNews.ro
Sondaj TVR presa tiparita, Foto: Hotnews
Sondaj TVR presa tiparita, Foto: Hotnews

​România este foarte aproape să devină prima ţară europeană fără publicaţii tipărite, avertizează şefii unor ziare care încă mai apar pe hârtie. Din noianul de gazete care ieşeau în tiraje spectaculoase acum 20 de ani, astăzi doar câteva rezistă în format print, cu vânzări mult reduse.

Dacă mai este sau nu nevoie de presă tipărită în ţara noastră se dezbate pe 24 ianuarie, de la ora 21.00, la „Referendum”, emisiunea realizată şi moderată de Mihai Rădulescu la TVR 1. Emisiunea este realizată în parteneriat cu HotNews.ro.

Invitaţii la „Referendum” sunt: Arina Ureche, director general BRAT, Ion M. Ioniţă, redactor-şef „Historia”, Alexandru Mironov, senior-editor „Ştiinţă şi tehnică”, Cristian Birta, blogger, „Kooperativa 2.0”, Cătălin Tolontan, coordonator editorial „Libertatea”, Cristian Tudor Popescu, cofondator „Republica.ro”.

LIVE TEXT

Arina Ureche, director general BRAT: Vârful a fost până în 2007 când existau peste 300 de titluri tipărite, cu foarte multe titluri de presă locală. Declinul a început odată cu criza din 2008.

Oamenii tineri consumă foarte mult video în dauna textului scris și ăsta va fi noul pas.

Ion M. Ioniţă, redactor-şef „Historia”: Erau tiraje de peste 1 milion pe zi în 1990. Aceea a fost perioada de glorie. S-au închis multe rețele de distribuție și nu mai putem ajunge la publicul nostru. Cred totuși că mai există o piața pentru reviste, în special.

Marea diferență ține de calitate, indiferent că vorbim de presă pe hârtie sau online. Problema e legată de rețelele sociale care răspândesc fake news sau informație neverificată. Ziarele mari nu mai pot trai doar în mediul tipărit, ci trebuie să trăiască în ambele.

Alexandru Mironov, senior-editor „Ştiinţă şi tehnică”: Este inevitabil că presa scrisă dispare.

Cristian Birta, blogger: Nu e vorba de presa tradițională vs presa online, ci despre captarea atenției cititorului. Se pare că românul nu mai vrea să citească presă tipărită.

Cristian Tudor Popescu: Nu mai citesc presă tipărită din 2011. Am sentimentul unui părinte făță de copilul său, care crește… nu neapărat pozitiv. 30 de ani, tirajul nu a făcut decât să scadă. Presa tipărită a murit pe limba ei în anii 90 înainte să vină internetul. Presa a funcționat atunci ca un substitut al Justiției. Această percepție a românilor, care a fost o iluzie, s-a pierdut cu timpul și presa a pierdut. Ziarul Libertatea a fost primul ziar care în anii 2000, fiind preluat de un trust străin, s-a formatat pe ce a vrut românul, pe ce și-a dorit el și nu redactorul-șef sau patronul… și a avut un tiraj fantastic.

Fenomenul presei tipărite are în sine un virus intratabil și anume feedbackul. Acum suntem în altă cutumă socială în care cititorul poate reacționa imediat. De aceea presa tipărită moare, dar și televiziunea de la care vorbiți și dumneavoastră acum.

Cătălin Tolontan, Libertatea: România a fost una din primele țări europene fără ziare naționale tipărite, dar s-ar putea ca în acest an să devină și prima țară fără un ziar național propriu. Tolontan a exemplificat prin cazul unui ziar din Brăila, care a fost închis prin hotărâre judecătorească, că internetul aduce și acest pericol al cenzurii, al închiderii unor surse de informații în funcție de interese.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro