Sari direct la conținut

Reforma constituțională controversată dorită de Giorgia Meloni a trecut de Senatul italian

HotNews.ro
Giorgia Meloni, Foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia
Giorgia Meloni, Foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Senatul Italiei a aprobat marţi cu 109 voturi „pentru” şi 77 „împotrivă” o reformă constituţională controversată promovată de guvernul condus de Giorgia Meloni, transmite agenția dpa, citată de Agerpres.

Principala prevedere nouă este că prim-ministrul va fi ales direct pentru un mandat de cinci ani, iar coaliţia care susţine candidatul câştigător va primi cel puţin 55% din locuri în ambele camere ale parlamentului, pentru a se asigura o majoritate funcţională.

Numărul de voturi întrunite în Senat nu este suficient pentru majoritatea de două treimi necesară în vederea amendamentelor constituţionale în ambele camere ale parlamentului şi nu se aşteaptă o astfel de majoritate nici în urma votului din Camera Deputaţilor.

Va fi aşadar necesar un referendum.

Cu toate acestea, partidele din coaliţia guvernamentală de dreapta au salutat rezultatul. Opoziţia a protestat, ridicând simbolic exemplare ale Constituţiei.

Italia este recunoscută pentru instabilitatea sa politică

Guvernul Meloni spune că reformele constituționale sunt menite să combată instabilitatea politică cronică de la Roma. De la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial până acum, Italia a avut 70 de guverne.

De aceea, mulţi italieni sunt de acord că sistemul politic trebuie revizuit.

Modalitatea propusă de executiv a fost însă criticată vehement de opoziţie, care se teme că Meloni ar putea prelua prerogative importante ale parlamentului şi ale preşedintelui republicii.

Lidera opoziţiei social-democrate, Elly Schlein, a susţinut că reforma va răsturna structura guvernamentală şi va concentra puterea în mâinile unei singure persoane. Opoziţia şi-a anunţat deja intenţia de a acţiona împotriva planurilor respective.

La ultimul referendum similar din Italia, în 2016, premierul de atunci, Matteo Renzi, a pierdut şi a fost nevoit să demisioneze.

INTERVIURILE HotNews.ro