Sari direct la conținut

Reforma guvernamentală care transferă puteri sporite regiunilor divizează Italia. „O nebunie instituțională”

HotNews.ro
Reforma guvernamentală care transferă puteri sporite regiunilor divizează Italia. „O nebunie instituțională”
Manifestație a opoziției italiene împotriva reformelor promovate de guvernul de la Roma. FOTO: Filippo MONTEFORTE / AFP / Profimedia

Criticii spun că reforma va agrava diviziunea istorică dintre nordul bogat al țării și sudul mai sărac, scrie Reuters.

Parlamentul italian a aprobat miercuri dimineață, după o ședință furtunoasă care a durat toată noaptea, o reformă contestată care acordă mai multe puteri regiunilor.

Susținută în special de partidul Liga din coaliția guvernamentală, reforma a fost criticată dur de opoziția care a încheiat sesiunea legislativă cântând imnul național și fluturând steagul italian.

Liderul Ligii și vicepremierul Matteo Salvini a salutat „o victorie pentru toți italienii”, afirmând că reforma va ajuta Italia să devină o țară mai modernă, cu mai puține resurse irosite.

Reforma constituțională controversată dorită de Giorgia Meloni a trecut de Senatul italian

Deputații Ligii au fluturat steagul galben și roșu al vechii Republici Venețiene, cu leul înaripat, în momentul în care reforma a fost aprobată cu 172 de voturi pentru și 99 împotrivă.

Opoziția consideră că dezbaterea nu s-a încheiat însă. Fostul prim-ministru Matteo Renzi s-a alăturat apelurilor de strângere a celor 500.000 de semnături necesare pentru un referendum pe această temă.

„Este o măsură care nu ajută nordul și dăunează sudului. Este o nebunie instituțională”, a declarat Renzi, membru al Senatului.

Meloni vrea „o Italie mai puternică și mai echitabilă”

Coaliția de dreapta a prim-ministrei Giorgia Meloni a promovat această reformă ca parte a unei reorganizări mai ample a statului italian, care include planuri pentru un șef de guvern ales direct – o altă reformă contestată de opoziție.

„Acesta este un pas înainte spre construirea unei Italii mai puternice și mai echitabile, pentru a depăși diferențele care există astăzi între diferitele părți ale țării”, a declarat Meloni.

Noua lege permite regiunilor să revendice competențe mai largi în ceea ce privește serviciile publice cheie, cum ar fi sănătatea și educația, și să aibă un cuvânt mai important de spus în ceea ce privește modul în care sunt cheltuite taxele. Liga speră că legea îi va relansa sprijinul în bastioanele sale tradiționale din nord.

Lombardia și Veneto, cu orientare de dreapta, precum și Emilia-Romagna, cu orientare de stânga, se numără printre regiunile nordice care vor solcita mai multă autonomie. Până unde anume vor fi sporite prerogativele transferate către regiuni va depinde de negocierile cu guvernul central.

Proteste de stradă

Elly Schlein, lidera Partidului Democrat de opoziție, a atacat măsurile, spunând că acestea sunt divizive și vor spori inegalitatea.

„Acest vot sancționează existența unor cetățeni de primă și a doua clasă”, a declarat Schlein în parlament.

Diviziunea nord-sud a Italiei este exemplificată de decalajul economic dintre regiunea sudică Calabria, unde produsul intern brut pe cap de locuitor reprezintă aproximativ jumătate din media UE, și provincia nordică Bolzano, unde PIB-ul pe cap de locuitor se situează la aproximativ 150% din media UE.

Reformele au unit partidele de opoziție, care marți au organizat un prim protest anti-guvernamental, la Roma.

Aproximativ 2.000 de persoane au participat la protest, primul care i-a reunit pe liderii Partidului Democrat (PD) de centru-stânga, ai Mișcării Cinci Stele (M5S) și ai Alianței Verzilor și Stângii (AVS).

INTERVIURILE HotNews.ro