Sari direct la conținut

Refugiații ucraineni din Ungaria riscă să rămână fără adăpost, pe baza unei noi legi

HotNews.ro
Refugiații ucraineni din Ungaria riscă să rămână fără adăpost, pe baza unei noi legi
Fetițe ucrainene refugiate se joacă în locuința lor temporară - adăpostul Vitae Hostel Budapest - în districtul 7 din Budapesta, Ungaria, 5 aprilie 2023. Sursa foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

O nouă lege care a intrat în vigoare în Ungaria îi poate lăsa pe refugiații ucraineni fără locuințe și fără ajutor financiar din partea statului. Legea restricționează sprijinul acordat de autorități, acesta fiind valabil de acum înainte doar pentru cetățenii care provin din părți ale Ucrainei afectate direct de luptele desfășurate pe fondul invaziei ruse, scrie miercuri BBC.

Decretul guvernamental 134 modifică legislația care datează din 2022 și de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Treisprezece regiuni din Ucraina se află pe listă, care va fi actualizată lunar de către statul ungar.

Încă nu se știe câți dintre cei 31.000 de refugiați ucraineni vor fi afectați de noua lege.

Situația lor este complicată de faptul că mulți au dublă cetățenie, ucraineană și ungară. Acest lucru îi face neeligibili pentru azil în altă parte a Uniunii Europene.

Organizațiile care militează pentru protejarea drepturilor omului spun că cei mai vulnerabili sunt cei din minoritatea etnică romă din regiunea Transcarpatia, aflată cel mai la vest, care trăiesc încă în adăposturi ce se vor închide acum.

În conformitate cu noua lege, doar ucrainenii a căror ultimă adresă oficială în Ucraina a fost într-o zonă „direct afectată de operațiuni militare” rămân eligibili pentru sprijinul statului, care include locuințe gratuite și o sumă lunară de bază.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro