Remus Pricopie, ministrul Educatiei: S-a discutat in guvern o alocare speciala pentru gradinite si pentru dotari la nivelul invatamantului prescolar si primar
Bugetul Ministerului Educatiei pe anul 2013 este „un buget echilibrat, pozitiv in raport cu ce am avut in anii trecuti”, a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, in cadrul sedintei reunite a comisiilor de educatie din Parlament. „Prin alocarile bugetare din anul acesta se consolideaza cresterea bugetului educatiei care stim ca a scazut, 2010 fiind punctul de minim. Acest buget ne asigura functionarea normala a Ministerului si a sistemului de educatie, acoperind toate cheltuielile de salarii, inclusiv drepturile salariale castigate de profesori prin decizii judecatoresti. Acoperim bursele elevilor, toate celelalte ajutoare, continuam investitiile. In cadrul acestor investitii s-a discutat si in guvern si se doreste o alocare speciala pentru gradinite si pentru dotari la nivelul invatamantului prescolar si primar” – a spus Pricopie.
Cele mai importante declaratii ale ministrului Educatiei, Remus Pricopie:
– Avem in continuare programul de microbuze, pentru a completa acolo unde este nevoie.
– In bugetul pe 2013 exista alocari importante, de 4 ori mai mari ca in 2012, vizavi de avansurile pe fonduri structurale. In conditiile in care se vor debloca fondurile pe POSDRU, si noi suntem optimisti in aceasta directie, in sistemul de educatie ar urma sa intre la plati peste 1 miliard de RON in urmatoarele luni si mai exista banii deocamdata neangajati care urmeaza sa fie contractati.
– Prin modul in care este construit bugetul, respectiv foarte realist, si tinand cont de posibilitatea de a creste fondurile pe parcursul anului, e pentru prima data cand bugetul poate sa fie mai mic decat cel executat. Cred ca desi vorbim de bugetul anului 2013, este important sa vedem dinamica pe anii urmatori si in urma discutiilor cu ministerul de finante sunt semne pozitive ca acest buget sa creasca gradual
– Consideram ca bugetul poate sa asigure si o serie de proiecte noi
Mihnea Costoiu, ministrul delegat al Invatamantului Superior si Cercetarii:
– Si in invatamantul superior se asigura pentru 2013 cresterea salariala anuntata de guvern, se asigura in continuare finantarea burselor pentru studenti si alocarea unei subventii pentru studentii care locuiesc in campusuri universitare intr-un procent mai mare ca anul trecut.
– Urmeaza sa fie declansate procedurile pentru contractarea noilor proiecte privind bursele doctorale si postdoctorale, formarea cadrelor didactice
– La Capitolul de cercetare exista fonduri destinate, atrase din categoria fondurilor europene, si aceste sume finanteaza in continuare proiecte de cercetare incepute, avem peste 442 de proiecte care vor fi continuate si sunt in acest moment in evaluare peste 1.000 de proiecte, ceea ce inseamna sume foarte importante atrase – 500 de milioane de euro.
– Finantam cu prioritate proiectul ELI-NP, care in acest an are o finantare peste 500 de milioane de lei. Dorim sa fie un proiect fanion pentru Romania si finantarea e pe masura.
Intrebari Raluca Turcan (PDL):
– Apreciez prezentarea bugetului Ministerului Educatiei si vreau sa fac mentiunea ca obiectivele din acest buget si afirmate de ministrul Educatiei sunt incurajatoare si similare cu cei care au condus acest minister inaintea domniei sale. Vreau sa fac mentiunea ca aceste obiective din pacate pentru noi nu au valoare bugetara. As dori sa mentionez ce ma ingrijoreaza pe mine in structura acestui buget.
– Am observat ca nici domnul Pricopie nu a prezentat cifrele din buget. Observ ca scad dramatic cheltuielile pentru investitii, lucru care mi se pare periculos. Dincolo de aceasta preocupare de imbunatatire a infrastructurii, ar trebui sa existe si o preocupare de continuare a investitiilor, pentru ca ele sunt creatoare de locuri de munca.
– Cred ca ar trebui sa sustinem toti suplimentarea banilor alocati pentru cheltuielile de investitii. Am afirmat toti ca ne dorim cresterea absorbtiei fondurilor. Cifrele arata insa ca scade partea de cofinantare a proiectelor europene, pe anumite programe.
– Dl. ministru a spus ca este un buget care asigura o crestere sau contine o crestere fata de bugetul de anul trecut. Cifrele: ponderea acestui buget in PIB e de 3,6%, fata de 3,8% cat a fost in 2012. Finantarea totala a invatamantului si cercetarii a crescut cu doar 8%, in special datorita majorarii salariale. De aici si scaderea banilor pentru investitii. Finantarea activitatii din invatamant este sub nivelul din 2012.
– Observam o stagnare a banilor pentru invatamantul profesional, in conditiile in care e nevoie de asigurarea burselor si salariilor profesorilor. Voi propune un amendament pentru a suplimenta aceasta suma.
– As face un comentariu si pe bugetul cercetarii: sunt desfiintate cheltuielile de capital, de la 6,9 milioane la 0,1 milioane. Sper ca dl. ministru sa ne explice de unde vine aceasta scadere dramatica.
– Voi propune ca amendament sa se suplimente bugetul ministerului cu o suma care sa asigure extinderea programului after school pana in clasa a IV-a indiferent de regimul de stat sau privat pe care il urmeaza copiii.
Citeste si: