Sari direct la conținut

Reportaj. Boom-ul panourilor solare în Ucraina devastată de bombardamentele rusești

HotNews.ro
Nazariï Guitcka urcă pe acoperișul maternității din Kiev, unde reușește să observe muncitorii care instalează panouri solare, o instalație care a devenit esențială în Ucraina, a cărei infrastructură a fost devastată de bombardamentele rusești, potrivit AFP.
Reportaj. Boom-ul panourilor solare în Ucraina devastată de bombardamentele rusești
Panouri solare pe o clinică din Ucraina Foto: Dominika Zarzycka/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

În fiecare săptămână, rachetele și dronele rusești lovesc rețeaua energetică ucraineană, provocând zilnic întreruperi de curent care afectează aproape întreaga populație.

„Nivelul lor de cinism este de așa natură încât trebuie să fim pregătiți pentru orice, chiar și pentru extreme. De ce ar trebui copiii să sufere din momentul în care se nasc?”, se întreabă Nazariï.

Infrastructura energetică a suferit daune atât de mari încât este imposibil să fie refăcută într-un interval de timp acceptabil. Și în timp ce vara energia este insuficientă, toată lumea se gândește deja la iarna care va veni.

Prin urmare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat joi instalarea de panouri solare în toate spitalele și școlile „cât mai curând posibil”.

„Facem tot ce ne stă în putință pentru a contracara încercările Rusiei de a ne șantaja pentru energie și încălzire”, a insistat el.

Guitchka nu a așteptat directiva prezidențială. Spitalul său tocmai a obținut acest echipament, dar lansase procedura pentru a-l obține la sfârșitul anului 2022, când Rusia a desfășurat prima sa campanie de bombardare a instalațiilor energetice, aruncând milioane de civili în întuneric și frig în mijlocul iernii.

Nervozitate

Fiind o infrastructură critică, maternitatea nu este afectată de întreruperile de curent organizate, dar are nevoie de generatoare și panouri pentru a face față neprevăzutului și pentru a se asigura că incubatoarele continuă să funcționeze orice s-ar întâmpla.

„Treaba noastră este pur și simplu să ne asigurăm că (pacienții) nu rămân fără nimic”, explică directorul, aflat încă pe acoperișul unității sale.

Câteva etaje mai jos, Alina și Pavlo Kondratciuk îl privesc pe Maksim, fiul lor născut cu o oră mai devreme, în mijlocul unui raid aerian, în sunetul sirenelor pe care mama abia le-a auzit.

„Am avut propriile mele alarme aici”, spune ea despre naștere, cu un zâmbet obosit pe buze și copilul în brațe.

Pavlo spune că a fost „nervos” la gândul că spitalul va fi cufundat în întuneric. Dar echipa medicală l-a asigurat rapid că spitalul va rămâne alimentat.

„Așa că am încetat să ne mai îngrijorăm”, a declarat el pentru AFP.

Instalatorii de panouri solare înregistrează, de asemenea, o explozie a comenzilor din partea persoanelor fizice, ucrainenii începând să își cumpere panouri solare „în momentul în care au început întreruperile de curent”, spune directorul de vânzări al Solar Tech, Yuri Skoblikov.

„Telefoanele ne sunau încontinuu și birourile noastre erau pline de clienți”, spune el, asigurându-ne că are deja un număr mare de comenzi de procesat până în august. Anastasia Kislinska, directoarea școlii Spilno din Kiev, a instalat panouri solare în școala sa în noiembrie 2022, iar în acea iarnă „acestea și-au îndeplinit rolul în cele mai dificile momente”.

Nu numai că luminile și calculatoarele din școală funcționau, dar s-a produs suficientă energie pentru a ajuta cartierul.

„Se poate face”

„Au venit oameni din clădirile învecinate, părinți ai elevilor de asemenea, pentru a-și încărca torțele și bateriile, deoarece aveam aceste panouri solare”, povestește ea.

De facto, bombardamentele rusești au determinat Ucraina să se orienteze către energiile regenerabile, care înainte de război reprezentau doar 11% din producția de energie, țara bazându-se în principal pe cărbune, gaz și energie nucleară.

„La nivel local, oamenii le folosesc și poate că această presiune de jos va avea un impact asupra liderilor noștri și asupra întregului nostru sistem energetic”, speră Dmitro Bondarenko, cercetător la Institutul pentru Energii Regenerabile din Kiev.

Primii pași sunt făcuți. Săptămâna aceasta, președintele Volodimr Zelenski a ordonat introducerea de stimulente fiscale și împrumuturi pentru ucrainenii care doresc să instaleze sisteme de economisire a energiei.

Însă, pentru expertul Bondarenko, Ucraina trebuie să își transforme infrastructura existentă pentru a crește semnificativ ponderea energiei regenerabile în mixul său.

„Ne putem schimba modul de viață, tehnologiile și activitățile pentru a ne adapta la această aprovizionare instabilă cu energie. Există dificultăți, dar se poate face”, crede el.

INTERVIURILE HotNews.ro