Sari direct la conținut

REPORTAJ „Cel mai frumos președinte”. După două ore de discursuri și o oră de absență, Nicolae Ciucă a primit votul PNL pentru a candida la Cotroceni

REPORTAJ „Cel mai frumos președinte”. După două ore de discursuri și o oră de absență, Nicolae Ciucă a primit votul PNL pentru a candida la Cotroceni

Consiliul Naţional PNL organizat duminică pentru a oficializa candidatura lui Nicolae Ciucă în cursa pentru Cotroceni a adus o nouă provocare pentru competitorii la prezidenţiale: proba frumuseţii. „Domnul Nicolae Ciucă este cel mai frumos preşedinte uman pe care l-a avut vreodată România”, a constatat unul dintre liderii liberali în discursul său. Declaraţia vine după afirmaţia lui Marcel Ciolacu dintr-o emisiune TV: „Sunt cel mai frumos dintre urâţi”. Pe scenă, liberalii s-au întrecut în ode pentru liderul lor, ajuns cu o oră întârziere pentru că a venit direct de la sinistrații din Galați.

„Începe odată?” / „Păi, n-a venit încă, ce să facem?!”

E 11.30, duminică, şi peste 1.400 de delegaţi liberali din toată ţara aşteaptă să înceapă Consiliul Naţional al PNL, organizat pentru a-l desemna pe preşedintele partidului, Nicolae Ciucă, drept candidat la alegerile prezidenţiale. Numai că, din cei 1.400 de membri de partid, lipseşte, poate, cel mai aşteptat. 

1.400 de oameni îl aşteaptă pe Nicolae Ciucă să se întoarcă de la inundaţiile din Galaţi şi să-l „trimită” direct la Cotroceni. Se zicea că va veni cu elicopterul, dar uite că nu vine cu elicopterul, ci cu maşina. Mai durează. 

Delegații la Consiliul Național al PNL, în așteptarea lui Ciucă. Foto: Laurențiu Ungureanu

Mulţi dintre ei îl aşteaptă în picioare, dar nu din vreo solidaritate ostăşească, ci pentru că în sală sunt mult mai puţine scaune decât delegaţi. Unii s-au aşezat pe covorul rulat din Sala Unirii a Parlamentului. Cei care au prins loc pe scaun au o sarcină mai uşoară. Atunci când va veni momentul, va trebui să ridice un cartonaş cu unica opţiune „Votat”. Şi gata, au venit, au votat. Dar acum aşteaptă. 

În aşteptarea preşedintelui: „Vedea-te-aş deputat”

Unii dintre ei se mai plimbă pe holurile Parlamentului şi-şi fac poze cu coloanele de marmură şi cu pupitrul pe care scrie „Camera Deputaţilor”. „Vedea-te-aş deputat”, remarcă fotograful unui delegat. „Aşa să-mi ajute Dumnezeu”, îi răspunde cel fotografiat. În plan secund, turiştii de duminică admiră holurile şi exponatele din clădire. 

După mai bine de o jumătate de oră de suspans, în aşteptarea celui care va fi desemnat de partid să intre în cursa prezidenţială, liberalii pun în boxe imnul României şi anunţă începerea evenimentului.

„Domnia sa se va alătura lucrărilor Consiliului Național în curând”, linişteşte publicul secretarul general Lucian Bode. Începe! 

„Domnia sa” e aşteptat pe scenă de principalii lideri ai partidului. Printre ei: Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, Gheoghe Flutur, preşedintele PNL Suceava, Alina Gorghiu, ministra Justiţiei, Raluca Turcan, ministra Culturii, senatoarea Nicoleta Pauliuc, Adrian Veştea, ministrul Dezvoltării, deputatul Robert Sighiartău, Mara Mareş, preşedinta Tineretului Liberal, foştii preşedinţi PNL Theodor Stolojan şi Valeriu Stoica, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu sau europarlamentarul Vasile Blaga. Pe scenă, lângă principalii lideri ai PNL este și Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Lipsește Florin Cîțu. La aproape trei ani distanță de când era votat președintele PNL, Cîțu nu participă la eveniment. Absența lui vine în contextul în care s-a pronunțat de mai multe ori împotriva alianței pe care PNL a făcut-o cu PSD pentru a guverna. Cu toate acestea, Cîțu se află pe lista candidaților PNL la alegerile parlamentare, propus din partea filialei București, conform News.ro

După chemarea la luptă şi declaraţia de forţă a lui Lucian Bode – „Ciucă îl va învinge pe candidatul de sânga” – urmează la cuvânt lideri ai partidului precum Alina Gorghiu şi Raluca Turcan.

Raluca Turcan vorbeşte mai mult despre cultură. Dar doamnele sunt aplaudate şi ele şi susţinute de colegi, după ce le transmit speranţa, poate chiar certitudinea, că la alegerile prezidenţiale vor „bate PSD”. 

Intrarea lui Nicolae Ciucă

Puţin după ora 12.00, îmbrăcată în polar, pantaloni de campanie, de culoare deschisă, şi bocanci lustruiţi.

Nicolae Ciucă, la Consiliul Național al PNL. FOTO: Laurențiu Ungureanu / HotNews

După o întârziere de peste o oră, Nicolae Ciucă intră în Palatul Parlamentului mai vijelios decât furtunile din Galaţi. În jurul lui, reporterii se ciocnesc unul de celălalt, unul dintre cameramanii care îl urmăresc cade pe gresie, iar cei care cred în el îl salută cu binecunoscutul „Să trăiţi, domnule general”.

„Bine aţi venit, domnule preşedinte al Partidului Naţional Liberal, viitor preşedinte al României, Nicolae Ionel Ciucă!”, îl întâmpină Lucian Bode.

Nicolae Ciucă le strânge mâna colegilor aşezaţi pe scaunele din faţă. Ilie Bolojan e pe rândul secund, nu-l salută decât, poate, din priviri. În cele din urmă, domnul general se aşază pe scaunul de pe scenă şi-şi trage sufletul ascultând discursurile colegilor de partid. 

„Este cel mai frumos preşedinte uman”

Vorbitorii vor să transmită câteva mesaje-cheie: Nicolae Ciucă e omul care-i va uni pe români, e profesionist şi are carieră. Dar şi că PSD vrea răul României.

Despre volumul „În slujba ţării”, nimic.

Pe ecranele din fundal sunt proiectate fotografii cu Nicolae Ciucă strângând mâinile oamenilor, cu Nicolae Ciucă între militari, cu Nicolae Ciucă între politicieni de înalt nivel, cu Nicolae Ciucă zâmbind, cu Nicolae Ciucă preocupat.

Din când în când, alte cuvinte-cheie: demn, lider, onest, curajos.

„Este cel mai frumos preşedinte uman pe care l-a avut vreodată România”, spune Valeriu Iftimie, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.

„Un preşedinte care are capacitatea să ne unească”, zice şi Emil Boc.

Primarul Ciprian Ciucu e mai ponderat. Lui îi revine doar să-i critice pe adversarii de la PSD. Pe scenă urcă şi Nicuşor Dan, care afirmă că-şi doreşte să colaboreze cu liberalii în administraţia municipală.

Şedinţa Consiliului Naţional al PNL prin care se desemnează candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului din București, 15 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin

„Pe partea de probleme de stat, eu zic că şi-a făcut treaba impecabil”, afirmă și Valeriu Stoica. 

„Un om sincer, onest”

„Preşedintele Nicolae Ciucă este un om sincer, onest, simplu, un om care iubeşte interacţiunile cu oamenii. Este un om care are frică de Dumnezeu şi care vorbeşte cu ochii sclipind despre familia lui şi despre tradiţiile din România. Este un conservator liberal care îşi iubeşte ţara”, plusează şi Robert Sighiartău. „Pentru candidatul PNL la funcţia de preşedinte s-a cântat imnul naţional de mai multe ori decât au fost unii contracandidaţi la şcoală”, continuă ironic. 

Alt mesaj pe care liberalii vor să-l transmită: partidul e unit şi toţi membrii îl susţin pe preşedintele lor. Exemplul poate fi chiar Antonia Truşcă, primarul unei comune de 1.000 de locuitori din Mehedinţi, care este prezentată şi pentru a contrazice stereotipul că „oltenii ar fi misogini”, dar şi pentru că este un lider de succes al partidului, cea mai tânără liberală aflată în funcţia de primar. Ea urcă pe scenă, îl laudă pe preşedintele de partid şi primeşte aplauze. 

Sigur că nu toţi cei 1.400 de delegaţi urmăresc discursurile. Pentru mulți dintre ei, evenimentul e mai mult un prilej de a mai schimba câteva vorbe cu colegii lor din țară sau de a face selfie-uri. În plus, mai e ceva: spre deosebire de congresul PSD, la Consiliului Naţional PNL există un mini-bufet, cu sandvich-uri, sucuri, cafea. Locul e în permanenţă aglomerat, chiar dacă pe scenă sunt Emil Boc, Rareş Bogdan sau Nicolae Ciucă. 

Batista domnului Bogdan

„Stai să vezi acuma, oho!, fii atentă aici!”, zice un delegat din sală şi-şi aşază combativ haina sacoului.

Este anunțat la cuvânt europarlamentarul Rareş Bogdan.

Şedinţa Consiliului Naţional al PNL prin care se desemnează candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului din București, 15 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin

Bogdan cucereşte prin tehnica „name dropping”, adică înşiruirea de nume pentru a conferi autoritate discursului. Şi vorbeşte despre Roberta Metsola, despre Manfred Weber, despre Ursula von der Leyen şi despre 14 comisari europeni, care toţi se gândesc la România. Apoi îi enumeră pe „performerii”, adică pe liderii de partid de pe scenă şi arată că toţi aceştia susţin PNL şi pe Nicolae Ciucă. „Eu mă simt în siguranţă cu Nicolae Ciucă la Cotroceni”. 

Rareş Bogdan apelează și la matematica electorală: „Am încredere că dumneavoastră, cei 1.182 de primari, cei 11.800 de consilieri şi cei 283.000 de membri ai PNL vor avea grijă să fie armata câştigătoare alături de Nicolae Ciucă.” Şi, mai zice Bogdan, tot contabiliceşte: „Primarii din această sală aţi avut 3 milioane de voturi. La Consiliul Judeţean aţi avut 2,4 milioane de voturi. Eu nu vă cer decât în primul tur să ne asiguraţi 2 milioane de voturi”.

În încheiere, tradiţionala ironie la adresa adversarilor politici de la PSD: „Pentru că tot au problemă cu batista mea, le promit că pe data de 8 decembrie (ziua turul II, n.r.), după ora 24.00, le voi transmite şi trimite de la sediul din Modrogan o duzină de batiste ca să-şi şteargă lacrimile înfrângerii!”. 

„Mulţumesc foarte mult pentru înţelegere”. Tăcerea lui Bolojan

Țin discursuri toți liderii importanți ai PNL. Mai puțin Ilie Bolojan. Nici jurnaliştilor nu le-a dat vreo declaraţie, la sosire sau la plecare.

„Mulţumesc foarte mult pentru înţelegere”, răspunde, invariabil, la întrebări precum: „Vi s-a propus să fiţi premier din partea PNL?” sau „Cum răspundeţi propunerii doamnei Lasconi de a fi premier?”.

Deşi prezent la eveniment, Ilie Bolojan rămâne absent în structura de partid şi în poziţionarea publică. 

Promisiunile lui Nicolae Ciucă

„Vă invit să-l primim în scenă pe candidatul PNL la funcţia de preşedinte al României şi viitorul preşedinte, Nicolae Ionel Ciucă”, anunţă Robert Sighiartău înainte de muzica triumfalistă pe acordurile căreia principalul invitat al zilei se apropie de microfon. 

Discursul lui Nicolae Ciucă are parte şi de inspiraţie, dar şi de transpiraţie. După o oră de stat pe scaun, cei câţiva paşi până la microfon, dar şi emoţiile vorbitului în public liberal îl fac pe preşedintele PNL să-şi şteargă sudoarea de pe frunte şi de pe la tâmple. 

Nicolae Ciucă vorbeşte despre inundații şi despre solidaritatea pe care a arătat-o pentru victimele din Moldova, dar, mai ales, despre planurile sale pentru ţară. E vorba, spune el, despre „competenţa politică, bazată pe valori precum libertate şi prosperitate”. Promite că va pune accent pe investiții, dezvoltare, educație, că va vorbi cu românii din țară și cu cei din diaspora, dar şi că va fi un om în slujba ţării, cum a şi scris în volum. 

O societate puternică va fi România condusă de Nicolae Ciucă, susţine acesta, comunităţile mici vor prospera vâzând politici publice coerente şi claritate morală. Clasa de mijloc va fi consolidată, politica externă şi securitatea – la fel. Chiar el va promova energic valoarea muncii. Sănătatea, educaţia, agricultura, afacerile, toate acestea vor prospera. Din aceste motive, Nicolae Ciucă le solicită liberalilor să-i acorde sprijinul pentru candidatura la preşedinţia României. 

Iar liberalii îşi folosesc, în unanimitate, unica opţiune pe care o au la îndemână şi îl votează pe Nicolae Ciucă.

Acesta se bucură, le mulţumeşte şi le strânga mâna din nou colegilor. Îl îmbrăţişează şi pe Ilie Bolojan.

Şedinţa Consiliului Naţional al PNL prin care se desemnează candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului din București, 15 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin

Lucrările Consiliului Naţional sunt încheiate. Nu se fac declaraţii de presă. Sfârşit.

Şedinţa Consiliului Naţional al PNL prin care se desemnează candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului din București, 15 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin
INTERVIURILE HotNews.ro