Sari direct la conținut

Reportaj Cum intra moldovenii in UE pe usa din spate

HotNews.ro
Moldoveni dupa cetatenia romana, Foto: Hotnews
Moldoveni dupa cetatenia romana, Foto: Hotnews

Zeci de cetateni ai Republicii Moldova au venit luni la Bucuresti pentru a face demersurile necesare (re)dobandirii cetateniei romane. Moldovenii de peste Prut spun ca se tem de instabilitatea politica si economica din tara lor si vad in Romania “o speranta”. “Toate rudele noastre si-au luat deja cetatenia. Vrem si noi sa o luam pentru viitorul copiilor nostri.”, imi spune o basarabeanca venita la Bucuresti, impreuna cu sotul ei.

FOTO: Microbuze inmatriculate in Republica Moldova, parcate pe strada Doamnei

In jurul orei 11 dimineata, la cativa pasi de sediul BNR si cateva sute de metri de cel al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, aproape toata parcarea de pe strada Doamnei este ocupata circa 10 microbuze inmatriculate in Republica Moldova. Ele au adus zeci de basarabeni dornici sa devina cetateni romani. O parte din aceste persoane, asezate pe scarile unor foste magazine din apropierea autovehiculelor, imi povestesc ca aducerea moldovenilor in Romania pentru obtinerea cetateniei a devenit o afacere. “Business-ul” nu ar consta doar in transportul persoanelor din tara vecina, ci si alte servicii despre care oameni vorbesc cu jumatate de gura.

“Asigura transportul, dar nu numa’ asta… perfecteaza acte. Stiu, se descurca mai usor. Poate fac si acte, si caziere. Noi, de pilda, venim prima data in Bucuresti si nu stim orasul. Ei se ocupa de treaba asta.”, imi explica un basarabean, trecut usor peste 50 de ani, care a evitat sa imi spuna cum se numeste. El sta alaturi de Dan, un tanar care imi spune ca isi doreste un viitor european. Grupul este completat de sotii Alexandru si Ludmila, care au impreuna doi copii. Cu totii spun ca locuiesc in Chisinau, capitala Republicii Moldova.

“Salariile sunt mici la noi. Ne-am gandit ca in Europa posibilitatile sunt mai mari. (…) Vrem sa avem cetatenia romana, sa avem pasaport, sa plecam undeva sa castigam un ban. Asta e: supravietuirea!”, imi spune Ludmila, completata de sotul ei, cand ii intreb de ce isi doresc sa devina romani.

Cand vine vorba de greutatile cu care se confrunta, imi spun ca “cea mai mare problema a Moldovei este clasa politica – politicienii spun ca vor in Europa, dar…nu vor sa fie controlati din alta parte; vor sa faca ce vor ei acolo”

Toti patru imi spun fara sa ezite sa isi doresc unirea Republicii Moldova cu Romania. “Vrem sa devenim romani, pentru ca suntem frati”, imi explica cu zambetul pe buze Alexandru. Tot el, printre picaturi, imi spune ca „intr-un fel (noi, moldovenii – n.r.) intram pe usa din spate in Europa”. Pe de alta parte, Dan, cel mai tanar dintre ei, reclama faptul ca unii moldoveni, vorbitori de limba rusa, solicita cetatenia romana pentru a beneficia de avantajele pe care pasaportul romanesc le ofera, insa “au alte idei”.

“Eu as considera ca vorbitorii de limba rusa ar trebui mai riguros controlati, sa nu se mai dea in stanga si in dreapta (cetatenia – n.r.), pentru ca vorbesc in rusa si au alta idei. Ei iau pasaportul numai pentru niste facilitati. Abia vorbesc romana, fac niste cursuri eventual.”, se plange Dan.

FOTO: Dan si Alexandru

Despre procedura de obtinere a cetateniei imi spun ca este anevoioasa si costisitoare. Anii de ocupatie sovietica si-au pus ampreta inclusiv pe documentele de identitate, numele acestora fiind usor modificate in acte, iar acest lucru le ingreuneaza si mai mult misiunea de redobandire a cetateniei.

“E anevoioasa si costisitoare. Deja s-a transformat intr-un business. Sunt multi cetateni din Republica Moldova care nu isi permit. Practic, noi redobandim cetatenia, pentru ca bunicii nostri au fost cetateni romani. Cat au stat rusii in Republica Moldova, 70 de ani, au rusificat familii, au schimbat actele. Din Nicolae in Nikolai, de pilda.”, imi spune barbatul neidentificat. “Pentru ca la bunelu’ e o litera iar la tine alta, trebuie sa astepti o luna-doua ca sa perfectezi documentele. Pana si adeverinta mea de nastere era scrisa in chirilic (alfabetul – n.r.) Toate lucrurile astea sunt costisitoare si trebuie sa astepti mult timp.”, il completeaza Dan.

Tanarul tine sa adauge ca in Republica Moldova situatie este “cumva critica”, deoarece clasa medie a plecat peste hotare.

“La noi s-a ajuns cumva la o situatie critica. A plecat din tara chiar si clasa medie care deja avea un business, care se intretinea binisor. Au vandut tot si au plecat peste hotare. Majoritatea au plecat in Europa, cei care au avut si mai multi bani au plecat in America.”, adauga Dan. “Putini s-au dus in Rusia. In Rusia s-a dus aceea parte a societatii mai putin educata, pentru ca se adapteaza mai usor la rusi, stiind limba”

La cativa pasi de acest grup, un cuplu, pe la vreo 40 de ani, asteapta in soare ca si restul persoanelor sa isi depuna actele, pentru a se intoarce la Chisinau. Sotul pare obosit si fara chef de vorba, insa sotiei i se citeste pofta de viata in ochi si imi raspunde vioaie. Imi spune ca “nu stii la ce sa te astepti” in Republica Moldova si ii e frica de influenta Rusiei care a inceput deja sa alunge investitorii care si-ar dori sa faca afaceri peste Prut.

“Tara asta a noastra e plina de hoti. Am realizat chestia asta o data cu varsta. Cand ajungi sa ai copii, sa te gandesti la viitorul lor, te pui oleaca in garda si vrei sa faci ceva pentru mai bine. (…) Nu pot sa spun ca este rau la Chisinau, insa nu stii la ce sa te astepti pe plac politic si economic. Noi (ea si sotul – n.r.) lucram la o firma detinuta de investitori straini. Daca se schimba politica si pleaca investitorul, ramanem fara serviciu. Moldova tinde sa devina si ea o tara europeana, dar pana ajunge acolo…Ne este teama de influenta rusa, pentru ca nu stii la ce sa te astepti. Vine alta lege si investitorii nu mai pot sa vina in tara noastra. Deja multi investitori si-au pierdut increderea in Republica Moldova. Cei cu “acte vechi” mai conclucreaza, dar ce noi mai putin. “, imi spune Maria.

Potrivit statisticilor publicate de Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, pana la data de 8 iulie peste 2.600 de persoane au solicitat redobandirea cetateniei romane cu mentinerea domiciliului in strainatate. In 2015, ANC a inregistrat aproape 80 de mii de cereri de redobandire a cetateniei in baza articolului 11 din legea 21/1991. Acest articol prevede ca “persoane care au dobandit cetatenia romana prin nastere sau prin adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau aceasta cetatenie le-a fost ridicata fara voia lor (…) pot redobandi sau li se poate acorda cetatenia romana, cu posibilitatea pastrarii cetateniei straine si stabilirea domiciliu in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro