Sari direct la conținut

REPORTAJ de la Congresul PSD „Trimiteţi-mă la Cotroceni, fiindcă altfel va fi greu să scăpaţi de mine”. Cât de surprinzătoare a fost lansarea candidaturii lui Marcel Ciolacu la prezidenţiale

REPORTAJ de la Congresul PSD „Trimiteţi-mă la Cotroceni, fiindcă altfel va fi greu să scăpaţi de mine”. Cât de surprinzătoare a fost lansarea candidaturii lui Marcel Ciolacu la prezidenţiale
Liderii PSD Mihai Tudose, Paul Stănescu, Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu, în timpul intonării Imnului României. Foto: Laurențiu Ungureanu

După ce a fost reales în funcţia de preşedinte al PSD şi confirmat drept candidat al partidului la alegerile prezidenţiale din poziţia de unic competitor, Marcel Ciolacu le-a sugerat liderilor social-democrați că un eventual insucces în turul II nu ar presupune şi o demisie de la conducerea partidului. „Am glumit, aşa mai glumim între prieteni”, a revenit acesta în conferinţa de presă. Evenimentul nu a avut amploarea şi fastul congreselor PSD din anii trecuţi, la adunare participând puţin peste 2.000 de delegaţi.

„Doamnelor şi domnilor, a intrat în sală preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, viitorul preşedinte al României”. Îmbrăţişări de la domnii delegaţi, sărutări de la doamnele delegate, sărutări şi de la unii dintre domni. E tradiţionala baie de mulţime, însă drumul scurt printre delegaţi o face să pară mai degrabă ca un duş rapid. Marcel Ciolacu se oprește în dreptul fiecărei persoane căreia-i întâlneşte privirea şi vrea să o salute precum un lider. E sâmbătă, ora 10.00, deja e caniculă în Bucureşti, iar la Romexpo începe Congresul PSD. 

E adunarea tradiţională de partid, convocată pentru a stabili candidatul PSD la alegerile prezidențiale de la finalul anului și pentru a alege conducerea partidului. Congresul e departe de-a avea amploarea şi fastul întâlnirilor de altădată, nimeni nu l-ar fi interzis cardiacilor sau celor care se emoţionează mai uşor.

Marea absentă: Gabriela Firea

Încă de la prima oră, sfârşitul se anunţă predictibil: unicul candidat PSD la preşedinţie e Marcel Ciolacu, iar din conducere vor face parte prim-vicepreşedintele social democrat Sorin Grindeanu, 8 vicepreşedinţi, secretarul general Paul Stănescu şi preşedintele Consiliului Naţional, europarlamentarul Mihai Tudose. 

La cea mai recentă reuniune de partid, organizată cu prilejul desemnării medicului Cătălin Cîrstoiu drept candidat la Primăria Capitalei, înainte de a se aşeza pe scaun, Marcel Ciolacu i-a sărutat mâna Gabrielei Firea, pe atunci prim-vicepreşedinte al partidului. Astăzi, Gabriela Firea lipseşte, iar poziţia sa în organigrama partidului este preluată de un câştigător al alegerilor locale: Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4. „Nu e niciun scandal în PSD. […] Suntem prieteni”, va asigura Ciolacu la conferinţa de presă de după eveniment. 

Au venit la congres delegaţi din toată ţara, însă abia au reuşit să umple perimetrul unei jumătăţi de pavilion secundar din Romexpo. Sunt 2.380 de delegaţi. Au trecut vremurile de-acum exact cinci ani, în care Congresul PSD aduna atât de mulţi oameni încât nu încăpeau nici în Sala Palatului ori pe stadioane, la fel au trecut şi emoţiile liderilor de partid. Pentru aceştia, adunarea pare mai mult o formalitate şi o încă o ocazie de a vorbi în faţa camerelor de televiziune. 

„E al nostru, ţine cu lumea”

Emoţii au mai mult tinerii delegaţi. Reporterii HotNews.ro au încercat să afle de la aceştia ce-l recomandă pe Marcel Ciolacu pentru postul de preşedinte al României, însă niciunul dintre zecile de tineri abordaţi nu a vrut să răspundă. Am reuşit să vorbim doar cu domnul Ilie, un delegat din Giurgiu, şi putem reda acest dialog: „Ce calităţi îl recomandă pe Marcel Ciolacu?”  „E foarte bun.”  „Numiţi dumneavoastră o calitate!”  „E, pur şi simplu, foarte bun.”  „La ce e bun, mai precis?”  „La tot.”  „Dar pe dumneavoastră ce vă face să-l votaţi?”  „E un lider, e al nostru”  „Şi prin ce se individualizează el?” „Ţine cu lumea, e cel mai bun.”

Marcel Ciolacu în timpul discursului ținut la Congresul PSD 2024. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mitul Peşterii, de Mihai Tudose

Scena se deschide cu social-democraţii din echipa de conducere, care îşi fac datoria să afirme că au învăţat lecţiile trecutului, dar şi să ironizeze partenerii de la guvernare. Primul la cuvânt, Alfred Simonis se referă la „arlechinul politic” Rareş Bogdan, la politicienii care „se ascund în tranşee cu chipiurile peste ochi” sau la „preşedintele cu rânjet metalic şi cu muşchiul empatiei atrofiat”.

La rândul lui, Sorin Grindeanu vorbeşte despre aducerea pe pământ a „armatelor de ostaşi galbeni” şi despre „paraziţi”, iar europarlamentarul Mihai Tudose merge până la Platon pentru a-i ironiza pe liberali. „Îl invoc pe Platon”, spune el. „Ne-au băgat într-o peșteră când au guvernat, ne-au arătat pe pereţi umbra deformată a realității”, explic[ apoi. „Haideți sa terminăm cu chestia asta”, îndeamnă Tudose la final.

Cum a încercat Olguţa Vasilescu să glumească pe scenă

Pe parcursul discursurilor, delegaţii rămân ţintuiţi pe scaune, iar singura mişcare fizică e la auzul vorbelor „cine este pentru” ori în momentele de pauză în vorbire, când e rost de aplauze. Lia Olguţa Vasilescu, primăriţa Craiovei revenită în funcţia de vicepreşedinte al PSD, mai aduce puţin piper. Ea vine pregătită, ca la show-urile TV de umor, cu un roast despre ceilalţi prezidenţiabili. Aceasta încearcă următoarele glume, referindu-se, printre altele, la boli degenerative sau la defecte fizice: 

  • „Venirăm şi noi de la Craiova, de la 240 de ciuci distanță”
  • „Cartea lui Ciucă n-a apărut în Craiova, dar am înţeles că se toarnă un film la Hollywood şi cu Bruce Willis, care joacă rolul ostaşului, are ceva probleme, dar îşi revine (Bruce Willis are demenţă, n.r.).”
  • „Şi Mircea Geoană poate să joace într-un film de acţiune, că ştie ceva bătaie, c-a mai luat.”
  • „Doamna Lasconi n-a apărut încă prin Craiova. Noi nu avem nici Vama Veche şi noi nu avem nici femei cu barbă care să cânte prin oraş, aşa cum s-a întâmplat la Cluj, la festival.”
  • „Pentru Klaus Iohannis nu suntem suficient de exotici (craiovenii). Ne-am gândit noi să luăm un tablou, pe care să-l arunce în Dunăre nişte băieţi mai bronzaţi, aşa cum s-a întâmplat în Africa, dar, ce să vezi, la PNL nu mai există tablouri cu Klaus Iohannis, sunt numai cu Ciucă şi alea se ridică numai cu macaraua”.
Lia Olguța Vasilescu Foto: Inquam Photos / George Călin

Planul lui Marcel Ciolacu pentru România

Discursul lui Marcel Ciolacu este punctul culminant al Congresului. Timp de o oră, preşedintele PSD vorbeşte despre planurile sale pentru partid, pentru Cotroceni, pentru România. Cuvintele cheie sunt unitate, stabilitate, echilibru, muncă, soluţii. E sfătos Ciolacu, îşi invită delegaţii să-şi respecte şi să-şi preţuiască părinţii, le vorbeşte despre libertate economică, religioasă şi sexuală, le spune despre cum va continua dezvoltarea, cercetarea, agricultura, serviciile, turismul, medicina, transporturile, industria, absorbția de fonduri europene, tot ce nu merge bine va fi reparat, reformat, refăcut. 

Le mai spune cum va avea grijă şi de spaţiile verzi, dar şi de sectorul imobiliar, că va face parteneriate stat-privat, că va face ca România să aibă o poziţie externă puternică şi o armată la fel de puternică. Va fi pace în ţară, promite Ciolacu, va fi şi stabilitate, vom adera la Schengen, vom merge fără vize în SUA, vom adera la OECD, vom atrage noi şi noi investiţii, vor fi măsuri clare, simple şi ferme. Sala se bucură şi aplaudă. O să fie bine în România, le spune Marcel Ciolacu delegaţilor, iar aceştia se bucură. Mai puţin cei care, pe parcursul discursului, s-au refugiat la terasa de vizavi de paviolionul Romexpo, unde se servesc mici, bere şi alte răcoritoare. Dar şi ei se bucură în felul lor.

Unii dintre delegaţii la Congresul PSD au preferat o răcoritoare în loc să asculte discursul lui Marcel Ciolacu. Foto: Laurențiu Ungureau

După o oră de promisiuni şi declaraţii cu entuziasm, sala, care, la capacitate maximă, e pe sfert ocupată, se goleşte şi mai mult. Delegaţii ies să fumeze şi să se relaxeze. Nu vor să vorbească cu presa. „Cum a fost discursul lui Marcel Ciolacu?” „A fost foarte bun” – e unicul dialog pe care reporterii HotNews.ro îl pot avea cu aceştia. 

Deznodământul aşteptat nu surprinde pe nimeni: din 2.257 de delegaţi care şi-au exprimat votul, 4 aleg împotrivă şi 3 se abţin. Ceilalţi 2.264 votează unicul candidat Marcel Ciolacu. Votul e exprimat online, după ce delegaţii scanează un cod QR. Câştigătorul urcă pe scenă şi le mulţumeşte tuturor. Şi o ultimă remarcă, poate în legătură cu scenariile care susţin că, în cazul în care pierde alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu pierde şi şefia PSD: „Mihai (Tudose, n.r.), Sorin (Grindeanu, n.r.), trimiteţi-mă la Cotroceni, fiindcă altfel va fi greu să scăpaţi de mine!”.

Marcel Ciolacu coboară de pe scenă mai face un scurt duş de mulţime. Preşedintele PSD şi candidatul partidului la preşedinţie a fost ales. Sfârşit. 

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro