REPORTAJ. Numărul imens de oameni care plătesc într-un an bilet pentru Salina Praid / ”Acum e moartă”

Comuna Praid este de câteva zile un loc al furiei și al durerii. Salina a fost inundată, în urma ploilor torențiale din ultimele zile. Oamenii au privit dezastrul neputincioși, după ce au făcut și ei diguri. Acuză acum autoritățile, în frunte cu compania SALROM care este responsabilă de exploatare, că nu au luat suficiente măsuri, deși problemele erau cunoscute. Se întreabă, în același timp, cum arată viitorul – cel al zonei și al lor.
„Este cea mai mare catastrofă după cutremurul din ‘77”, spune László Endre, un localnic din comuna Praid, în dialogul cu HotNews.
Are unul dintre cele mai vechi restaurante din comună, iar viața lui, ca și a celor aproximativ 6.500 de locuitori ai comunei din județul Harghita, este legată de salină.
„80-90% dintre oameni trăiau din turism, prin tichetele de vacanță, și din minerit, pentru că exploatarea nu era oprită”, continuă László.

Anul trecut, aproximativ 470.000 de persoane au plătit biletul de 60 de lei pentru a vizita salina. Unii au venit pentru trata afecțiunile – de exemplu, boli reumatice sau respiratorii.
Numărul turiștilor era în creștere față de anii precedenți, chiar dacă și anul trecut au fost probleme. Salina Praid fost închisă timp de o lună, în mai, din cauza unor alte inundații.
„Toți știau”
„Asta nu este o problemă de acum, este de 25 de ani. Este vina oamenilor – și a celor de aici, și a celor din București, a politicienilor. Pârâul Corund a fost lăsat să curgă ani de zile, toți știau. Anul trecut, pe vremea asta, pentru această problemă a fost oprit în mai. Atunci nu știu ce au făcut o lună – șmecherii, pac-pac, și au dat drumul, că trebuia să vină banii. Cine a decis atunci? Acum nu s-au gândit că vine vremea rece, adică ploile abundente? Și nu s-a gândit nimeni să pună folie acolo sau ceva, la apă?”, se întreabă bărbatul.

„Noi trebuie să dăm oameni afară”
Acum, cu salina închisă și fără o estimare privind redeschiderea, bărbatul se întreabă dacă va face concedieri. Nu doar el, ci și ceilalți oameni care pot să-și piardă afacerile din turism.
„Salina e moartă. A murit și zona, a murit de la Târgu Mureș până la Miercurea Ciuc. Și vă dați seama că sunt concedieri colective. Asta nu aude nimeni. Astea-s concedieri colective și noi trebuie să dăm oameni afară. Deci asta e, undeva, un genocid economic”, spune László.

Omul care s-a întors din Danemarca să investească în Praid
Dezastrul a avut loc chiar înainte de începerea vacanțelor. În iunie, turiștii începeau să-și facă simțită prezența. Acum, oamenii au început să-și anuleze vacanțele, iar cei care au pensiuni se întreabă ce vor face.
Este și cazul lui Attila, care a revenit la Praid, după ce a lucrat zece ani în Danemarca. A făcut o pensiune unde putea caza 12 familii. Se ocupa de asta și el, și soția sa.
„Dacă o țară, de exemplu chiar Danemarca, ar avea salină, păi da’ ar fi ca un porțelan pentru ei”, crede el. Joi, el a fost una dintre cele mai puternice voci la protestul spontan care a avut loc în fața salinei.

„Sunt supărat pentru că am știut că există problema asta de foarte mult timp”, spune furios, cu lacrimi în ochi.
Cere „o secundă, o secundă”, pentru a-și opri lacrimile. „I-am spus băiatului meu: «Avem nevoie să spunem măcar adevărul, pentru binele noii generații și din respect pentru viețile sacrificate de-a lungul sutelor de ani în această activitate»”, afirmă el, în limba engleză, în care simte că se exprimă mai bine, din cauza emoțiilor.
În urmă cu câteva săptămâni, Attila spune că, alături de mai mulți localnici, au înceout să construiască diguri din saci. Se anunțau ploi torențiale și voiau să ajute și să protejeze salina.
„Noi am făcut digul pentru că știam că vor fi ploi torențiale și ca să se poată lucra în salină. Se face canalul din beton pentru ca, în cazul în care va fi nevoie, să putem evacua apa. Dar noi nu am pus niciodată obstacole pentru a pune digul în funcțiune”, povestește Attila, în timp ce arată poze cu ce au făcut oamenii.
La fel ca și ceilalți oameni din localitate, crede se putea face mai mult.
„Vă explic ce s-a întâmplat cu o singură imagine. Asta este protecția împotriva inundațiilor. Au pus folia asta fixată cu niște bețe din lemn”, acuză el.

Fost primar: „Poate ne dă cineva un răspuns”
Bokor Sándor (UDMR), care a fost primarul comunei timp de 16 ani, a ieșit și el în stradă să ceară explicații.
„Este liniște totală din partea conducerii salinei. Nu mai înțeleg nici asta. Păi ce fel de stat suntem? Poate cineva dă un răspuns la treaba asta. Eu personal am făcut tot ce am putut”, spune acesta.
În lipsa răspunsurilor, în fața incertitudinii legate de destinul zonei, oamenii aprind lumânări la intrare în salină.

„Toată lumea e tristă. Era comoara noastră”
Închiderea salinei îi afectează și pe cei aproximativ 50 de mineri care lucrau încă în zona de exploatare a sării, în sectorul minier Telegdy. Minerii au fost ultimii care au ieșit din subteran, joi, când nu au mai avut ce să facă.

„I-am văzut când au ieșit azi din salină. Și sunt foarte tristă, nu știu ce va fi. Miercuri seară mai aveau o mică speranță că pot salva. Dar acum e altceva. Toată lumea e tristă, pentru că era comoara noastră. E așa totul ca o înmormântare”, spune îndurerată Ilona, soția unui miner, care s-a născut, a copilărit și s-a măritat în Praid, unde lucra și ea, la un restaurant din salină.

La fel ca ceilalți localnici, Ilona spune și ea că nu au fost luate măsuri reale, deși minerii „au vorbit cu conducerea că sunt scurgeri în mina de sare”.
Promisiuni de refacere. Ajutor anunțat și din Ungaria
Până acum, nu este clar cum arată viitorul salinei. Într-o discuție de patru ore cu mai mulți localnici, joi seară, senatorul Antal Lorant și primarul localității Nyágrus László au încercat să îi calmeze pe oameni. Le-a fost explicat ce măsuri urmează să fie luate pe termen scurt.
La rândul său, prefectul Harghitei a spus că urmează intervenții imediate, însă după ce scade debitul apei. „Discutăm de următoarele: lansarea investiției pentru care există contract de execuție, ca urmare a unei licitații, investiție susținută de Salrom și care are ca scop securizarea a 1,7 km de albie, deci tot traseul deasupra muntelui de sare. (…) Discutăm de o investiție a celor de la Ape pentru realizarea unei acumulări nepermanente în amonte de muntele de sare, cu scop dublu: preluarea debitelor mari și asigurarea condițiilor pentru derularea investiției pe albie”, a spus acesta pentru Hotnews.ro.
SALROM, compania de stat aflată în subordinea Ministerului Economiei, care se ocupă cu exploatarea salinei, și-a exprimate deja intenția de a reface salina.
„Societatea Națională a Sării SA își dorește să continue activitatea istorică desfășurată cu succes la Salina Praid și își dorește ca redeschiderea minei turistice și a activității de exploatare să se facă în cel mai scurt timp posibil”, a transmis, joi, într-un comunicat.
Ajutor a fost promis și din Ungaria. „Am vorbit la telefon cu Hunor Kelemen despre situaţia dramatică din Praid. L-am asigurat că guvernul ungar va oferi asistenţă financiară şi practică pentru evaluarea pagubelor şi reconstrucţia minei. Ţinutul Secuiesc poate conta pe noi!”, a transmis Viktor Orban.


