Sari direct la conținut

Represalii ale Moscovei pentru expulzarea unui diplomat rus acreditat la Chișinău. Un nou episod în scandalul de spionaj din Moldova

HotNews.ro
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul unor negocieri cu ministrul pentru relații internaționale și cooperare al Republicii Namibia, Peya Mushelenga, la Moscova, 26 martie 2024., Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul unor negocieri cu ministrul pentru relații internaționale și cooperare al Republicii Namibia, Peya Mushelenga, la Moscova, 26 martie 2024., Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Rusia a anunţat marţi expulzarea unui angajat al ambasadei Republicii Moldova la Moscova, ca retorsiune la expulzarea unui diplomat rus de la Chişinău, transmite AFP.

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri moldovean Alexandru Chetraru pentru a i se comunica declararea unui membru al ambasadei drept „persona non grata”. Moscova „a protestat vehement împotriva continuării demersurilor ostile ale guvernului de la Chişinău faţă de Rusia”, a comunicat ministerul.

Un diplomat de la Ambasada Rusiei din Republica Moldova a fost declarat, pe 1 august, persona non grata. Decizia a fost luată la o zi după ce șeful Direcției juridice a Parlamentului Republicii Moldova, Ion Creangă, și un polițist de frontieră au fost reținuți, fiind suspectați de spionaj în favoarea Federației Ruse.

„Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe și i s-a înmânat o notă din partea ministerului privind declararea drept persoană indezirabilă (“non grata”) a unui angajat al Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău”, a anunțat, joi, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău.

Autoritățile de la Chișinău spun că au obținut informații și probe care arată că diplomatul rus expulzat desfășura „activități incompatibile cu statutul diplomatic”.

Imediat după decizia de atunci, Ministerul rus de Externe al Rusiei a afirmat expulzarea presupusului spion rus este un „demers neprietenos” și a promis că va riposta. Ministerul de Externe a transmis, de asemenea, că gestul Republicii Moldova este un nou exemplu al „cursului agresiv anti-rus” al țării.

Scandalul diplomatic a izbucnit după ce șeful Direcției juridice a Parlamentului de la Chișinău, Ion Creangă, și un polițist de frontieră au fost reținuți de oamenii legii, fiind suspectați de spionaj în favoarea Federației Ruse.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că cei doi sunt suspectați de trădare și complot împotriva Republicii Moldova, ca urmare a contactelor lor cu angajatul ambasadei ruse.

Reținerea celor doi pentru 72 de ore a fost decisă în urma perchezițiilor pe care procurorii moldoveni le-au făcut în Parlamentul de la Chișinău. Faptele pentru care sunt acuzați ar fi fost comise începând cu anul 2023.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro