Sari direct la conținut

Un diplomat rus a fost expulzat din Republica Moldova, la o zi după scandalul de spionaj din Parlamentul de la Chișinău 

HotNews.ro
​Ambasada Rusiei la Chişinău, Foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia
​Ambasada Rusiei la Chişinău, Foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Un diplomat de la Ambasada Rusiei din Republica Moldova a fost declarat persona non grata, a anunțat joi Ministerul de Externe de la Chișinău. Decizia are loc la o zi după ce șeful Direcției juridice a Parlamentului Republicii Moldova, Ion Creangă, și un polițist de frontieră au fost reținuți, fiind suspectați de spionaj în favoarea Federației Ruse.

„Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe și i s-a înmânat o notă din partea ministerului privind declararea drept persoană indezirabilă (“non grata”) a unui angajat al Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău”, a anunțat, joi, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău. 

Autoritățile de la Chișinău spun că au obținut informații și probe care arată că diplomatul rus expulzat desfășura „activități incompatibile cu statutul diplomatic”.  Diplomatul rus va părăsi teritoriul Republicii Moldova în cursul zilei de joi, au mai transmis autoritățile de la Chișinău. 

  • REACȚIA Moscovei: Ministerul rus de Externe al Rusiei a afirmat joi că decizia Chișinăului este un „demers neprietenos” și a promis că va riposta. Ministerul de Externe a transmis, de asemenea, că gestul Republicii Moldova este un nou exemplu al „cursului agresiv anti-rus” al țării.

Scandal de spionaj în Parlamentul de la Chișinău

Anunțul de joi al autorităților de la Chișinău vine în contextul în care, miercuri, șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, și un polițist de frontieră au fost reținuți de oamenii legii, fiind suspectați de spionaj în favoarea Federației Ruse, informează publicația Deschide.md.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că cei doi sunt suspectați de trădare și complot împotriva Republicii Moldova, ca urmare a contactelor lor cu angajatul unei ambasade străine.

Surse citate de publicația din Moldova susține că ambasada la care se referă PCCOCS este cea a Rusiei, angajatul respectiv fiind un ofițer al serviciilor speciale.

Reținerea celor doi pentru 72 de ore a fost decisă în urma perchezițiilor pe care procurorii moldoveni le-au făcut în Parlamentul de la Chișinău. Faptele pentru care sunt acuzați ar fi fost comise începând cu anul 2023.

INTERVIURILE HotNews.ro