Sari direct la conținut

Republicanii îl acuză pe Joe Biden că a comis infracțiuni care îl fac pasibil de punere sub acuzare

HotNews.ro
Republicanii îl acuză pe Joe Biden că a comis infracțiuni care îl fac pasibil de punere sub acuzare
Joe Biden, discurs din Biroul Oval Foto: Evan Vucci / AFP / Profimedia

Un raport de 291 de pagini întocmit de trei comisii ale Camerei Reprezentanților concluzionează că președintele american Biden a profitat de o schemă de trafic de influență care a dus la îmbogățirea sa și a familiei sale, relatează Reuters. Schema a început în 2014, pe când Biden era vicepreședinte, și a avut în centru afaceri derulate în străinătate.

Deși subliniază că infracțiunile îl fac pasibil pentru a fi pus sub acuzare în Camera Reprezentanților, primul pas procedural pentru destituirea unui președinte, republicanii nu au stabilit dacă vor merge mai departe în demersul lor.

„Comisiile prezintă aceste informații Camerei Reprezentanților pentru a le evalua și a lua în considerare următorii pași corespunzători”, se arată în raport.

Reuters subliniază că nu este clar pentru moment dacă președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, va programa un vot pentru destituirea lui Joe Biden în săptămânile premergătoare alegerilor din 5 noiembrie, în care republicanul Donald Trump se află într-o luptă strânsă cu vicepreședintele Kamala Harris.

Chiar dacă Camera Reprezentanților, controlată de republicani, va adopta o astfel de măsură, este puțin probabil ca aceasta să îl înlăture pe Joe Biden din funcție, având în vedere că măsura trebuie confirmată în Senatul controlat cu 51-49 de voturi de Partidul Democrat. Biden, care și-a retras candidatura pentru realegere luna trecută, urmează să părăsească funcția când succesorul său va depune jurământul pe 20 ianuarie.

În aprilie, Senatul a pus capăt rapid unei proceduri similare de punere sub acuzare de către Camera Reprezentanților a lui Alejandro Mayorkas, secretarul pentru Securitate Internă, principalul responsabil al lui Biden în domeniul frontierelor.

Comisiile din Camera Reprezentanților au spus că Joe Biden și-a folosit influența pentru a favoriza afacerile fiului său, Hunter Biden, cu parteneri din Ucraina, China, Rusia și alte țări.

Hunter Biden a fost condamnat pentru că a mințit cu privire la consumul său ilegal de droguri pentru a cumpăra o armă și așteaptă să fie judecat pentru evaziune fiscală, inclusiv pentru că ar fi acceptat plăți de la un om de afaceri român, Puiu Popoviciu, care a încercat să influențeze agențiile guvernamentale americane în legătură cu o anchetă penală în România.

Ancheta de punere sub acuzare, pe care parlamentarii au autorizat-o oficial în decembrie anul trecut și care a fost desfășurată de comisiile de supraveghere, juridică și de căi și mijloace ale Camerei Reprezentanților, a fost criticată de membri ai ambelor partide pentru că nu a reușit să producă dovezi concrete ale unor fapte reprobabile comise de Biden.

Democrații au denigrat eforturile ca fiind o răzbunare pentru Trump, care a fost pus sub acuzare de două ori de o Cameră controlată de democrați și achitat de fiecare dată de Senat.

INTERVIURILE HotNews.ro