Sari direct la conținut

Restauratia

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Presedintele Traian Basescu inca mai poate opri procesul de restauratie din justitie, care va intoarce Romania in perioada 2000-2004. Nu ar trebui sa accepte cateva nume de pe lista pe care i-o va trimite ministrul justitiei, cu tot avizul pozitiv al CSM. Putin probabil ca o va face, insa unele lucruri trebuie spuse apasat. In primul rand: s-a refacut in Parchetul General trupa Botos-Sampetru de pe vremea lui Adrian Nastase. Alina Bica, Georgiana Hosu, Robert Cazanciuc, azi ministrul justitiei, si Gratiana Isac, astazi consiliera lui, erau procurori si acum zece ani, oamenii de baza ai unui sistem nefunctional si perfect cotrolat.

Tiberiu Nitu este pur si simplu o rusine de procuror si un pericol. Las la o parte lipsa oricaror rezultate profesionale. Acest om este defect cap-coada. Cum sa conduca o institutie ca Parchetul General? CSM le-a dat tuturor aviz pozitiv desi o tara intreaga a vazut mediocritati si catastrofe prezente la interviu. A fost un singur vot impotriva lui Nitu, doua impotriva lui Bica si Hosu.

In comparatie cu cei trei, Laura Codruta Kovesi si Codrut Olaru sunt lumina, desi au destule umbre. Numai ca ele se estompeaza in fata acestor calamitati care vor prelua conducerea in parchet. Bietul Calin Nistor a acceptat cam degeaba functia de adjunct la DNA. Va face figuratie, deoarece adjunctii au exact putere de decizie cata le acorda sefii lor. Subliniez: procesul din justitie, girat de Traian Basescu, Ambasada Marii Britanii, Ambasada SUA, se numeste restauratio in integrum.

Nimic nu justitifica predarea justitiei politicienilor. Argumentele ca, dupa 23 de ani de democratie, Romania trebuie sa arate ca are institutii puternice si ca respecta proceduri nu tine pur si simplu sau ca nu ne mai putem permite noi crize politice cu costuri economice uriase nu tin pur si simplu. Costurile preluarii controlului politic asupra justitiei sunt mult mai mari. Vom pierde nu doar bani (cine sa mai ancheteze coruptia la varf?) ci unul din putinele motive de apreciere din partea Europei.

Ce inseamna asta? Romania se va intoarce la linistea guvernarii Nastase, cand orice tentativa de ancheta la varf era ucisa din fasa cu NUP. Cel putin cateva dosare mari aflate acum in ancheta prezinta risc major de inchidere. Cu noii procurori la carma, nu mai exista garantia ca mandatele de interceptare, o informatie cruciala pentru politicieni, nu vor fi sifonate compromitand astfel din start orice investigatie importanta.

Cel putin trei viitori procurori-sefi au legaturi stranse de amicitie cu politicieni. Unul din acesti politicieni se numeste Victor Ponta, altul Elena Udrea. Cine nu crede sa-l intrebe pe Cazanciuc sau pe Bica si Hosu. V-ar putea spune mai multe. Aceste numiri par, asadar, rezultatul unei coabitari de aceasta data in trei. Bica a contrasemnat cand era secretar de stat la Justitie pe vremea guvernarii Boc o serie de ordonante pe care din varii motive nu le semna Predoiu in calitate de ministru. Nu s-ar putea ancheta, la o adica, singura. Vor fi ministri ai fostei guvernari care rasufla astazi usurati, castigand o imunitate mai eficienta decat cea oferita de parlament.

Cum sa explicam cat mai pe inteles de ce nu e bine sa ai procurori sefi precum cei de mai sus. Traian Basescu intelege perfect mizele numirii viitorilor procurori-sefi. Adica pricepe de ce nu e bine sa ai procurori obedienti, slabi, controlati politic. Dar sa zicem ca actul coabitarii il obliga sa fie mai flexibil, mai indulgent, mai surd la unele critici in numele unor ratiuni mai inalte.

In unele situatii, chiar e bine sa o faca. In altele, nu. Justitia este o astfel de situatie. Iarasi, nu stiu daca e foarte clar. De exemplu, sunt situatii in care comandantul navei poate pune secunzi la carma unui petrolier incarcat ochi. Exista insa vreo situatie cand poti instala un ageamiu la carma? Nu, niciodata. Ageamiul apasa aiurea pe butoane si petrolierul face bum.

Parchetul general e ca un petrolier incarcat cu marfa usor inflamabila. Iar problema cu Tiberiu Nitu este ca ajunge la multe butoane. Va fi si membru de drept al CSM, deci va avea un vot intr-o institutie care si-a pierdut oricum majoritatea reformista, dar va participa si la sedintele CSAT. In locul lui Traian Basescu parca n-as risca atat de mult, acum, pe sfarsit de cariera. Merita sa darami din cateva semnaturi tot ce s-a cladit greu in opt ani?

PS: Ar trebui sa le crape obrazul tuturor celor care-i persifleaza pe cei cativa oameni care inca se mai lupta onest pentru o idee, pentru independenta justitiei. Toti acesti trompeti, care repeta papagaliceste partitura oficiala a „interesului national”, ar trebui sa stie ca restauratia din justitie pe care o gireaza astazi ne va costa pe toti, inclusiv pe ei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro