Rețetă tradițională de cozonac cu nucă. Cum faci cel mai pufos aluat
Cozonacul cu nucă este unul dintre deserturile tradiționale ale mesei de Crăciun, fiecare gospodină căutând rețeta perfectă pentru ca aluatul să fie unul pufos. Până a ajunge însă pe masă la cozonacul cu nucă este ceva de muncă, dar respectarea rețetei va duce la rezultatul așteptat de toată lumea. Pentru cei nerăbdători marea plăcere este să-l rupă imediat ce e scos din cuptor. Mirosul cozonacului cu nucă aburind parcă te întoarce în perioada de bucurie a copilăriei, iar asta chiar că este rețeța perfectă pentru Crăciun.
Rețetă tradițională pentru cozonac cu nucă
O rețetă tradițională de cozonac cu nucă am găsit pe farfuriacolorata.ro, pozele trimise de cei care au încercat-o făcându-ne să v-o propunem și vouă.
Ingrediente aluat
Pentru ca aluatul cozonacului cu nucă să iasă pufos este nevoie de câteva ingrediente pe care le găsim cu ușurință. Iată-le mai jos:
- 1 kg de faina 000
- 50 g drojdie proaspata sau 14 g uscata
- 350 ml (max. 400 ml) lapte caldut
- 250 g zahar
- 4 oua
- 150 ml ulei sau 100 ml ulei si 100 g unt topit
- 3 plicuri zahar vanilat sau doua lingurite extract sau miezul de la o pastaie de vanilie
- coaja rasa de la 2 lamai si o portocala
- 15 g sare (cantarite!)
Secretele celui mai pufos aluat. Mod de preparare
Se cerne făina de trei ori, după care se face „o groapă” în mijlocul vasului în care este pusă, fără a ajunge însă la fund. Se pune laptele împreună cu zahărul și zahărul vanilat pe foc, încălzindu-l ușor astfel încât să se topească zahărul, însă nu până dă laptele în fiert.
După ce turnăm drojdia presărăm puțină făină deasupra cât să acoperim și așteptăm 10 minute.
Separat se freacă gălbenușurile cu sarea, se pune coaja de lămâie și apoi se adugă această compoziție în vasul cu făină. Se toarnă și restul de lapte și cu mâinile începem să amestecăm până se omogenizează bine.
Se toarnă uleiul în fir subțire, cu care ne ungem și mâinile și continuăm să frământăm. Din când în când mai turnăm ulei. Dacă e nevoie turnați mai mult de 100 ml.
Timpul ideal de frământare este de 30 de minute. Dacă nu aveți răbdare puteți să o faceți 15 minute, dar nu mai puțin. După, acoperiți vasul și lăsați-l la căldură, la dospit.
Ingrediente umplutură. Cu ce se amestecă nuca
Umplutura pentru cozonacul cu nucă – rețetă tradițională:
- 300 g rahat colorat (dacă vreți)
- 150 g nuca
- 100 g zahar
- 50 g cacao
Mod de preparare pentru cea mai delicoasă umplutură de cozonac cu nucă
Cât aluatul dospește, batem albușurile spumă cu zahărul, punem nuca, praful de cacao și amestecăm bine. Miezul de nucă poate fi în bucăți mai mari sau tocat mai mărunt astfel încât umplutura cozonacului să fie mai fină.
Aluatul trebuie lăsat la crescut o oră și jumătate sau două. După aceea se împarte în două bile, care la rândul lor se împart în două.
Fiecare bilă de aluat se întinde pe un blat uns cu ulei și se adaugă umplutura.
Se rulează apoi fiecare foaie, apoi se împletesc câte două. Se pun în tăvi tapetate cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut.
Înainte să băgăm tăvile în cuptor ungem aluatul cu gălbenuș de ou și presărăm zahăr.
Se coace la foc mediu spre mare primele 15 minute, apoi lăsăm focul mai mic. Timpul de coacere este de aproximativ o oră.
Alte rețete tradiționale de cozonac pufos și cozonac cu nucă . VIDEO
Cozonac pufos cu nucă, rețeta Sandei Marin
Ingredientele pentru a avea pe masă un cozonac pufos cu nucă, după rețeta scrisă de Sanda Marin, sunt:
Ingrediente aluat:
- 600 g făină,
- 1 cească lapte,
- 2 ouă întregi,
- 2 gălbenuşuri,
- 1/2 linguriţă sare,
- 140 g unt proaspăt,
- 2 linguri zahăr, 20 g drojdie,
- vanilie.
Ingrediente umplutură:
- 500 g nuci măcinate,
- 350 g zahăr pudră,
- un praf de sare,
- 1/2 cească lapte.
Mod de preparare aluat cozonac cu nucă
Se înmoaie drojdia cu o linguriţă de zahăr şi puţin lapte călduţ. Se freacă untul spumă cu două linguri de zahăr. Se cerne într-un vas larg făina, se face loc la mijloc şi se toarnă plămădeală, o cească de lapte, două ouă întregi si două gălbenusuri frecate cu 1/2 linguriţă de sare; se frământă, adăugând şi untul frecat spumă, până face aluatul băşici şi se desprinde de pe mână. Coca trebuie să fie ceva mai tare decât la cozonacul obişnuit (simplu). Se lasă să crească.
Umplutura
Se amestecă nucile măcinate cu zahărul pudră şi cu un vârf de linguriţă de sare. Se opăreşte cu 1/2 ceaşcă de lapte clocotit şi se freacă până se face pasta potrivit de consistentă (dacă este necesar, se mai adaugă lapte, dar cu grijă, deoarece pasta devine uşor prea moale).
Aluatul crescut se desparte în două, se întinde prima foaie pe masa presărată cu făină, deasupra se întinde jumătate din nucă, într-un strat cât mai egal, se rulează şi se pune în forma unsă cu unt. Acelaşi lucru se repetă cu a doua bucată de aluat. Se ung cu ou si se dau imediat la cuptor, fără să se lase aluatul în formă să crească, deoarece se fac goluri între nucă şi aluat. Se coace la foc potrivit.
Sperăm că v-au fost de folos rețeta tradițională de cozonac cu nucă pufos și vă urăm Crăciun fericit.