Rețete tradiționale de drob. Mod de preparare și pentru o variantă vegetariană

Drobul este vedeta aperitivelor tradiționale la masa de Paște, dar poate fi consumat și ca fel principal în meniul de sărbătoare. Este preparat în principal din organe de miel, precum inimă, ficat și plămâni, tocate fin și amestecate cu ouă, ceapă și verdețuri, însă se prepară și din organe de pui.
Rețetă drob de miel
Pentru a pune pe masa de Paște rețeta perfectă de drob de miel, îți propunem următoarea rețetă, a Laurei Laurențiu.
Ingrediente
- 550 de grame de organe de miel
- 2 legături mari de ceapă verde
- 2 legături mari de usturoi verde
- opțional, 1 ceapă mică (dacă după gustul tău aroma cepei verzi e suficientă, poți renunța la aceasta)
- 4 ouă fierte tari, decojite
- 4 ouă mari, crude
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 1-2 legături de mărar verde
- opțional, puțină leurdă, dacă ai și dacă îți place gustul intens usturoiat
- 1 lingură de ulei
- 80 de grame de unt cu 80% grăsime
- sare și piper după gust
- prapurele de miel, opțional
Mod de preparare drob de miel de Paște
Organele de miel se taie, se curăță de cheaguri și pielițe, iar prapurele (dacă se folosește) se spală și se păstrează în apă. Ceapa și usturoiul verde se toacă rondele, separând partea albă de cea verde.
Într-o tigaie încăpătoare, se încinge uleiul și 60 g de unt. Se adaugă ceapa și usturoiul tocate și se călesc până se înmoaie, fără a se rumeni. Se adaugă organele în ordine: inima, plămânii, splina, rinichii și ficatul, lăsând câteva minute între fiecare. Se lasă să se răcească.
Organele călite se toacă și se pun într-un castron mare. Se adaugă ceapa călită și untul rămas din tigaie. Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se adaugă frunzele de ceapă și usturoi tocate, pătrunjelul și mărarul. Se încorporează ouăle, unul câte unul, amestecând până se obține o compoziție păstoasă. Se condimentează cu sare și piper.
Se unge o formă de 25×12 cm cu unt și, dacă se folosește prapure, se tapetează cu acesta. Se adaugă compoziția, se nivelează și se presară ouă fierte tari pe lungime. Se acoperă cu restul de compoziție și se acoperă cu prapure, dacă se folosește. Se coace la 180°C timp de 45-50 de minute, până când drobul se rumenește și nu mai aderă de pereți. Se lasă să se răcească și se consumă rece.
Rețetă drob de pui
O altă rețetă pentru drob pe care v-o recomandăm este de pui, fiind una dintre alegerile preferate de Paște. Dacă vă doriți și voi să încercați de acest Paște, vă lăsam rețeta postată de savoriurbane.com.
Ingrediente
- 500 g ficăței de pui
- 300 g mix de inimi și pipote
- 200 g carne de pui (pulpe dezosate sau piept)
- 2 legături de ceapă verde
- 2 fire de usturoi verde
- 1-2 cepe vechi
- 1 legătură mare de pătrunjel verde
- 50 ml ulei
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 4 ouă crude
- 50 g unt moale (pentru uns forma + fulgi la suprafață)
- 1 lingură de pesmet (pentru formă)
- opțional: 5 ouă fierte tari
Mod de preparare VIDEO Savori Urbane
Rețetă drob vegetarian pentru masa de Paște
Ingrediente
- 2 vinete mari sau trei mai mici
- 300 g. ciuperci proaspete
- 1 dovlecel
- 1 legătură mărar
- 1 legătură pătrunjel
- 4 fire ceapă verde
- 4 fire usturoi
- 6 linguri griș
- 5 ouă
- 2 lingurițe ulei de măsline
- sare și piper după gust
Mod de preparare drob de legume
Pentru început, punem doi litri apă cu un praf de sare la fiert. Apoi spălăm legumele și tăiem totul cubulețe. Când apa a dat în clocot, opărim vinetele, apoi le lăsăm într-o sită la scurs. Când s-au răcit complet, le stoarcem bine până eliminăm toată apa. Într-un bol amestecăm toate legumele și verdeața tocate mărunt cu 4 din cele 5 ouă, griș, sare și piper. Cei care nu consumă gluten pot înlocui grișul cu făină de orez sau de soia.
Compoziția se pune într-o tavă unsă cu ulei de măsline și tapetată cu făină. Deasupra se toarnă oul bătut bine și puțin ulei de măsline. Introduceți tava în cuptorul încins și coaceți la foc mediu aproximativ 40 de minute. Această rețetă am găsit-o pe site-ul bucataras.ro.