Sari direct la conținut

Reversul medaliei războiului din Ucraina cu Rusia în ofensivă în Donețk. Marea necunoscută: asedierea orașului strategic Pokrovsk

HotNews.ro
Reversul medaliei războiului din Ucraina cu Rusia în ofensivă în Donețk. Marea necunoscută: asedierea orașului strategic Pokrovsk
Soldați ucraineni din batalionul „Lupii lui Da Vinci” pregătesc obuze pentru mortiere în direcția Pokrovsk, Donețk, 31 iulie 2024. Sursa foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

În timp ce ofensiva Ucrainei în regiunea rusă Kursk captează atenția internațională și ridică moralul susținătorilor Kievului, forțele ruse continuă să avanseze în regiunea Donețk din estul Ucrainei, apropiindu-se de orașul strategic Pokrovsk, un punct crucial pentru logistica militară ucraineană.

The Moscow Times și AFP explică ce înseamnă pentru război ultimele progrese ale Rusiei și posibila cucerire a Pokrovskului:

Regiunea Donețk, una dintre cele patru teritorii ucrainene revendicate de Moscova în 2022, rămâne scena unor lupte intense.

Deși Rusia nu deține controlul total asupra niciunei regiuni anexate, avansul în Donețk reprezintă cel mai semnificativ câștig militar al Moscovei din luna mai, potrivit DeepState. În ultimele zile, trupele ruse au cucerit aproximativ 80 de kilometri pătrați, inclusiv mai multe localități strategice.

Alexei Alșanskii, de la organizația Conflict Intelligence Team, explică faptul că intensificarea atacurilor rusești în această zonă a fost posibilă datorită angajării rezervelor ucrainene în alte sectoare ale frontului. Această schimbare de tactică a permis Rusiei să facă progrese semnificative.

În contrast, în alte zone ale frontului, avansul rusesc a fost mult mai lent. În regiunea Lugansk și sudul Ucrainei, forțele Moscovei au întâmpinat dificultăți, iar în Harkov, frontul a stagnat.

În Pokrovsk, autoritățile ucrainene au început evacuarea populației, pe măsură ce trupele ruse se apropie tot mai mult de oraș. Vadim Filashkin, guvernatorul Donețkului, a ordonat evacuarea obligatorie a copiilor și a părinților lor din Pokrovsk și din localitățile învecinate, avertizând că forțele ruse se află la doar 10 kilometri de oraș.

Capturarea Pokrovskului este considerată o prioritate de către Kremlin, potrivit expertului militar israelian David Sharp.

Deși controlul asupra acestui oraș ar însemna un câștig teritorial important, Alșanskii avertizează că nu va aduce neapărat un avantaj decisiv pentru Rusia. El subliniază că, în ciuda capturării unor orașe cheie în trecut, linia frontului ucrainean nu s-a prăbușit.

Cât despre perspectivele Rusiei de a captura Pokrovsk, Sharp crede că trupele ruse se vor apropia de oraș, dar capturarea acestuia rămâne incertă, mai ales dacă Ucraina ia măsuri suplimentare de apărare.

Analistul a declarat că ar fi „imposibil” pentru Ucraina să oprească complet avansurile Rusiei în zonă. „Ea poate fi doar încetinită”, a declarat Așanskiy. „Armata ucraineană desfășoară frecvent contraatacuri [în zonă], dar acest lucru nu face decât să încetinească înaintarea rusă, deoarece forțele ucrainene nu sunt în măsură să consolideze și să mențină pozițiile pe care le-au recâștigat.”

Asaltul asupra orașului va fi dificil, chiar și pentru un inamic puternic, așa cum s-a demonstrat în alte bătălii din acest conflict.

INTERVIURILE HotNews.ro