Sari direct la conținut

FOTO Revista Charlie Hebdo, victima unui atac jihadist în 2015, este ținta unor plângeri „pentru incitare la ură religioasă”

HotNews.ro
Revista Charlie Hebdo / FOTO: Michael Gstettenbauer / imago stock&people / Profimedia
Revista Charlie Hebdo / FOTO: Michael Gstettenbauer / imago stock&people / Profimedia

Două asociații catolice au depus, marți, la Paris, o plângere împotriva revistei satirice Charlie Hebdo pentru „incitare și provocare la ură religioasă”, după publicarea pe 16 august a unei caricaturi a Fecioarei Maria, relatează AFP.

Acest desen a fost publicat de revistă a doua zi după Adormirea Maicii Domnului în contectul în care Charlie Hebdo este cunoscut pentru ireverenta sa față de toate religiile, victima unui atac jihadist mortal din 2015, care și-a decimat redacția în inima Parisului.

A reprezentat-o ​​pe Fecioara Maria, un simbol pentru creștinii din întreaga lume, cu simptome de mpox „și insultată”, fiind făcută „curvă”, „scroafă”, „mincinoasă”, explică asociațiile potrivit textul plângerii pe care AFP a consultat-o.

Desenul a fost intitulat „Monkey pox: prima apariție a virusului în Europa”, în timp ce un caz de mpox a fost raportat în Suedia.

Plângerea a fost depusă la instanța judiciară din Paris de către asociațiile „Marie de Nazareth” și „La petite Voie”, editorul site-ului tribunechretienne.com.

După publicarea caricaturii, Tribune Chrétien a denunțat deja „incitarea gratuită la ură față de catolicii din Franța” și a lansat o petiție pentru a obține retragerea acestei caricaturi.

https://twitter.com/tribuchretienne/status/1826688021514932647/photo/1

La sfârșitul lunii iulie, autoritățile catolice erau deja revoltate de „scenele derizorii și de batjocură la adresa creștinismului” din timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, referindu-se la o imagine în care drag queens aduceau aminte de Cina cea de Taină, ultima masă a lui Isus cu apostolii săi.

„Putem râde de Dumnezeu (…) dar fără să jignăm sentimentele religioase ale credincioșilor”, a avertizat Papa Francisc la mijlocul lunii iunie, în timp ce primea o sută de comedianți din aproximativ cincisprezece țări.

Întrebat despre libertatea de exprimare a caricaturiștilor după atacul asupra Charlie Hebdo din 2015, acesta a răspuns: „Dacă un mare prieten vorbește urât despre mama mea, se poate aștepta la un pumn, și este normal. Nu putem provoca, nu putem insulta credința altora, nu ne putem bate joc de asta!”

Declarațiile au fost interpretate la acea vreme ca o cvasi-justificare a atacului. Autorii săi au vrut să-i pedepsească pe jurnaliştii Charlie Hebdo, un ziar cu un ton deschis ateu şi anticlerical, care publicase caricaturi ale profetului musulman Mahomed.

INTERVIURILE HotNews.ro