Sari direct la conținut

Revolta romaneasca pe o plantatie de capsuni din Germania

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Aproape 60 de romani aflati la cules de capsuni in Germania au decis sa se intoarca acasa din cauza conditiilor infernale de munca: pana la 14 ore de stat in camp in orice conditii (ploaie sau soare), hrana insuficienta si de proasta calitate, precum si plata in functie de un barem stabilit de germani, pe care numai cativa il puteau atinge.

Toate acestea din cauza unui contract calificat de muncitori ca fiind o „teapa”, incheiat prin Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, pe care nemtii se pare ca nici nu l-au citit. Cele 59 de persoane au plecat sambata din Germania, dupa ce negocierile pe care au incercat sa le poarte cu patronul pentru care lucrau au esuat.

Aflati ieri inca pe drum, oamenii erau foarte nemultumiti de faptul ca nu au putut sa isi recupereze macar banii pe care i-au investit.

Majoritatea au stat in Germania, intr-un sat la 50 de kilometri de Hamburg, intre doua saptamani si o luna, timp in care nu au apucat sa adune nici macar sumele necesare pentru biletul de autocar.

Gabriela Monica Rusu, din Ialomita, a spus ca nici una dintre prevederile contractului pe care l-au semnat prin intermediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) nu a fost respectata.

„Bataie de joc cu stiinta autoritatilor romanesti”

Femeia a declarat ca oamenii erau obligati sa stea in camp, indiferent daca ploua sau era soare, pana la 14 ore pe zi, pe cand contractul prevedea ca durata de munca era limitata la sase ore. Hrana era compusa din paine neagra si salam, iar apa nu era asigurata.

„Vorbeau doar in germana si in poloneza, nu aveam translator. Era pur si simplu ca intr-un lagar. Cum e posibil ca cei de la OMFM sa nu fi stiut ce conditii sunt acolo? Cred ca a fost o bataie de joc cu stiinta autoritatilor romanesti”, a adaugat Gabriela Monica Rusu.

Ea a mai precizat ca norma stabilita de patron a fost de 20 de ladite culese pe zi, lucru pe care doar cativa au reusit sa il faca, din cauza recoltei foarte slabe a plantatiei.

„Au fost si oameni care au cazut pe camp. Romani si polonezi… Sunt chiar aici cu noi in autocar. Nu era normal ca in acele conditii sa ne tina pe camp, inclusiv sambata si duminica. Lucram si in ploaie, nu conta. Pentru ei important era sa isi culeaga recolta”, a spus, la randul sau, Gabriel Diaconu din Corabia (judetul Olt), unul dintre cei trei sefi de echipa.

El a adaugat ca unii dintre muncitori nici macar nu si-au scos banii pentru intoarcerea cu autocarul si a fost nevoie de o colecta intre membrii grupului pentru a-i ajuta. „Am discutat intre noi, am fost uniti si am refuzat sa mai mergem la munca. I-am spus in fata patronului”, a completat barbatul.

Muncitorii erau hotarati sa depuna in scris proteste la mai multe institutii ale statului. Duminica, la OMFM nu era nimeni care sa poate face precizari legate de situatia acestor romani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro