Revoluția tiparului sau bomba atomică? – Șeful companiei care a creat ChatGPT spune în Congresul SUA că tehnologiile de AI pot aduce avantaje multe, dar și riscuri pe măsură
Inteligența artificială ne va aduce multe lucruri bune, dar are și puterea de a cauza foarte mult rău, așa că Guvernul ar trebui să emită un set clar de reguli și să fie înființată și o agenție care să reglementeze domeniul AI. Sam Altman, șeful OpenAI, compania care a creat ChatGPT, a fost primit bine de Congresul SUA, spre deosebire de alte audieri a unor lideri tech din trecut.
Sam Altman, în vârstă de 38 de ani, a devenit o celebritate datorită succesului ChatGPT, „robotul” conversațional care a declanșat o frenezie în domeniul AI. El a spus, în fața senatorilor, că inteligența artificială poate ajunge să revoluționeze lumea la fel cum a făcut apariția tiparului, acum peste 500 de ani.
Tot el a spus că tehnologiile de AI pot cauza foarte mult rău și s-a declarat pentru crearea unei agenții guvernamentale care să licențieze diversele companii din domeniu.
Senatorul republican Josh Hawley a avertizat că tehnologiile de AI pot fi la fel de periculoase precum bomba atomică.
Șeful OpenAI a vorbit despre comportamente „riscante” ale unor chatboți precum ChatGPT, vorbind despre „dezinformare interactivă unu la unu” și „manipulare emoțională”.
„Dacă este ca tehnologia să dea greș, o poate face chiar grav”, spune șeful OpenAI.
El a admis și că va exista un impact la nivelul locurilor de muncă: unii oameni își vor pierde job-ul din cauză că tehnologiile le vor putea face treaba.
Senatorii au spus că ar trebui creată legislația prin care OpenAI să poată fi dată mai simplu în judecată, când oamenii au de suferit din cauza unor erori la produsele companiei.
Față de audierile altor șefi de companii tech, precum Facebook sau TikTok, senatorii au fost, de data aceasta, mult mai amabili și au ascultat mai mult ce a spus Altman, contrazicându-l mult mai rar.
De ce? Nu doar că domeniul AI este foarte puțin cunoscut senatorilor SUA, dar OpenAI și ChatGPT nu au fost angrenate în vreun scandal precum Facebook cu Cambridge Analytica sau TikTok și legăturile cu China.
Surse: AFP, BBC, Washington Post