Sari direct la conținut

Rezultate alegeri locale 2024 la Primăria Oradea. Florin Birta câștigă la primărie, Ilie Bolojan la Consiliul Județean

HotNews.ro
Buletin de vot introdus în urnă, alegeri, Foto: Inquam Photos / George Călin
Buletin de vot introdus în urnă, alegeri, Foto: Inquam Photos / George Călin

Liberalii Florin Birta și Ilie Bolojan s-au impus clar în cursa pentru Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, potrivit rezultatelor parțiale citate de publicația locală Bihon.

După numărarea a 91 de secții de votare dintr-un total de 145, Florin Birta câștigă un nou manat de priamr cu 66,7% din voturile orădenilor, urmat de Rozalia Biro (UDMR) cu 14,9 și Adrian Madar (PSD) cu 8,4%.

La Consiliul Județean, rezultatele parțiale îl dau câștigător pe Ilie Bolojan cu 65%, urmat de Cseke Attila (UDMR) cu 17% și Aurel Mohan (PSD) cu 8%.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică în baza recensământului din anul 2021, la Oradea există 183.105 de locuitori.

Candidații la Primăria Oradea

Pentru funcția de primar s-au luptat 7 candidați:

  • Ibolya-Rozalia Biro (UDMR)
  • Adrian-Marius Madar (PSD)
  • Cristian-Daniel Palaghianu (USR)
  • Costel Moza (AUR)
  • Alin Birta (PNL)
  • Bogdan-Cristian Boroș
  • (Partidul Patrioții Poporului Român)
  • Csaba-Istvan Csomortanyi (Alianța Maghiară din Transilvania)

Actualul vicepreşedinte al CJ, liberalul Călin Gal, candidează pentru funcţia de primar în cea mai bogată comună a judeţului, Sânmartin (ce cuprinde staţiunile Băile Felix şi 1 Mai), împotriva PSD-istului Cristian Laza, primarul comunei, care şi-a depus candidatura pentru al treilea mandat. Lui Călin Gal i-a fost rezervat însă un loc şi pe lista de consilieri judeţeni, în caz de nereuşită, ca să-şi păstreze funcţia actuală dacă PNL îşi conservă majoritatea, scrie Agerpres.

Celălalt vicepreşedinte al CJ, Mircea Mălan (PNL) nu a dorit să candideze pentru alte funcţii în judeţ, rămânând pe lista de candidaţi pentru consilieri judeţeni în viitorul CJ.

Pe 9 iunie, PNL Bihor va avea candidaţi la 97 de primării, din cele 101 UAT-uri. În unele localităţi sunt edili veterani precum în Sântandrei (Ioan Mărcuş, în funcţie din 1990, care va candida pentru al nouălea mandat), Vârciorog (Vasile Cociuba, la ultimele două scrutinuri fără contracandidat), Aştileu (Vasile Lazăr), Oşorhei (Ioan Gligor) sau Ştei (Iulian Balaj).

PSD va avea candidaţi la 95 de primării. La funcţia de primar al municipiului Oradea candidează consilierul Adrian Madar, iar la CJ Bihor, şeful interimar al organizaţiei judeţene, Aurel Mohan. Şi-au stabilit ca obiectiv dublarea numărului de consilieri municipali de la 3 la 6, iar cel de consilieri judeţeni, de la 6 la 9. De asemenea, PSD Bihor vrea să-şi sporească zestrea de primari de la 28 la peste 30.

Potrivit candidatului UDMR Bihor la preşedinţia CJ, Cseke Attila, uniunea are candidaţi de primar în peste jumătate din localităţi. Din partea UDMR, la Primăria Oradea candidează deputata Biro Rozalia. Obiectivul lor este de a păstra cei 21 de primari din judeţ, inclusiv cele 6 mandate din CJ Bihor şi cele 4 din Consiliul Local Oradea.

Sub sigla Alianţei Dreapta Unită, candidaţii USR vor încerca să intre de această dată în CJ şi CL Oradea, prin juristul Alex Orjan, candidat pentru preşedinţia CJ ,şi fostul subprefect Daniel Palaghianu pentru funcţia de primar.

Din partea Partidului Patrioţii Poporului Român (PPR), deputatul jurist Mihai Lasca, preşedintele PPR, va candida pentru funcţia de preşedinte al CJ Bihor, luptând „pentru respectarea drepturilor, libertăţilor şi integrităţii românilor”, iar antreprenorul Boroş Andrei-Cristian-Bogdan, pentru funcţia de primar al municipiului Oradea.

La Consiliul Județean Bihor au fost șapte candidați

Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor au fost șapte candidați:

  • Cseke Attila-Zoltan (UDMR)
  • Aurel-George Mohan (PSD)
  • Ilie-Gavril Bolojan (PNL)
  • Ciprian-Mircea Blejan (AUR)
  • Alex-Şerban Orjan (USR)
  • Habinyák István-Sebestyén (AMT)
  • Mihai-Ioan Lasca (PPR)

Potrivit datelor recensământului din 2021, județul Bihor are o populație de 551.297 de locuitori.

Câți cetățeni au fost așteptați la vot în România

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, la data de 31 mai, este de 18.978.908, fiind cu 12.297 mai mulţi faţă de ultima informare publică de la sfârşitul lunii aprilie.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în luna mai este de 19.696, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de AEP, pe baza comunicării Direcţiei Generală pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP).

Totodată, au intrat în evidenţele DGEP 2.673 de alegători noi, iar din datele de la Direcţia Generale de Paşapoarte au intrat 9.998 de alegători noi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro