Sari direct la conținut

Numărătoarea voturilor din Republica Moldova s-a încheiat. Maia Sandu a câștigat al doilea mandat. Unde au fost cele mai multe voturi în diaspora

HotNews.ro
Numărătoarea voturilor din Republica Moldova s-a încheiat. Maia Sandu a câștigat al doilea mandat. Unde au fost cele mai multe voturi în diaspora
Maia Sandu. Sursă foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova arată că Maia Sandu a câștigat al doilea tur, cu o diferență de peste 10 puncte procentuale față de rivalul său, Alexandr Stoianoglo. Numărul cetăţenilor care şi-au exprimat votul în secţiile deschise în afara ţării a fost cel mai mare din istorie, iar aproape 83% dintre ei au votat-o pe Maia Sandu, a anunţat, luni, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

Ministerul rus de Externe a afirmat luni că alegerile prezidențiale din Republica Moldova, câștigate de proeuropeana Maia Sandu, au fost „cele mai nedemocratice” din istoria post-sovietică a țării, informează Reuters.

Președintele american Joe Biden i-a transmis felicitări Maiei Sandu „pentru realegerea sa istorică în funcția de Președinte al Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Casei Albe. „Timp de luni de zile, Rusia a încercat să submineze instituțiile democratice și procesele electorale din Moldova. Dar Rusia a eșuat”, a precizat Joe Biden.

Au fost centralizate toate voturile exprimate în turul 2 la alegerile prezidențiale. Maia Sandu a obținut un scor de 55.33% (929.964 de voturi), iar Alexandr Stoianoglo 44.67% (750.644 de voturi), potrivit datelor publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, condus de fostul președinte Igor Dodon care l-a susținut în alegeri pe Alexandr Stoianoglo, a anunțat că nu recunoaște rezultatul votului din diaspora.

„Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu recunoaște votul din secțiile din străinătate, datorită căruia Sandu a fost declarată învingătoare”, transmite PSRM. „Maia Sandu este un președinte nelegitim, recunoscută doar de sponsorii și susținătorii ei din străinătate. Poporul Moldovei se simte trădat și jefuit”, a transmis PSRM într-un comunicat de presă.

Țargrad TV, televiziunea oligarhului Konstantin Malofeev, un apropiat al lui Vladimir Putin, cunoscut pentru faptul că finanțează propaganda rusă în Europa, denunță pretinse „fraude masive” la alegerile prezidențiale din Republica Moldova și transmite publicului său că Maia Sandu și premierul român Marcel Ciolacu au „anunțat din timp” rezultatul votului.

Preşedinta pro-occidentală Maia Sandu a câştigat un al doilea mandat în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova marcând un impuls semnificativ pentru aspiraţiile țării la Uniunea Europeană și o palmă clară la adresa Moscovei, comentează The Guardian.

Publicația britanică scrie că turul al doilea al alegerilor a fost văzut drept un indicator crucial dacă alinierea geopolitică pe termen lung a ţării va fi cu Rusia sau cu Europa, iar Ucraina, la rândul ei, răsuflă uşurată.

Mesajul postat de Maia Sandu, luni la prânz, pe Facebook.

Uniunea Europeană a felicitat-o luni pe Maia Sandu pentru realegerea sa pentru un al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova, informează Reuters.

„Felicităm autoritățile moldovene pentru desfășurarea cu succes a alegerilor, în pofida interferenței fără precedent a Rusiei, inclusiv prin scheme de cumpărare de voturi și dezinformare”, au afirmat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și Comisia Europeană într-o declarație comună.

Maia Sandu intră în istorie şi devine primul politician de peste Prut căruia moldovenii îi încredinţează, prin vot direct, două mandate succesive de preşedinte. Fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin, care a stat mai bine de opt ani la conducerea ţării, a fost ales de Parlament, înainte ca Moldova să revină în 2016 la sistemul alegerii preşedintelui prin sufragiu universal direct, aşa cum se făcea în primii ani după proclamarea independenţei.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a câştigat un al doilea mandat, arată rezultatele preliminare publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC), după procesarea a 99.86% din procesele verbale, transmise de toate secţiile de vot, atât din ţară, cât şi din străinătate.

Scrutinul a fost validat de Comisia Electorală Centrală, au anunțat luni reprezentanții CEC.

Diferența dintre cei doi candidați este de peste 140.000 de voturi și nu mai poate fi recuperată cu voturile care urmează să fie centralizate.

Aproape 83% din voturile din diaspora, pentru Maia Sandu

Maia Sandu a obţinut, potrivit datelor centralizate de CEC până la această oră, un scor de 55.41% (peste 930.000 de voturi), în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a fost votat de 44.59% dintre alegători (peste 748.000).

1.698.891 de moldoveni s-au prezentat duminică la urne în țară și străinătate, reprezentând 54.31% din numărul total al cetățenilor cu drept de vot.

Dintre aceştia, 930.512 din alegători au votat-o pe Maia Sandu, iar pe Alexandr Stoianoglo, 748.781.

Candidatul socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, s-a impus în rândul votanţilor interni, însă Maia Sandu a contrabalansat prin votul din diaspora.

În diaspora au votat 328.855 de alegători – cel mai mare număr de votanți de la organizarea alegerilor din Republica Moldova.

În diasporă, Maia Sandu a fost votată de 82,77% dintre alegători, în timp ce Stoianoglo a beneficiat de susţinerea a 17,23% dintre votanţi.

Printre cele mai active secții de votare au fost cele din Moscova, Brescia, Padova și București.

Cei mai mulți votanți în diaspora:

  • Moscova (câte 4.999 de alegători în ambele secții de votare)
  • Brescia (4.463 de alegători)
  • București (4.433 de alegători)
  • Padova (4.289 de alegători)
  • Paris (4.012 de alegători)
  • Vicenza (3.673 de alegători)
  • Villeneuve Saint Georges (3.652 de alegători)
  • Venezia (3.632 de alegători)
  • Verona (3.558 de alegători)
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro