Rezultate Definitivat 2013 Cea mai mare promovabilitate s-a inregistrat in Gorj: 76,47%. Doua cadre didactice au obtinut nota 10
Judetul Gorj a inregistrat cel mai mare procent de promovabilitate la examenul de definitivat 2013, a anuntat Ministerul Educatiei intr-un comunicat remis HotNews.ro. 76,47% dintre candidati au luat in Gorj note de trecere la definitivarea in invatamant, fata de 47,83% cat este rata de promovare la nivel national. Doi candidati au luat definitivatul cu 10 pe linie. In ceea ce priveste inspectiile la clasa, doar doi candidati din judetul Gorj nu au reusit sa ia 10. In rest, toate cadrele didactice din judet au luat nota maxima la inspectiile scolare.
Examenul national de definitivare in invatamant este format din doua probe:
- prima proba: doua inspectii la clasa, cu caracter eliminatoriu
- examenul scris care a avut loc saptamana trecuta
In judetul Gorj, aproape toti candidatii la examenul de definitivare au luat 10 la inspectiile la clasa. Astfel, dintre cele 102 cadre didactice prezente la examen, doar doua au luat note mai mici de 10 la inspectia la clasa. Mai exact, unul dintre candidati a luat 9 la prima inspectie, 10 la a doua si 8 la examenul scris, in timp ce al doilea candidat a luat nota 10 la prima inspectie, 9,5 la a doua inspectie si 6,5 la examenul scris.
Profesorii din Gorj care au luat 10 pe linie la definitivat 2013:
- Iuliana Dumitrescu – disciplina de examen: Educatie muzicala specializata – in prezent este incadrata la Liceul Vocational de Muzica si Arte Plastice „Constantin Brailoiu” din Targu Jiu
- Carmen Mariana Petroi – disciplina de examen: Comert, didactica acestuia si elemente de pedagogie si psihologie a educatiei – in prezent este incadrata la Colegiul Tehnic Matasari din localitatea Matasari
Vezi aici listele cu notele la examenul de definitivare 2013 – judetul Gorj
La specialitatea Invatatori si Educatori au fost inscrisi cei mai multi candidati, urmand apoi Limba si Literatura Romana si Educatie Fizica si Sport, a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Gorj, Georgeta Popescu.
„Au fost inscrise 113 persoane, dintre care 102 candidati au ramas in sala si au fost inregistrati cu note care in general le-au asigurat promovabilitatea. Procentul de promovabilitate in judetul Gorj este de 76,47 la examenul de Definitivat 2013. Avem si doi candidati care au obtinut nota 10, iar o singura nota este sub 5”, a precizat aceasta.
Potrivit purtatorului de cuvant, „acest rezultat se datoreaza si faptului ca la nivelul judetului Gorj, Inspectoratul Scolar Judetean a organizat cursuri de pregatire la care frecventa a fost deosebita, iar inspectorii de specialitate, dar si profesorii de pedagogie, au fost preocupati sa le ofere candidatilor modalitati de rezolvare a subiectelor din anii anteriori si din modelele postate pe site-ul Ministerului Educatiei”.
Rezultate Definitivat 2013: Promovabilitatea la nivel national este de 47,83%, cu 14,4 puncte procentuale mai mica decat anul trecut
Rezultatele examenului national de definitivat 2013 au adus o rata de promovare de 47,83%, inainte de depunerea si solutionarea contestatiilor. Anul trecut, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 62,23%. Scaderea cu 14,4 puncte procentuale a numarului de cadre didactice care au promovat aceasta proba vine in contextul in care, anul acesta, nota minima de promovare a examenului national de definitivare in invatamant este 8, si nu 7, si au avut dreptul sa participe la proba si debutantii cu un an vechime la catedra (fata de vechimea minima necesara la catedra de 2 ani, cum era pana acum).
Potrivit Legii Educatiei Nationale, cadrele didactice care promoveaza examenul de definitivat dobandesc titlul de profesor cu drept de practica in invatamantul preuniversitar. Cadrelor didactice angajate cu contract de munca pe o perioada determinata, care au promovat examenul de definitivat, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(a), prin hotararea consiliului de administratie din scoala respectiva.
Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot participa la cel mult doua alte sesiuni ale acestui examen, in conditiile reluarii de fiecare data, anterior sustinerii examenului, a stagiului de practica cu durata de un an scolar, se mai arata in lege. Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot fi angajate in sistemul national de invatamant preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant.
Ulterior definitivatului, evolutia in cariera se realizeaza prin gradul didactic II si gradul didactic I.
Citeste si: