Sari direct la conținut

Rezultatele finale ale alegerilor locale și europarlamentare întârzie. În București, în peste 60 de secții de votare încă nu s-au încheiat procesele-verbale de numărare a voturilor / În unele județe s-a suspendat transportarea sacilor cu buletine către birourile electorale

HotNews.ro
Coadă la predarea sacilor cu voturi la Biroul Electoral Sector 1, 10 iunie 2024, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Coadă la predarea sacilor cu voturi la Biroul Electoral Sector 1, 10 iunie 2024, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procesele verbale de numărare a voturilor la alegerile locale și europarlamentare de duminică încă nu s-au încheiat, marți, în peste 60 de secții de votare din București, din cauza unor inadvertențe, potrivit datelor transmise de autorități la solicitarea HotNews.ro. În mod normal, acest proces trebuia finalizat luni, însă au existat erori ale unor președinți de secții de votare. În Capitală cele mai mari probleme sunt la Sectoarele 1 și 2, unde actualii primari, Clotilde Armand și Radu Mihaiu, au anunțat că depun plângeri penale împotriva birourilor electorale, acuzând fraude la vot. Și în țară există județe unde a fost suspendat transportul sacilor cu buletine de vot de la secţiile de votare către birourile electorale judeţene, motivul invocat fiind oboseala membrilor birourilor electorale.

Și marți, Biroul Electoral Central a publicat doar versiuni parțiale ale proceselor verbale privind alegerea primarilor și consiliilor județene, precum și date provizorii legate de europarlamentare. Luni seară, Biroul Electoral Central a justificat că organizarea simultană a alegerilor locale cu cele parlamentare a creat dificultăți majore în centralizarea datelor.

Luni, numai în București au existat sute de președinți din secțiile de votare care nu au reușit să închidă procesele verbale de numărare a voturilor și au mers la Biroul Electoral de Sector unde au așteptat toată ziua în căldură, ca să facă acest lucru. Marți, în Capitală erau în continuare peste 60 de secții de votare unde procesele verbale de numărare a voturilor la alegerile locale și europarlamentare de duminică nu se încheiaseră.

În Sectorul 2, la prânz, mai erau 12 secții de votare în această situație.

„Ultima dată când m-am uitat mai erau 12 secții de votare în care nu s-au încheiat procesele. Sigur, ele se actualizează în timp real și poate între timp s-a schimbat cifra. Din cele 100 de ieri au mai rămas 12, restul s-au închis. Din păcate, s-a pus o presiune imensă pe președinți, care au stat peste 40 de ore treji ca să închidă oricum s-ar închide. În acest moment suntem convinși că multe, multe procese verbale au fost închise pur și simplu de oboseală pentru că președinții voiau să meargă acasă și nu pentru că rezultatul este unul corect”, spune Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 și candidat pentru un nou mandat.

Pentru că ieri nu s-a reușit finalizarea procesului, la miezul nopții a fost sistat și reluat marți dimineață. Cum s-a ajuns în această situație, în care atât de mulți președinți să nu poată închide procesele verbale de numărare a voturilor?

„Din ce înțeleg, a fost o instruire foarte proastă. Nu se închideau cheile de verificare fiindcă modul în care au fost instruiți președinții a fost deficitar, respectiv s-au încurcat niște coloane și când se transcriau pe procesele verbale cifrele, acestea nu dădeau pe cheia de verificare și în multe spețe nu se închideau cheile de verificare. Acum vreau să reamintesc, cheile de verificare sunt pentru a depista eventuale nereguli. De exemplu, dacă sunt în urnă mai multe voturi decât buletine care au fost distribuite către alegători, este o problemă care este semnalată tocmai prin cheia de verificare. Deci aceste probleme arată fie că au fost nereguli și asta încercăm să documentăm acum, mai multe buletine introduse în urna de vot decât alegători, fie nu au reușit să le completeze corect, ceea ce a fost în puține cazuri”, a explicat Mihaiu.

Acesta spune că printre neregulile găsite se numără: mai multe buletine în urna de vot decât alegători prezenți, mai multe buletine de vot date aceluiași alegător, cele două par să fie corelate, buletine de vot făra ștampila de control, buletine de vot preștampilate, cu ștampila aplicată deja pe candidatul PSD sau PNL, tot felul.

În Sectorul 2, Radu Mihaiu, candidatul Dreapta Unită și Rareș Hopincă, candidatul PSD-PNL, sunt umăr la umăr, iar tensiunea este cu atât mai mare.

La fel și în Sectorul 1, unde Clotilde Armand (Dreapta Unită) este umăr la umăr cu candidatul PSD-PNL – George Tuță. În ambele situații, candidații PSD-PNL își revendică victoria, iar primarii USR au anunțat că vor depune plângeri penale pentru posibile fraude.

Armand a anunțat că îi va face plângere penală președintelui AEP, Toni Greblă.

„Voi depune plângere penală împotriva președintelui AEP, Toni Greblă, pentru modul defectuos de organizare a alegerilor locale și europarlamentare și instigare la fals. Se dau indicații pe linie politică ca procesele – verbale din mai multe secții cu problemă să fie închise rapid, fără a se mai face renumărarea voturilor. Această comasare produsă de PNL PSD a dus la un volum crescut de muncă în secțiile de votare. Pe fondul oboselii, au loc multe nereguli și falsuri și au permis fraude electorale. Procesul electoral a fost suspendat în 22 de județe din cauza oboselii și a caniculei, iar sacii cu voturi şi toate materialele electorale au fost predate şi au fost păzite peste noapte de jandarmi. Acest haos generalizat a fost patronat de Toni Greblă”, a scris Clotilde Armand pe pagina de Facebook.

Am încercat să-l contactăm și pe Toni Greblă, dar acesta nu a răspuns deocamdată. Când vom avea un punct de vedere, îl vom publica.

În unele județe s-a suspendat transportarea sacilor cu buletine de vot către birourile electorale

Transportul sacilor cu buletine de vot de la secţiile de votare către Birourile Electorale judeţene a fost suspendat, în mai multe zone din ţară, angajaţii din structurile Ministerului Afacerilor Interne rămânând să asigure paza secţiilor de votare, în exterior, conform atribuţiilor, scrie News.ro.

Unul dintre judeţele în care există acestă situație este Maramureş.

„Vă informăm că la nivelul judeţului Maramureş s-a suspendat transportul materialelor electorale de la circumscripţiile birourilor electorale la Biroul Electoral Judeţean, context în care atribuţiile structurilor Ministerului Afacerilor Interne, şi mă refer aici la Poliţia Română, la Jandarmeria Română şi la celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne au drept atribuţii pe siguranţa acestor locaţii, la zona exterioară a acestora. Personalul Ministerului Afacerilor Interne nu are acces în incinta în care sunt ţinute materialele electorale, în care sunt ţinute voturile, procesele verbale sau celelalte materiale electorale. De asemenea, personalul Ministerului Afacerilor Interne nu participă la numărarea voturilor, nu avem atribuţii în acest sens”, au transmis, marţi, oficialii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş.

Aceştia precizează că angajaţii MAI au atribuţii în ceea ce priveşte siguranţa transportului materialelor electorale de la secţia de votare către locurile de depozitare – Birouri Electorale sau la celelalte zone în care sunt depozitate aceste materiale.

„Acele locaţii sunt sigilate şi predate de către preşedinţi sau de către reprezentanţii Birourilor Electorale sau celelalte zone unde sunt depozitate, pe proces verbal, structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Acea încăpere este sigilată, nimeni nu mai are acces în acea încăpere, şi nici personalul Ministerului Afacerilor Interne, bineînţeles, până când aceste locaţii vor fi predate de către personalul Ministerului Afacerilor Interne către preşedinţi, tot pe bază de proces verbal. Au fost transmise către structurile Ministerului Afacerilor Interne dispoziţii clare să filmeze toate aceste predări, primiri şi predări de locaţie, astfel încât totul să fie transparent, totul să fie filmat. De asemenea, în afara transportului acestor materiale electorale, cum am spus şi anterior, colegii noştri vor asigura doar zona exterioară a încăperilor în care sunt depozitate aceste materiale electorale”, precizează IPJ Maramureş.

Şi în Teleorman a fost suspendat transportul materialelor electorale către Biroul Electoral Judeţean.

”Transportul voturilor a fost suspendat în după-amiaza zilei anterioare (luni – n.r.), fiind reluat în această dimineaţă, în cazul a 45 de birouri electorale de circumscripţie. La acest moment se mai desfăşoară activităţi doar în cazul a 18 birouri electorale de circumscripţie (transport sau pază)”, informează, marţi, oficialii Poliţiei Teleorman.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Biroului Electoral din acest judeţ au declarat pentru News.ro că decizia de suspendare a fost luată pe fondul oboselii accentuate a membrilor birourilor electorale judeţene şi pentru a se evita situaţii în care, din cauza epuizării, unii dintre aceştia să ajungă să aibă nevoie de îngrijiri medicale. Conform sursei citate, marţi procesul de predare a materialelor electorale se desfăşoară în condiţii normale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro