Richard Gowan, expert ECFR: E o greseala uriasa sa spui ca in Libia avem un "razboi pentru petrol"
Ce se intampla in Libia in prezent nu este un „razboi pentru petrol”, ci o criza umanitara, a declarat Richard Gowan, expert in probleme de securitate a Africii si in chestiuni privind Natiunile Unite la European Council on Foreign Relations. Expertul a afirmat pentru HotNews.ro ca, cel mai probabil, nici Muammar Gaddafi, nici rebelii nu vor castiga conflictul, „cel putin nu in viitorul apropiat”. Gowan e convins ca „ne indreptam cel mai probabil spre un impas si, in cele din urma, sper negocieri pentru un acord de pace – desi suporterii lui Gaddafi ar putea sa-l rastoarne de la putere, in special in cazul in care vor intelege cat de izolat este el”.
Adrian Novac: Ce se intampla exact in Libia in acest moment: este o lupta pentru democratie sau pur si simplu un „razboi pentru petrol”?
Richard Gowan: Cred ca e o greseala uriasa sa cataloghezi evenimentele de-acolo ca „un razboi pentru petrol”. Toate semnele sugereaza ca factorii de decizie politica din Washington, Londra si Paris care au sustinut actiunea militara impotriva lui Gaddafi sunt convinsi ca aceasta este, inainte de toate, o criza umanitara. Iar daca, la sfarsitul saptamanii trecute, Gaddafi ar fi invadat orasul Benghazi si ar fi masacrat civilii de-acolo, acest lucru ar fi demonstrat ca, pretutindeni, tiranii pot sa-i zdrobeasca pe protestatari, atunci cand vor acest lucru. Acesta ar fi fost un precedent infricosator.
A.N.: Dar de ce Libia si nu Bahrain sau Yemen?
R.G.: Exista aici, cu siguranta, standarde duble, insa realitatea e ca guvernele occidentale – chiar si cel american – sunt in stare de cele mai multe ori sa se ocupe doar de o singura criza. Evenimentele care au loc in Bahrain sunt extrem de ingrijoratoare, insa situatia din Libia a aratat mult mai sangeroasa si mai urgenta. Criza yemenita este in mod special problematica, cu toate acestea nu putem exclude o interventie acolo.
A.N.: Muammar Gaddafi a spus in repetate randuri ca organizatia Al Qaeda se afla in spatele revoltelor din tara sa. Are dreptate? Cum putem fi siguri ca intre rebelii ce lupta impotriva lui nu se afla teroristi?
R.G.: Gaddafi si sustinatorii lui au raspandit o multime de declaratii de propaganda in care nu trebuie sa ne incredem. E probabil adevarat ca intre rebeli se afla si elemente islamiste – ziaristii independenti au sugerat acest lucru. Dar dovezi ale implicarii Al Qaeda n-au fost prezentate – sunt doar vorbele pe care Gaddafi le-a spus, crezand ca sperie Occidentul.
A.N.: Ce se intampla daca rebelii ies invingatori? Dar daca Gaddafi castiga?
R.G.: Dupa toate probabilitatile, niciuna dintre tabere nu va castiga – cel putin nu in viitorul apropiat. Ne indreptam cel mai probabil spre un impas si, in cele din urma, sper negocieri pentru un acord de pace – desi suporterii lui Gaddafi ar putea sa-l rastoarne de la putere, in special in cazul in care vor intelege cat de izolat este el.
A.N.: Cum va afecta criza libiana preturile la petrol?
R.G.: Preturile la petrol au crescut din cauza crizei, dar efectul nu este unul dezastruos. Alti producatori, precum Arabia Saudita, pot si vor compensa lipsa productiei libiene.