Sari direct la conținut

Robert De Niro îl compară pe Trump cu personajul unui film în care a jucat alături de Dustin Hoffman

HotNews.ro
Robert De Niro îl compară pe Trump cu personajul unui film în care a jucat alături de Dustin Hoffman
Robert De Niro, Anne Heche și Dustin Hoffman într-o secvență din filmul „Wag the Dog” (1997), FOTO: Tribeca-Baltimore Pictures-Punch / Album / Profimedia Images

Robert De Niro a declarat că Donald Trump, candidatul republican la președinția Statelor Unite, îi amintește de un personaj pe care el însuși l-a jucat într-o satiră politică clasică din 1997 în care a fost actorul principal, alături de Dustin Hoffman, relatează IndieWire.

De Niro a făcut comentariul după ce a fost întrebat pe scenă în timpul Festivalului de Film Tribeca de la New York dacă filmul său Wag the Dog, apărut în cinematografe cu 27 de ani în urmă, mai e relevant pentru politica modernă.

Actorul acum în vârstă de 81 de ani a jucat în filmul respectiv, o comedie neagră care satirizează politica americană, rolul unui specialist în manipularea opiniei publice („spin doctor”) care e angajat de Casa Albă pentru a distrage atenția de la un scandal sexual în care e implicat președintele cu puțin timp înaintea alegerilor pentru un al doilea mandat.

Pentru a reuși acest lucru, el decide să orchestreze un război fictiv în Albania și apelează la ajutorul unui producător de la Hollywood, jucat în film de Dustin Hoffman. Lungmetrajul în care au mai jucat, printre alții, și Denis Leary, Willie Nelson și Anne Heche, a primit aprobarea administrației Clinton să fie filmat la Casa Albă.

În mod interesant, Wag the Dog a apărut în cinematografe în 1997 cu doar o lună înainte de izbucnirea scandalului sexual Clinton-Lewinsky, ceea ce a atras numeroase comparații între povestea fictivă și cazul real de la Casa Albă.

Robert De Niro spune că adevărul „este foarte simplu”

Vorbind despre evenimentele din film, actorul american a spus că povestea prezintă „o altă formă de distorsionare a realității”.

„Personajul meu îi spune personajului lui Dustin: ‘Neagă, neagă, neagă!’. Și asta face Trump. El a învățat-o, sau o știa deja, și a avut o altă persoană [pentru asta], Roy Cohn, în timpul unei perioade oribile din istoria americană”, a răspuns De Niro întrebării, cu referire la avocatul și mentorul din tinerețea lui Trump. Cohn este jucat de actorul Jeremy Strong în noul film The Apprentice în care rolul lui Trump este interpretat de actorul român Sebastian Stan.

De Niro, un critic cunoscut al fostului președinte republican, a adăugat la festivalul de film de la New York că speră că „într-o zi vom vedea curând în țara noastră un moment definitoriu în care toată lumea vede asta: ‘Acești oameni nu sunt buni’”.

„Este foarte simplu: Adevărul este adevărat, și ce nu este adevărat nu e adevărul. Ce înseamnă ‘fapte alternative’? Fie adevărul, fie nu e (…) Tot ceea ce se întâmplă cu Trump și toate acestea este că el a distrus adevărul și a făcut OK să minți pur și simplu despre orice, minciuna devenind adevărul. Este pur și simplu nebunesc. Dar ne vom reveni”, a mai spus Robert De Niro.

Actorul veteran va juca într-un serial politic pentru Netflix

Comentariile lui De Niro de la Festivalul de Film Tribeca amintesc în parte de descrierea oficială pentru Zero Day, o miniserie de 6 episoade aflată în lucru la Netflix:

„Cum găsim adevărul într-o lume aflată în criză, aparent sfâșiată de forțe în afara controlului nostru? Iar într-o eră plină de teorii ale conspirației și subterfugiu, câte dintre aceste forțe sunt produsul propriilor acțiuni, poate chiar al imaginației noastre?”.

Serialul a fost anunțat de Netflix în luna martie a anului trecut și este descris de asemenea ca un thriller ce se va învârti în jurul unei conspirații politice axate pe un atac cibernetic la nivel global, cu efecte devastatoare.

Deși compania americană de streaming nu a anunțat deocamdată când urmează să apară Zero Day, cel mai probabil el va avea premiera cândva anul viitor.

Robert De Niro va fi și producător executiv al serialului Netflix, în timp ce scaunul regizoral va fi ocupat pentru toate episoadele de cineasta americană Lesli Linka Glatter, care anterior a lucrat la seriale ca House M.D., Mad Men sau Homeland.

INTERVIURILE HotNews.ro