Sari direct la conținut

Robert Zoellick, Banca Mondiala: China si SUA ar fi dispuse sa sprijine Europa, prin intermediul FMI

HotNews.ro

China si Statele Unite ale Americii ar fi dispuse sa sprijine Europa, prin intermediul Fondului Monetar International, daca factorii de decizie din regiune ar ajunge la un acord cu privire la un plan pentru a opri criza datoriilor, a declarat Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, citat de Bloomberg. El a mai aratat ca zona euro se afla intr-un punct critic, precizand ca tulburarile afecteaza Statele Unite, precum si tarile in curs de dezvoltare.

„Daca europenii vin impreuna cu o solutie”, tarile in curs de dezvoltare, precum si Australia, Canada si Statele Unite „ar fi dispuse sa ii sustina”, a declarat Zoellick in cadrul unui interviu la Bloomberg Television.

Anumite state emergente, inclusiv Brazilia, au aratat ca sunt gata sa contribuie la cresterea resurselor FMI, despre care Christine Lagarde a spus ca ar putea sa nu fie suficiente in cazul in care perspectivele globale se inrautatesc.

China este, de asemenea, printre tarile care ar fi dispuse sa contribuie prin intermediul FMI, daca Germania, Franta si celelalte tari din regiune ajung la un numitor comun in ceea ce priveste masurile de stopare a crizei, a mai spus Zoellick. Seful BM a mai aratat ca, desi SUA nu va acorda bani, va sustine Fondul prin intermediul mecanismelor de lichiditate.

FMI este co-finantator al programelor de salvare a Greciei, Portugaliei si Irlandei si este pe cale sa inceapa o misiune de supraveghere fara precedent la Roma pentru a monitoriza eforturile de reducere a datoriei.

Statele europene cauta ajutor dincolo de granitele Uniunii pentru a majora resursele Fondului European de Stabilitate de la 440 miliarde de euro la 1.000 miliarde de euro. Grupul BRICS, care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, au discutat despre un ajutor pentru zona euro la summit-ul G20 care a avut loc la inceputul acestei luni la Cannes, Franta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro