Sari direct la conținut

Rocada guvernamentală s-ar putea amâna pentru toamnă – surse oficiale / Legea pensiilor și jaloanele din PNRR merele discordiei dintre PSD și PNL

HotNews.ro
Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca, Foto: Guvern, Facebook
Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca, Foto: Guvern, Facebook

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că rotația premierilor s-ar putea amâna până la toamnă. Discuțiile au loc în cerc restrâns la nivelul liderilor din primul eșalon și nu s-a luat deocamdată nicio decizie în acest sens. Potrivit surselor din interiorul PSD, Marcel Ciolacu le-a transmis luni, liderilor social-democrați, în ședința Biroului Permanent că există probleme cu cea dea treia tranșă de plata din PNRR și că dacă banii vor întârzia să vină, nu este dispus să preia funcția de premier.

La ședința Biroului Permanent Național, Ciolacu le-a explicat liderilor PSD că există probleme cu îndeplinirea jaloanelor din PNRR. Mai exact, cererea de plata trebuie trimisă de Guvern în aprilie dar din cauza neîndeplinirii condițiilor asumate de ministere, cererea de plată va fi amânată pentru luna iunie. Cu alte cuvinte banii europeni nu vor intra mai devreme de luna septembrie, susțin sursele HotNews.ro.

„Nu este în interesul PSD să preia funcția de premier dacă nu există bani pentru punerea în aplicare a măsurilor asumate”, le-ar fi spus Ciolacu, liderilor PSD.

O altă problemă pe care a comunicat-o Ciolacu liderilor în ședința BP are legătură tot cu unul din jaloanele PNRR și anume blocajul de la legea pensiilor speciale. Mai exact, calcularea pensiilor militarilor și polițiștilor nu este agreată între PSD și PNL iar ministrul Marius Budăi nu a reușit să identifice susținerea necesară pentru adoptarea proiectului de lege în Parlament.

Întrebat la finalul ședinței BP, Marcel Ciolacu a exclus amânarea rotaţiei premierilor în toamnă şi a adăugat că „nu suntem nici la talcioc, nu e nici tocmeală”.

„În primul rând, eu nu răspund la ceva neoficial. PSD împreună cu PNL are un acord politic pe care îl respectăm şi îl punem în aplicare. Cred că, după 30 de ani, au ajuns şi politicienii la o maturitate politică să îşi respecte anumite acorduri. Este exclus. Păi altfel nu mai facem rotativă. Nu suntem nici la talcioc, nu e nici tocmeală. Eu am avut discuţia aceasta cu domnul premier să avem o abordare responsabilă asupra funcţionării Guvernului şi Parlamentului”, a declarat Marcel Ciolacu.

De precizat este că România a trimis pentru decontare (3,2 miliarde de euro) către Comisia Europeană tranșa a doua din PNRR la finalul lunii decembrie. Cererile de plată pot fi trimise doar dacă au fost îndeplinite jaloanele pe care Guvernul și le-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Cea de-a treia cerere de plată este în valoare de 3,1 miliarde de euro și trebuie însoțită de documentația aferenta îndeplinirii a 55 de ținte și jaloane.

Reamintim că surse guvernamentale au declarat luni, înaintea finalizării ședinței PSD, că nu exclud scenariu ca rotativa guvernamentală se se amâne până în toamnă în condițiile în care situația de securitate din regiune se înrăutățește.

Informația apărea în contextul în care președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat dumincă seară că este convins că rotaţia guvernamentală va avea loc fără „niciun scandal”, iar procesul va fi unul rapid, punctând faptul că se pregăteşte pentru funcţia de premier.

„Eu cred categoric că rotaţia va avea loc. Nu va fi cu niciun scandal. Sunt ferm convins că şi preşedintele va face desemnarea care va veni din partea PSD. În acest moment eu sunt această desemnare şi îmi doresc ca această coaliţie să ţină până la sfârşitul anului 2024(…) Nu am văzut niciodată vreo declaraţie a primului ministru Nicolae Ciucă cum că acest acord nu se va respecta. (…) Este posibil până la 1 iunie să avem totul desfăşurat”, a afirmat Ciolacu, duminică seară, la postul Prima News.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro