Sari direct la conținut

Rodrigo Duterte, fostul președinte al Filipinelor, plasat în arest la Haga, unde va fi judecat pentru crime împotriva umanității. Ancheta este condusă de judecătoarea română Iulia Motoc

HotNews.ro
Iulia Motoc, Foto: Arhiva personala
Iulia Motoc, Foto: Arhiva personala

Curtea Penală Internațională (CPI) a anunțat joi că fostul președinte filipinez Rodrigo Duterte, acuzat de crime împotriva umanității, a fost introdus în Centrul de Detenție al acestei instanțe din orașul olandez Haga, după ce a trecut „toate controalele medicale”, relatează agențiile EFE și Agerpres.

Fostul președinte a fost arestat de autoritățile filipineze în baza unui mandat emis de Camera Preliminară a CPI, prezidată de judecătoarea română Iulia Antoanella Motoc.

Această cameră, din care mai fac parte judecătoarele Adélaide Sophie Alapini-Gansou și María del Socorro Flores Liera, a examinat documentele întocmite de Biroul Procurorului CPI și a apreciat că există motive rezonabile pentru a considera că Rodrigo Duterte este în mod individual responsabil drept coautor indirect pentru crime împotriva umanității, presupus comise în Filipine în perioada 1 noiembrie 2011 – 16 martie 2019, semnalează CPI într-un comunicat.

„Camera a stabilit că a existat un atac îndreptat împotriva unei populații civile în vederea promovării unei politici organizaționale în timp ce Duterte era liderul Escadronului Morții din Davao (DDS), precum și în vederea promovării unei politici de stat în timpul mandatului său ca președinte al Filipinelor. Mai mult, există motive rezonabile pentru a considera că acest atac a fost deopotrivă extins și sistematic: presupusul atac s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani și s-a soldat cu mii de morți”, menționează instanța internațională.

La rândul său, procurorul CPI, Karim Khan, a descris arestarea lui Duterte drept „un progres semnificativ în căutarea justiției” în Filipine pentru crimele presupus comise în contextul așa-numitului „război împotriva drogurilor”.

Duterte „a fost introdus astăzi (în arestul CPI), după ce a fost supus tuturor controalelor medicale”, a declarat un purtător de cuvânt a instanței de la Haga, precizând că aceasta este practica obișnuită a CPI.

Potrivit aceluiași purtător de cuvânt, programul audierii inițiale a fostului președinte în fața judecătorilor instanței va fi anunțat în timp util. În cadrul acestei audieri se va confirma identitatea deținutului, acesta va fi informat cu privire la drepturile sale și infracțiunile de care este acuzat și va fi aleasă limba în care va continua procedura.

INTERVIURILE HotNews.ro