Rodrigo Duterte, fostul președinte al Filipinelor, recunoaște că a avut o „echipă a morții” în subordinea sa
Fostul președinte filipinez Rodrigo Duterte a confirmat existența unei „echipe a morții” sub supravegherea sa în perioada în care a fost primar al orașului Davao, dar a oferit informații contradictorii despre natura acesteia, relatează Reuters.
În timpul mandatului de președinte al lui Duterte doi bărbați, dintre care un fost polițist, au depus mărturie în Senatul filipinez că au făcut parte dintr-o presupusă echipă de asasini. Cei doi au spus că au comis crime în Davao la ordinele lui Duterte, dar comisia parlamentară de anchetă nu a găsit dovezi în acest sens și consilierii fostului președinte au respins acuzațiile la adresa sa.
Însă lunea aceasta, într-o anchetă separată din Senatul de la Manilla privind controversata campanie a lui Duterte împotriva traficului și consumului de droguri, fostul președinte i-a identificat pe „comandanții” echipei de asasini. El a spus că printre aceștia s-a aflat și Ronaldo dela Rosa, un fost șef al poliției naționale din Filipine care între timp a devenit senator.
Dela Rosa a fost prezent și el la audiere.
„Aceea este slujba poliției”, a declarat Duterte, care le-a spus senatorilor că mii de criminali au murit în perioada în care a fost primar al orașului Davao.
Politicianul a spus totodată că nu a ordonat niciodată echipei de asasini să ucidă suspecți fără apărare, dar că a spus grupului „să încurajeze criminalii să riposteze”. „Iar când ripostează, ucideți-i pentru ca problemele mele din oraș să fie rezolvate”, a parafrazat el mesajul.
Dar ulterior în timpul audierii Duterte a spus că mafioți, nu polițiști, au alcătuit „echipa morții”, provocând confuzii în rândul celor prezenți.
„Pot face mărturisirea acum dacă doriți”, a declarat fostul președinte și primar, acum în vârstă de 79 de ani. „Am avut o echipă a morții de 7 [asasini], dar ei nu erau polițiști, ei erau gangsteri”, a adăugat el.
Mii de persoane ucise în războiul împotriva drogurilor din mandatele lui Duterte
Grupurile pentru drepturile omului au documentat în jur de 1.400 de omoruri suspecte în Davao în timpul celor 22 de ani în care Duterte a fost primar al orașului și criticii săi afirmă că așa-zisul „război împotriva drogurilor” pe care el l-a dezlănțuit după ce a devenit președinte are aceleași trăsături.
Peste 6.200 de persoane au fost ucise în Filipine în campaniile anti-drog, un subiect anchetat de Curtea Penală Internațională.
„Hitler a masacrat trei milioane de evrei. Bun, sunt trei milioane de drogați (in Filipine). Aș fi fericit să-i masacrez”, a declarat Duterte într-un discurs ținut în 2016.
Poliția filipineză neagă că respectivele ucideri au fost execuții, afirmând în schimb că suspecții au rezistat cu violență arestării și că ofițierii au acționat în legitimă apărare.
Senatorul dela Rosa, care a fost șeful poliției în timpul campaniilor anti-drog cerute de Duterte, a declarat anterior că echipele morții nu sunt altceva decât „ficțiune”.
La audierea de luni el a bagatelizat comentariile fostului președinte, afirmând că ele ar trebui privite ca o glumă.