Sari direct la conținut

Roman Polanski a fost achitat în procesul de defăimare intentat de actrița care l-a acuzat de viol

HotNews.ro
Manifestatie impotriva lui Roman Polanski la Paris, Foto: Berzane Nasser / Abaca Press / Profimedia Images
Manifestatie impotriva lui Roman Polanski la Paris, Foto: Berzane Nasser / Abaca Press / Profimedia Images

O instanță franceză l-a achitat marți pe regizorul Roman Polanski de defăimarea actriței britanice Charlotte Lewis după ce aceasta l-a acuzat că a violat-o când era adolescentă, relatează Reuters.

Lewis, acum în vârstă de 56 de ani, a pretins în 2010 că regizorul franco-polonez a abuzat-o sexual în apartamentul său din Paris în 1983, când ea avea doar 16 ani și se deplasase în capitala franceză pentru o sesiune de casting.

Actrița a jucat în filmul Pirates al lui Polanski, care a apărut 3 ani mai târziu.

Ea l-a dat în judecată pentru defăimare pe regizor după ce acesta a catalogat acuzațiile sale drept o „minciună odioasă”. Polanski a făcut comentariile într-un interviu acordat revistei franceze Paris Match, el amintind la momentul respectiv și de o afirmație făcută de Lewis în 1999 într-un interviu pentru News of the World:

„Am vrut să fiu amanta sa… probabil l-am dorit mai mult decât m-a dorit el pe mine”.

Lewis a contestat acuratețea citatului.

Avocatul lui Polanski salută o „zi importantă”, acuzatoarea sa spune că va face recurs

Delphine Meillet, avocatul lui Roman Polanski în acest proces, a salutat marți verdictul drept o „zi importantă pentru libertatea de exprimare și dreptul la apărare”.

„O instanță a spus astăzi: ‘Da, o persoană poate contesta acuzațiile’”, a adăugat el.

Lewis a anunțat deja că va ataca decizia la apel.

„Mă simt tristă și dezamăgită. Este o zi tristă atât pentru femei, cât și bărbați. Dar nu s-a terminat. Vom merge la apel”, a declarat ea în lacrimi, potrivit Reuters.

Verdictul vine în aceeași zi în care urmează să înceapă Festivalul Internațional de Film de la Cannes, ediția de anul acesta fiind marcată de zvonurile potrivit cărora urmează să fie dezvăluite o serie de acuzații grave privind abuzuri sexuale comise de o serie de cineaști prezenți.

Polanski, regizorul unor filme clasice precum Chinatown, Rosemary’s Baby, The Pianist și Carnage, a fugit din Statele Unite în Europa în 1978 după ce a pledat vinovat față de acuzațiile că ar fi întreținut relații sexuale cu o minoră de 13 ani. El a fugit din SUA înainte de pronunțarea sentinței.

A doua înfrângere în mai puțin de o lună pentru mișcarea #MeToo

Mai multe femei au ieșit în public să îl acuze pe Polanski că le-a agresat sexual când erau adolescente. Aceste acuzații au apărut după ce mișcarea #MeToo care a zguduit industria cinematografică americană s-a răspândit și în alte țări.

Mișcarea #MeToo a apărut în Statele Unite odată cu acuzațiile de abuz sexual și viol formulate împotriva producătorului Harvey Weinstein. O instanță din New York l-a condamnat în martie 2020 pe Weinstein la 23 de ani de închisoare.

Anul trecut el a fost condamnat la alți 16 ani de închisoare în urma unui proces separat ce a avut loc în California. Însă în aprilie anul acesta o curte de apel din New York a desființat condamnarea sa din acest stat, acuzând vicii grave de procedură în timpul procesului inițial.

În ceea ce-l privește pe Polanski, el a respins constant acuzațiile formulate în ultimii ani la adresa sa, chiar dacă ele nu au ajuns în instanță. Însă după apariția acestor noi acuzații el a avut dificultăți în a găsi distribuitori internaționali pentru filmele sale, chiar dacă numeroși actori încă fac coadă să lucreze cu el.

În 2020 Polanski a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor la Premiile Cesar, mai multe actrițe ridicându-se și părăsind atunci sala în semn de protest față de premierea sa având în vedere acuzațiile de agresiune sexuală și viol.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro