Sari direct la conținut

VIDEO Răscoală în Leeds, după ce autoritățile au luat în grija statului copiii unei familii de români. „Răstoarnă mașina! Să vină mascații de la București că și pe ăia-i dărâmăm” / Precizările MAE

Revoltă în Leeds. Foto: National World / SWNS / SWNS / Profimedia
Revoltă în Leeds. Foto: National World / SWNS / SWNS / Profimedia

O revoltă cu vehicule răsturnate și incediate a avut loc în Leeds, relatează presa britanică. Incidentele s-au produs joi seară în zona Harehills. Forțele de ordine au intervenit și au avertizat locuitorii să rămână în casă. În înregistrări video de pe rețelele de socializare se arată amploarea scandalului și cel puțin o parte din cei implicați vorbesc limba română. Ministerul Afacerilor Externe a precizat ulterior că în incident a fost implicată o familie de români, după ce autoritățile au luat în grijă cei cinci copii.

Violențele au izbucnit după ce autoritățile britanice au încercat să ia în grija statulul copiii unei familie de români, după ce un minor a ajuns la spital cu o lovitură la cap, iar medicii au alertat instituțiile responsabile, potrivit MAE.

„Consulul general al României la Manchester este în legătură permanentă atât cu familia de cetățeni români implicată în incident, cât și cu autoritățile locale de poliție pentru monitorizarea situației”, a transmis Ministerul de Externe într-o reacție după incidentele de joi seară în care au fost implicați cetățeni români.

De asemenea, reprezentantul consulatului „le-a recomandat ferm acestora să respecte instrucțiunile autorităților locale, să-și păstreze calmul și să realizeze demersurile legale pentru clarificarea situației minorilor în cauză, în conformitate cu legislația aplicabilă, dispozițiile instanței de judecată, în interesul minorilor”.

Din informaţiile existente la acest moment, situaţia minorilor nu a fost anterior adusă la cunoştinţa consulatului nici de către părinţii lor, motiv pentru care nu au solicitat asistenţă consulară, şi nici de către autorităţile locale, conform News.ro.

___

„Prezență foarte vizibilă a poliției” pe străzile din Leeds după o revoltă în masă soldată cu vehicule răsturnate și incendiate, relatează Sky News.


Joi seara au izbucnit tulburări în zona Harehills din Leeds, care au dus la răsturnarea unei mașini de poliție și la incendierea unui autobuz. Locuitorii au fost îndemnați să rămână acasă în timp ce poliția se ocupă de un „incident de dezordine gravă”.

Revolta ar fi izbucnit după ce asistenți sociali ar fi încercat să ia în grijă cinci copii.

Nimeni nu a fost rănit până în prezent, a anunțat poliția, adăugând că ei cred că revolta a fost „instigată de o minoritate criminală care intenționează să perturbe relațiile comunitare”.

La ora 17:00, pe strada Luxor, polițiștii au răspuns la o „altercație” care a implicat lucrători sociali și „câțiva copii”.

Conform poliției, mulțimea a început să se adune și că s-a luat decizia de a duce atât asistenții sociali, cât și copiii „într-un loc sigur”.

Cu toate acestea, situația a degenerat într-o revoltă.

Ministrul britanic de interne: „Scene șocante”

Ministrul de interne și deputatul din West Yorkshire, Yvette Cooper, s-a declarat „îngrozită de scenele șocante”, potrivit BBC.

Proprietarul unui restaurant din Harehills a declarat că dezordinea a fost legată de luarea în grijă a unor copii din localitate, adăugând că unii oameni au răspuns prin aprinderea de focuri și „aruncând cu pietre”.

Imaginile au arătat un foc aprins în mijlocul unei străzi, în timp ce se adunau sute de persoane.

„Să rămână-n istorie! Să vină mascații de la București că și pe ăia-i dărâmăm”, se aude pe fundalul unei înregistrări video în timp ce este răsturnată mașina de poliție care venise pentru a-i proteja pe asistenții sociali.

Un autobuz cu două etaje a fost incendiat iar un altul a fost avariat.

Presa britanică nu a precizat naționalitatea celor implicați în revoltă.

Sky News notează că nu este clar de la ce a pornit haosul, citând doar declarațiile făcute de către polițiștii britanici.

Martor: „Nu am mai văzut așa ceva aici”.

Potrivit The Guardian, niciun polițist în uniformă „nu păreau” să fie la locul incidentelor violente după ora 21, deși un elicopter al poliției monitoriza situația de la înălțime.

Poliția din Yorkshire a promis o anchetă completă cu privire la „toate infracțiunile”, inclusiv deteriorarea vehiculelor din cauza incendiului.

Primarul din West Yorkshire a declarat: „Sunt liniștit că nimeni nu a fost rănit grav, dar le sugerez celor care folosesc acest lucru pentru a inflama tensiunile din comunitate să se mai gândească”.

Riesa, o farmacistă care nu a dorit să își dea numele de familie și care locuiește în zonă, a declarat: „Atacau mașinile de poliție, aruncau cu lucruri în mașinile de poliție – orice puteau lua de pe jos. Pietre, gunoaie, sticle, orice”.

Un alt martor, Usmaan, a declarat că a văzut poliția retrăgându-se mai devreme în cursul zilei pentru a calma spiritele. „Poliția a decis să se retragă, am vorbit cu un sergent și mi-a spus că au decis să se retragă pentru a dezescalada situația”.

„Este prea mult”, a spus o femeie din zonă. „Nu am mai văzut așa ceva aici”.

Un adolescent român de 15 ani, condamnat pentru violențe în Leeds, în 2023

Nu este prima revoltă din Harehills. În 2019, șase polițiști britanici au fost răniți după ce mai mulți tineri au tras cu artificii și au aruncat cu pietre și cărămizi în forțele de ordine. Costul final al confruntării de cinci ore s-a ridicat la peste 200 000 de lire sterline, potrivit Yorkshire Evening Post.

În vârstă de doar 15 ani la momentul respectiv, Alex Stoian, născut în România, a fost identificat ca fiind unul dintre liderii grupului care a provocat violențe și haosul.

El a fost condamnat la 16 luni de detenție într-un centru pentru tineri infractori în iunie 2023. El a fugit din țară după acea noapte violentă.

El a fost arestat în 2022 când se întorcea de la Aeroportul Liverpool. Procurorul de caz a declarat că imaginile filmate de poliție și de pe telefoanele mobile distribuite pe rețelele de socializare îl arătau conducând ostilitățile. De asemenea, adolescentul s-a lăudat pe internet cu isprăvile sale.

INTERVIURILE HotNews.ro