Romania a devenit membru cu drepturi depline al CERN. Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizica Nucleara: Aspectul important il constituie cel economic – participarea industriei romanesti la tot ce se realizeaza la CERN
Romania a devenit membru cu drepturi depline al CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara), prin votul unanim al membrilor Consiliului Organizatiei. Din punct de vedere stiintific, avantajul pentru Romania il reprezinta asigurarea unei stabilitati in cercetarile din domeniul particulelor elementare. Dar cel mai important aspect este economic si se traduce prin „participarea industriei romanesti la tot ce se realizeaza la CERN”, a declarat astazi Nicolae Zamfir, directorul Institutului National de Fizica Nucleara si director al proiectului ELI-NP. In cadrul unei conferinte la Ministerul Educatiei, oficialii au vorbit despre cuantumul contributiei Romaniei la CERN si despre avantajele pe care le ofera acest statut Romaniei.
„La cea de-a 176-a sesiune a Consiliului CERN, Romania, in unanimitate, a fost admisa ca membru cu drepturi depline, dupa ce, in anul 2010, la Geneva, a fost semnat acordul prin care Romania a fost admisa in CERN”, a anuntat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, in cadrul unei conferinte la sediul ministerului. Rezolutia de admitere a fost adoptata joi, 18 iunie, la Geneva, prin votul unanim al Consiliului Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN). Urmatorul pas il reprezinta ratificarea Rezolutiei in Parlamentul Romaniei.
Nicolae Zamfir, directorul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” de la Magurele (IFIN-HH) si directorul proiectului Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), a explicat in cadrul aceleiasi conferinte ce inseamna trecerea Romaniei de la statutul de asociat, la cel de membru CERN.
„Din punct de vedere stiintific, apartenenta la CERN, la acest club de 20 de tari ale lumii, inseamna o recunoastere a contributiei stiintifice, dar avantajul pentru noi este asigurarea unei stabilitati in cercetarile din domeniul particulelor elementare. Ma refer la stabilitate ca avantaj pentru cercetatorii din Romania, dar si avantajul faptului ca romanii care sunt pregatiti de universitatile din Romania si si-ar dori sa isi continue activitatea academica in acest domeniu nu mai parasesc tara, avand stabilitatea si siguranta ca pot sa o faca si de aici. Sunt cateva zeci de cercetatori romani care lucreaza la universitati din strainatate, tocmai pentru ca sa aiba siguranta ca pot participa la cercetarile de la CERN. Faptul ca Romania va fi membru ii asigura pe viitorii absolventi de universitati ca pot sa o faca si din Romania„, a declarat Zamfir.
Potrivit acestuia, al doilea impact al faptului ca suntem membri se va vedea in partea educationala. Chiar daca si pana acum studenti din Romania au participat la experimente la CERN, „totusi nu s-au creat conditiile de a se institui un cadru formal de educatie al studentilor in domenii moderne„, sustine directorul IFIN-HH.
Iar „aspectul important il constituie cel economic, financiar: participarea industriei romanesti la tot ce se realizeaza la CERN. Este cel mai mare centru de cercetari stiintifice al lumii. Toate tarile lumii participa la acest centru si sigur ca bugetul este pe masura: 1 miliard de franci elvetieni buget anual este un buget extrem de serios. Acesti bani nu sunt cheltuieti pentru lefurile celor 3.000 de cercetatori, marea majoritate a banilor se duce in dezvoltari, cercetare si dezvoltare de noi constructii, noi proiecte. La CERN, in decursul istoriei, (…) nu se termina un proiect, ca incep discutiile pentru viitorul proiect, pentru ca stiinta avanseaza extrem de repede si iti trebuie intotdeauna noi echipamente. Nici nu s-a exploatat suficient de mult LHC, este chiar la inceputul exploatarii lui, pentru ca probabil va merge pana in 2025-2030, si cercetatorii vorbesc despre constructia urmatorului accelerator, care sa fie de 100 de kilometri circumferinta„, a explicat Nicolae Zamfir.
Academicianul a explicat ca „CERN-ul are un sistem propriu de achizitii publice, sigur e bazat pe calitate, dar achizitiile se lanseaza mai intai in tarile membre„. Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti are rolul de a acredita aceste companii, „pentru ca firmele care participa la CERN trebuie acreditate, trebuie sa demonstreze mai intai ca sunt firme serioase, ca nu au datorii, sa arate calitatea lucrurilor pe care le furnizeaza – este aidoma furnizorului Casei Regale, care in istorie era o carte de vizita. Asa si aici, furnizor al CERN este o carte de vizita si atunci participa automat la sistemul de achizitii publice cei acreditati„, a declarat Zamfir.
Acesta a afirmat ca „majoritatea contractelor CERN-ului se refera la inalta tehnologie, fie ca este vorba de servere, calculatoare, comunicatii sau sectiuni de accelerare, studii de materiale. Exista insa si lucrari comune. (…) Asa se ridica nivelul industriei nu numai in inalta tehnologie, ci si in cele clasice, punandu-se niste conditii extrem de dure. Precizia pe care o cer la structurile metalice este mult mai mare decat precizia care se cere la o constructie obisnuita„.
Contributia pe care trebuie sa o plateasca Romania este de 10 milioane de franci elvetieni si va fi asigurata din bugetul de stat, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
In ceea ce priveste contributiile de pana acum, fostul ministru Mihnea Costoiu, prezent la aceeasi conferinta, a precizat ca „Romania participa anul acesta cu 81,25% din contributia totala pe care ar fi trebuit sa o platim (…). Contributia totala de 81,25% inseamna 8,1 milioane de franci elvetieni, este o contributie importanta si mai important este faptul ca Romania incepe sa devina nu doar un platitor de contributie la CERN, ci faptul ca in aceasta perioada 2010-2015 Romania participa prin firmele sale – prin 39 de firme localizate in Romania, dintre care 12 firme romanesti – la preluarea de contracte de la CERN, este si beneficiar de comenzi din partea CERN„.
Intrebat ce suma din contributia pe care a avut-o Romania pana acum la CERN s-a intors in economie, prin contracte, Nicolae Zamfir a declarat ca aproximativ „3 milioane de euro s-au intors pana acum, in contracte„, iar cuantumul pe care il va atrage Romania de acum inainte „depinde de industrie”.
„Ca si in cazul achizitiilor publice, angajarile la CERN se fac cu prioritate din statele membre„, a afirmat Zamfir.
Informatii de background
Potrivit datelor publicate de Ministerul Educatiei, in prezent, Romania participa cu 100 de cercetatori la experimentele organizate in cadrul LHC (TheLarge Hadron Collider) si LHCb (The Large Hadron Collider beauty), ALICE (A Large Ion Collider Experiment), ATLAS, dar si la reteaua globala GRID.
Romania a fost acceptata ca stat candidat la CERN in decembrie 2008, iar un an mai tarziu a fost definitivat proiectul de acord dintre Romania si CERN privind aderarea ca membru cu drepturi depline. Documentul a fost semnat in februarie 2010 si are o valabilitate de 5 ani.
Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN) – cu sediul la Geneva – a fost fondata in anul 1954 si este cel mai mare centru de cercetare in fizica particulelor elementare. Principala activitate a institutiei o reprezinta fizica fundamentala, toate programele dezvoltate vizand teme care constituie prioritati stiintifice mondiale precum cercetarea aplicativa si dezvoltarea tehnologica sau formarea viitorilor specialisti.
Statele membre ale CERN sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Israel, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia, Ungaria, carora li se alatura Romania.