Romania, campioana la gunoi
Romania inregistreaza cel mai mic volum de gunoi pe cap de locuitor dintre tarile UE. Raportul a fost publicat saptamana trecuta de catre Biroul Federal de Statistica (Destatis) al Germaniei, pe baza datelor preliminare furnizate de Eurostat. Astfel, cu 272 kg deseuri pe cap de locuitor, Romania inchide clasamentul. Cum s-ar zice, e la coada, insa in sens pozitiv. Este intr-adevar un record bun, daca ar fi si vizibil pe strazile, in orasele si in natura Romaniei. In timp ce Germania are de trei ori mai mult gunoi, iar Luxemburgul si Danemarca sunt varf de lista, in aceste tari poti pe alocuri „sa lingi pe jos”, in timp ce in Romania mizeria stradala te loveste la tot pasul, alimentata zilnic de tot felul de nesimtiti.
In raportul vizand anul 2013 au fost evaluate asa-numitele deseuri municipale, care includ deseuri menajere, deseuri similare de la comert si industrie, precum si deseuri de ambalaje. Raportul poate fi accesat pe site-ul Destatis si completat cu informatii din baza de date Eurostat.
Astfel, in Germania au fost inregistrate, in medie, 617 kg de deseuri anuale pe cap de locuitor, cu 138 kg mai mult decat media europeana, de 481 kg. Valori mai mari au fost masurate doar in Cipru (624 kg), Luxemburg (653 kg) si Danemarca (747 kg). In general, valorile mai mici s-au inregistrat in tarile est-europene, cele mai mici cantitati fiind raportate in Estonia (293 kg) si Romania (272 kg).
Care ar fi cauzele acestui volum mai mic de deseuri in Romania? Ne putem gandi la un consum mai mic, datorat saraciei si unei puteri de cumparare mult inferioare altor tari europene. Ne mai putem gandi la consumul de produse nembalate, mai ales in mediul rural, unde primeaza gospodaria autosubzistenta.
O preocupare ecologica de varf cred ca se poate exclude, comparand-o cu politicile ecologice vechi si consistente din Germania, Danemarca sau Luxemburg. Ce-i insa trist e faptul ca acest record de „gunoi putin” nu se prea vede in Romania. Vom reveni putin mai incolo asupra acestui aspect.
- Amenzi in Germania
Germania se bucura de renumele unei tari curate. O vezi pe strazi, in gari, in mijloacele de transport in comun, la locurile de grill (gratar) din paduri, in practic toate locurile publice. Cu toate acestea, lupta cu contravenientii se da zilnic. ONG-urile de mediu si societatea civila sunt mereu in alerta, institutiile statului reactioneaza dur, atingandu-l pe cetateanul neglijent unde-l doare mai tare, adica la buzunar.
Debarasarea de mici gunoaie in locuri publice e considerata abatere de la ordinea publica si amendata „dupa catalog”. Astfel, daca un muc de tigara sau o coaja de banana aruncata pe strada sau in alt loc public te costa 10 euro, pentru o doza sau pet gol platesti 20, iar pentru o sticla sparta 40 de euro. Scump platesti pentru rahatul lasat in urma de cainele scos la plimbare pe strada, ca si pentru guma mestecata si apoi scuipata (50 de euro).
Amenda pentru obiecte de uz casnic, anvelope uzate, resturi de materiale de constructie sau chiar masini defecte si parasite in strada poate atinge de la cateva sute, la mii de euro. Un catalog al amenzilor din 2015 (din Baden-Württemberg) poate fi accesat aici.
Angajatii Oficiului de Ordine (Ordungsamt) umbla de obicei in civil si vaneaza contravenientii peste tot. Amenzile incasate merg la stat, caci institutiile sale sunt chemate sa curete mizeria stradala si asta costa foarte multi bani. Fara coercitie, se pare ca nici in tarile cele mai civilizate ale Europei nu functioneaza curatenia spatiilor publice.
- Proiecte de amenzi in Romania
In Romania, insa, pe unele spatii verzi vezi resturi de paine si apa pentru porumbei si maidanezi, de la etaj se arunca resturi de hrana, varza, cartofi stricati, in grija fata de animalele si pasarile strazii. Se pare ca unii concetateni nu se pot obisnui nici dupa o generatie cu viata la bloc si isi sting nostalgia gospodariei la tara cu vechile apucaturi de hranit oratanii si alte animale domestice. O fac insa nu in ograda proprie, ci pe strada, pe trotuare, pe spatii verzi menite altor scopuri, printre care delectarea si desfatarea ochiului, iar nu oripilarea lui.
Mizerie de nedescris vezi adesea in parcari ale complexelor de magazine. Cosurile de gunoi dau pe dinafara ori sunt deşertate de continut, care e apoi imprastiat pe jos. Dupa petrecerile in aer liber, gunoaiele stau de-a valma pe pasuni si in paduri, asteptand trupe de ecologizare, ca sa readuca peisajul la cum l-a lasat mama lui, natura.
La nivel de legislativ romaneasc se incearca pasi. Luna trecuta, un proiect de act normativ a fost adoptat de Senat, referitor la amenzile aplicabile cetatenilor care arunca gunoaie pe ferestrele apartamentelor sau din masini. Prevederile fac parte dintr-o propunere legislativa ce vizeaza modificarea Ordonantei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale. „Pentru a fi aplicat, proiectul trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor, care este for decizional“, scrie in 12 mai Hotnews.ro.
„Potrivit propunerii legislative, atat persoanele fizice, cat si cele juridice vor fi sanctionate pentru aruncarea resturilor menajere, a obiectelor si a lichidelor pe ferestrele apartamentelor, precum si pentru aruncarea la intamplare a gunoaielor si a mucurilor de tigara din masini. In ambele cazuri, amenda aplicabila va fi cuprinsa intre 1.000 si 2.500 de lei.
Potrivit initiatorilor, viata la bloc a obisnuit anumiti cetateni cu ideea ca spatiile din fata si din spatele cladirilor de locuit sunt ale nimanui, astfel ca se pot arunca obiecte si resturi menajere fara a deranja pe cineva. De aceea, amenzile propuse trebuie legiferate, astfel incat oamenii sa nu mai faca mizerie in jurul blocurilor cu atata usurinta.
„Viata la bloc, la comun cu multi alti oameni cu apucaturi si tabieturi diferite, a obisnuit pe unii sa-si imagineze ca spatiul din fata si spatele blocului sunt ale nimanui sau ale statului, un loc in care poti sa arunci ce nu-ti prisoseste in casa, fara a-l duce la locul de depozitare a gunoiului. Daca locuinta fiecarui cetatean incepe si se finalizeaza la usa, inseamna ca terenul si pomul din fata ferestrei sunt ale nimanui, asa ca nu are cine sa se supere daca sunt acoperite de obiecte, resturi menajere etc. Aruncatul pe fereastra apartamentelor a gunoaielor si din autovehicule poate deveni costisitor daca se legifereaza amenzile”, scrie in expunerea de motive a proiectului.
Pana la legiferare, dar mai ales pana la aplicarea drastica a legii, mai este un pic. Pana la educatie si dezvoltarea in individ a simtului curateniei si ordinii dincolo de pragul usii sale, mai este mult. Iar in general cine e mizerabil pe strada nu este altfel nici intre propriii sai pereti. Un lucru se uita: dincolo de justitie, dincolo de coruptie, dincolo de saracia unei tari, curatenia (sau lipsa ei) si aspectul stradal iau ochiul oricarui strain si ii formeaza o prima si poate ultima impresie, in lipsa de altceva.
E imbucurator faptul ca Romania a inregistrat un record negativ la cantitatile de gunoi. Ar fi si mai imbucurator daca acest lucru s-ar reflecta si in imaginea de ansamblu a tarii, adica s-ar vedea pe strazi si in mediul inconjurator.