Romania exporta busteni si importa hartie. Exporta grau si importa biscuiti. Ca sa produca 1000 de euro PIB cheltuie de aproape 3 ori mai mult ca statele europene. Asta competitivitate!
- Redactia Hotnews
Romania pare sa nu aiba nicio strategie, cata vreme exporta busteni si importa hartie. Suntem de asemenea exportatori de grau si importatori de biscuiti. Mai mult, importam sare si nu in ultimul rand, reziduuri alimentare. Iar ca sa producem 1000 de euro PIB, cheltuim de 2,7 ori mai multa energie ca media statelor europene. Cum sa devii competitiv?, a declarat luni Ionut Dumitru la o conferinta desfasurata la BNR si organizata de revista Finantistii.
“La cereale suntem exportatori net, dar trebuie spus ca o tara ca Romania importa sare. La produsele parmaceutice genereaza un deficit de 1,2% din PIB. La produse alimentare importam zahar si reziduuri alimentare. Imaginati-va ce inseamna ca Romania sa importe asemenea reziduuri. De ce importam foarte multe produse minerale: pentru ca Romania consuma de 2,7 ori mai mult decat media tarilor europene pentru a produce 1000 de euro PIB. Nu poti fi competitiv cand consumi atata energie! De ce importam produse alimentara desi suntem a cincea tara ca suprafata arabila in Europa? Avem o dependenta foarte mare de clima! Fata de anii 90, nu am progresat mai deloc ca productie agricola”, a mai spus seful Consiliului Fiscal.
30% din exploatateiile agricole au sub 5 hectare, a mai adaugat acesta. “Exportam grau si importam biscuiti! Cam astia suntem! Acelasi lucru il facem cu bustenii. Exportam busteni si importam hartie, ca sa va dati seama cata strategie avem. In loc sa prelucram produse brute si sa le exportam apoi, noi livram materii prime si importam produse finite”, mai spune economistul sef al Raiffeisen Bank.
Un deficit de cont curent la 4-5% din PIB trebuie sa acceptam in anii urmatori. Desi am avut o ajustare semnificativa, avem inca un deficit de cont curent ridicat. Lucrul acesta arata si o fateta structurala a deficitului.
Daca ne uitam la deficitul comercial, care e baza deficitului de cont curent, o sa vedem ca avem cateva componente care genereaza in mod persistent un deficit de 8-9% din PIB. Avem masinile si dispozitivele mecanice, unde discutam de importuri de tehnologie de care avem nevoie, produse mineraliere (importam multe asemenea produse pentru ca avem o industrie inca intens energofaga), produse pharma, materiale plastice si cauciuc si produse alimentare. Aceste cinci componente reprezinta 9-10% din PIB in importuri, a conchis Dumitru