Romania in flacari si bizonii nesimtiti
20 de hectare de padure suceveana in flacari in zona Banarel, in apropiere de Vatra Dornei, nu impresioneaza pe nimeni intr-o Romanie vesela, unde premierul actual si presedintele sunt la Neptun, iar viitorul premier se preocupa de membrii viitorului cabinet, dar nu are nicio declaratie publica legata de cel mai important eveniment din tara. Este, probabil, ocupat si cu lansarea candidatilor la locale – poate sa il sune cineva pe mobil sa il anunte si pe el ca tara pe care vrea sa o preia e in flacari? Ministrul de Interne lipseste in front, probabil inca obosit dupa schimbarea sefului de la “Doi si un Sfert” acum cateva zile – ce sa mai trimita el elicopterul special sa ajute cu stingerea focului? Inspectoratul de Situatii de Urgenta, care ar fi trebuit convocat , nu a dat niciun comunicat public. Singurele vesti le avem de la Prefectul de Suceava care ne spune ca “interventia e dificila din cauza lipsei surselor de apa” – dar nu solicita un ajutor concret judetelor invecinate, Ministerului, armatei, sau macar lui Dumnezeu, nu spune ce s-ar putea face. A spune, la figurat, din cand in cand, despre politicieni ca “tara arde si baba se piaptana” este ceva exagerat de bland, in opinia mea. De fapt, bizonii nesimtiti din politica nu au nicio treaba; ei nu se obosesc sa reactioneze nici macar cand Romania arde la propriu, ce sa mai vorbesc de situatiile in care vreo situatie e “fierbinte” doar la figurat – manifestatii publice, greve, taieri de salarii, inchideri de spitale etc. Daca nu ma credeti pe cuvant, ingaduiti-mi sa va relatez sase episoade relevante si va invit sa va formati singuri o parere.
28 aprilie 2012, Suceava. Prefectul Arcadie Popescu, anunta ca 20 de hectare de padure sunt afectate de incendiu. Nu cere niciun ajutor, spune doar ca circa 400 de pompieri si silvicultori intervin pentru stingerea acestuia. Se mai precizeaza ca interventia este dificila pentru ca terenul e accidentat (evident, probabil dealuri, desisuri, acces greu pe drum, etc.). Prefectul se afla in zona el insusi pentru a coordona interventiile impotriva incendiului, un gest frumos daca ar fi fost pompier sef intr-o viata anterioara – dar hai sa spun ca il putem lauda pe om pe jumatate ca macar incearca sa faca ceva, in timp ce in restul tarii politicienii dorm in pantofi, dau declaratii politice demente despre locale, Sorin Oprescu dezveleste o statuie, etc. Omul mai da niste detalii: ca au ars resturi de lemn dintr-o exploatare forestiera, litiera padurii si alte zone cu vegetatie. Mai spune ca incearca sa tina sub control focul pentru a nu se extinde catre coroanele unor arbori, ci a ramane doar la nivelul solului – oare cat noroc vom putea avea, din moment ce stirea spune ca vantul bate puternic? Singura bila alba, pe jumatate, o mai acord mediafax.ro, care nu a mai dosit o stire in subsolul paginii, cum a fost cazul cu incendiul de la Sibiu despre care povestesc mai jos, ci a pus-o pe un onorant loc trei in topul stirilor. Vezi aicihttp://www.mediafax.ro/social/incendiu-puternic-in-suceava-patru-sute-de-persoane-intervin-pentru-stingerea-acestuia-9580913/
26 Aprilie 2012, Bucuresti. Proaspatul ministru Attila Korodi (ce va fi inlocuit in foarte scurt timp) anunta, intr-un interviu Mediafax (vezi aici)
ca a primit sarcina de la Mihai Razvan Ungureanu sa reduca efectivele Romsilva. Un fragment din declaratia ministrului, reprodusa de agentia de stiri: “am început şi am cerut deja o analiză din partea conducerii Romsilva, să vedem unde sunt elemente de ajustare. (…) Pentru că, la ora actuală, se pare, costurile sunt destul de mari. Şi aici trebuie să găsim elemente noi care, pe managementul instituţiei, pot să aducă îmbunătăţirea.” Ca atare, vom da afara padurari, pentru ca sunt prea multi (banuiesc ca sunt multi si la Suceava), iar padurile romanesti vor fi si mai ciuruite de braconieri, gatere ilegale si taietori de lemne. Asta nu inseamna ca nu imi dau seama ca o mare parte din hotia care colcaie prin padurile Romaniei nu e organizata in complicitate cu unii angajati Romsilva – in unele judete aud ca cei care taie padurile ilegal sunt anuntati de padurari care le va fi traseul si orele in care vor fi intr-un anumit loc, pentru a-si desfasura linistiti activitatile. Remarc, ca atare, printre ultimele activitati ale premierului demis grija pentru dimensiunea Romsilva – desi probabil ca imboldul ar putea veni si de la alti “destepti” ai subiectului, analistii FMI, cei care au tintit mereu Romsilva ca una dintre regiile autonome cu excedent de personal – fara sa isi dea seama ca Romania mai detine cele mai importante paduri ale Europei iar personalul ar trebui suplimentat, nu scazut.
31 Martie 2012, Aninoasa. “In fiecare an, atât primavera cât şi toamna, au loc în localitatea Aninoasa sute de arderi necontrolate care au distrus livezi, vii şi au pus în pericol gospodăriile cetăţenilor. Oferim 1.000 de lei recompensă localnicilor care îi denunţă pe cei care incendiază vegetaţia uscată de pe terenurile agricole. Sunt exasperat de numărul mare de arderi necontrolate şi sper ca în acest mod să putem reduce numărul incendiilor de vegetaţie. Banii destinaţi acestei recompense sunt oferiţi de un localnic a cărui gospodărie a fost la un pas să fie distrusă de un incendiu de vegetaţie în urmă cu o săptămână”. Declaratia apartine primarului comunei Aninoasa si a trecut neobservata. Despre idea ca o recompensa nu vine de la autoritati, ci din partea unui gospodar, saturat sa ii arda bunurile in fiecare an, ce mai pot sa spun?
27 Noiembrie 2011, Delta Dunarii. Realitatea TV (vezi aici) ne informeaza ca o zona protejata din Delta Dunarii, Rosca Buhaiova din Zona Chitila ardea de doua zile. Jurnalistii ne ameninta ca vor reveni cu precizari, insa nu am putut sa gasesc nicaieri continuarea povestii – or fi dat-o in vreunul dintre jurnalele de stiri si oi fi ratat-o. Daca cineva stie ce s-a mai ales de acea zona, poate ne da si noua de veste, mai ales ca stirea spunea ca sunt afectate “cateva zeci de hectare”.
http://www.realitatea.net/arde-delta-dunarii_890387.html
7 Noiembrie 2011, Muntii Lotrului. Am scris un articol tot aici pe Contributors.ro despre o situatie similara. http://www.contributors.ro/dezbatere/sariti-mai-repejor-arde-o-bucata-din-romania/
20 de hectare de padure din Muntii Obarsia Lotrului au ars incontinuu pret de 2 zile, fara ca cei 120 de pompieri plus un elicopter trimis in zona sa poata face fata. Ba mai mult, un al doilea incendiu a izbuncnit pe Varful Bucegiului, pe fondul unui vant puternic. Si atunci, ca si acum, niciun demnitar de rang inalt nu s-a referit la problema, era o duminica linistita si serena iar domnii nu doreau, probabil, sa fie deranjati. Pot sa va spun ca in disperare de cauza am cautat un consilier apropiat al Premierului Boc, cu care eram in relatii rezonabile, avertizandu-l ca trebuie facut ceva urgent. Raspunsul m-a lasat masca: “Da, stim despre problema, monitorizam situatia”. Nu ii voi da niciodata numele in public, nu e stilul in care incerc sa rezolv problemele – Muntii Lotrului par foarte indepartati cand esti la Palatul Victoria, dar a nu anunta premierul direct este un semn indoielnic. Premierul inaugura o fabrica de saibe si alte componente auto la Iasi.
20 August 2011, Bucuresti.
Gigi Becali anunta cu veselie ca va da drumul la drujbe in cele 4 hectare din Padurea Baneasa pe care le detine. Raspunsul Romsilva “domnul Becali poate sa faca ce doreste cu padurea sa”. Cand am denuntat intr-un articol
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/ciobanul-becali-si-oile-romsilva-151730.html
“prostia pura, behaitoare” a raspunsului, asa cum a fost relatat de presa, s-au gasit niste domni foarte simpatici, probabil angajati Romsilva sa imi explice cum sta treaba cu circuitul drujbelor in natura – iar eu reiau explicatia aici pe scurt: “Conform HG 333 si Codului Silvic, RNP Romsilva este administratorul padurilor statului si raspunde de padurea domnului Becali numai daca are incheiat cu acesta un contract de prestari servicii. Un punct de vedere trebuie solicitat Ministerului Mediului si Padurilor, conform legislatiei in vigoare unitatile teritoriale sunt cele care au atributii de indrumare si control privind regimul silvic din suprafetele cu vegetatie forestiera. Daca sunteti documentat si aveti experienta in domeniu, apucati-va de scris articole despre padure, daca nu renuntati pentru ca multi din institutiile de mai sus (mai ales sus pusi) nu vor fi afectati”. Si cu aceasta zicere profunda un birocrat a considerat probabil ca “i-am zis-o lu’ Orasanu ala care se tot baga unde nu ii fierbe oala, desi habar n-are de lege”. Nu se stie nici astazi daca Bucurestiul si-a mai pierdut patru hectare din “plamanii verzi” sau nu.
Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro