Sari direct la conținut

Romania Libera: Romancele se duc sa nasca in Ungaria

Romania Libera

Tot mai multe femei insarcinate din judetele situate in vestul tarii trec granita in Ungaria pentru a naste si spun ca aleg sa procedeze asa deoarece in tara vecina asistenta de specialitate este la standarde ridicate, iar riscurile unor complicatii sunt extrem de reduse. Viitoarele mamici sustin ca la maternitatile din tara noastra conditiile de spitalizare sunt precare, iar atitudinea medicilor in relatiile cu pacientii lasa mult de dorit, acestia fiind lipsiti de profesionalism.

Pentru o nastere normala la clinica din Szeged tariful este de 1.200-1.400 euro, iar pentru o cezariana se percep 1.800-2.000 euro.

Medicii aradeni recunosc ca in ultimii ani tot mai multe femei au ales sa nasca in Ungaria, insa spun ca acesta este un moft al viitoarelor mamici. Directorul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie „Salvator Vuia” din Arad, Adrian Popa, a spus ca numarul femeilor care nasc in Ungaria este mic in comparatie cu cele care nasc in tara.

„Am avut paciente care au ales sa mearga in Ungaria si au spus ca sunt multumite de conditiile de acolo. Eu pot sa spun ca nu difera prea mult conditiile de spitalizare de acolo cu cele de la noi. Iar instrumentarul medical este cam acelasi si acolo ca si la noi”, a spus Adrian Popa. El a mai spus ca nu crede ca medicii maghiari sunt mai respectuosi in relatiile cu pacientii decat cei romani.

Una dintre cele mai cautate clinici este cea din Szeged.

Potrivit medicilor de aici, anul trecut au nascut la acest spital 50 de femei din Romania, din judete din apropierea granitei, iar anul acesta numarul a fost mai mare. „Modul in care am fost tratata pe durata sederii in spital mi-a dat incredere si m-a facut sa ma simt pe maini mai bune. Iar conditiile de spitalizare au fost foarte bune si nu a trebuit sa dau spaga sa-mi schimbe cearceaful”, a mai spus aradeanca.

Pentru o nastere normala la clinica din Szeged tariful este de 1.200-1.400 de euro, iar pentru o cezariana se percep 1.800-2.000 de euro. Insa medicii maghiari evita cat mai mult aducerea copiilor pe lume prin cezariana, preferand nasterile naturale.

In cazul in care apar complicatii la nastere iar durata de spitalizare este mai mare, mama nou-nascutului va trebui sa suporte alte taxe, separate de cea platita la nastere. De asemenea, in cazul unui copil nascut prematur, la 7 luni, costurile suportate de parintii acestuia pana la externare pot ajunge la 20.000 euro pe luna.

Romania Libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro